Harde schijf (intern) aansluiten opgelost

Dutch Forum

Moderators: xenopeek, Moem

Post Reply
draak1955
Level 1
Level 1
Posts: 37
Joined: Mon Jan 15, 2018 1:36 am

Harde schijf (intern) aansluiten opgelost

Post by draak1955 » Wed Sep 19, 2018 5:05 am

Hallo geachte LM gebruikers, me vraag is: Ik sluit een extra S-Ata harde schijf in me systeem (intern) aan. Hoe zorg ik dat me systeem LM 19.0 dit begrijpt en vind. Opvolgend is: Me huidige (interne schijf is 1 terrabyte hierop is LM 19.0 geinstalleerd) Tot hoeveel Giga/Terrabyts kan ik gaan!!
Vriendelijke groet draak1955
Last edited by draak1955 on Fri Sep 21, 2018 11:38 am, edited 1 time in total.

User avatar
xenopeek
Level 24
Level 24
Posts: 22905
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: Harde schijf (intern) aansluiten

Post by xenopeek » Wed Sep 19, 2018 5:34 am

Aannemend dat je ext4 als bestandssysteem neemt kan je tot 1 EiB groot gaan; dat is ongeveer een miljoen TiB. Aangeraden wordt echter om per bestandssysteem (d.w.z., per partitie op een harde schijf) maximaal 16 TiB groot te gaan. Als je groter gaat dan wordt de blok omvang groter waardoor kleine bestanden heel veel meer ruimte in beslag nemen (omdat een bestand altijd hele blokken gebruikt om in opgeslagen te worden). Gezien groter dan 16 TiB harde schijven niet in de winkel liggen is dat een theoretisch probleem :)

Qua hoe zorg je dat LM 19.0 er iets mee kan, daarvoor kan je het programma GParted gebruiken. Installeer het als het nog niet in je menu staat. In GParted kan je voor de nieuwe schijf een partitie tabel aanmaken en vervolgens een nieuwe partitie die je dan als ext4 formatteert. Je moet vervolgens ergens een directory aanmaken waar je de inhoud van deze partitie voortaan ziet. Dat kan bijvoorbeeld /tweede_schijf zijn of /home/draak1955/Opslag. Waar jij denkt dat het handig is waar jij het voor gaat gebruiken. Met het programma Disks (in je menu) kan je instellen dat deze partitie daar "gemount" moet worden. Dat kan je ook handmatig doen door een regeltje toe te voegen aan het bestand /etc/fstab.
Image

draak1955
Level 1
Level 1
Posts: 37
Joined: Mon Jan 15, 2018 1:36 am

Re: Harde schijf (intern) aansluiten

Post by draak1955 » Thu Sep 20, 2018 12:09 pm

Hallo xenopeek, nee is maar 500GB schijfje. Wat ik begrijp is Gpart gebruiken maar de inhoud is van 500GB (300GB vol met oude muziek). Ik heb Gparted gedownload via programmabeheer. Dan zou die me oude muziekjes wissen denk ik. Is er nog een andere manier. gr.draak1955

User avatar
xenopeek
Level 24
Level 24
Posts: 22905
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: Harde schijf (intern) aansluiten

Post by xenopeek » Thu Sep 20, 2018 12:12 pm

Bedoel je dat op de nieuwe harde schijf al bestanden staan? Ik las "nieuw" als nog in verpakking :)
Image

draak1955
Level 1
Level 1
Posts: 37
Joined: Mon Jan 15, 2018 1:36 am

Re: Harde schijf (intern) aansluiten

Post by draak1955 » Fri Sep 21, 2018 11:37 am

Hallo xenopeek, dank je wel voor je reactie, is een s-ata HD uit me oude MS windows 7. Als ik aansluitkabel 7P Sata kabel bevestig aan de HD ziet het systeem dit als afkoppelbare data disc, de 500GB word dan geaccepteerd. Ik kan me muziekjes laten staan, dan ben ik blij. Dank je wel voor je reactie xenopeek gr.draak1955

Post Reply

Return to “Nederlands (Dutch)”