Page 1 of 1

Programmabeheer OPGELOST

Posted: Mon Nov 26, 2018 10:43 am
by cljbos
Ik ben al een tijdje Mint gebruiker (18.3 Cinnamon 64bit, versie 3.6.6) en gebruik altijd de desktop, zeg maar op de Windows-manier door te klikken op de pictogrammen.
Nu werkt ineens (?) Programmabeheer niet meer: als ik klik op het icoon van programmabeheer zou je verwachten dat het programma gaat starten, en dat gebeurt niet. Ik heb het diverse malen al gebruikt om software te installeren, werd toen gevraagd een wachtwoord in te voeren voor authenticatie, maar nu krijg ik geen response.
Suggesties wat er aan de hand kan zijn ? Suggesties hoe dit te repareren ?

Re: Programmabeheer

Posted: Mon Nov 26, 2018 10:51 am
by xenopeek
Ik stel voor dat je probeert het vanaf de terminal op te starten door daar de opdracht:
mintinstall
te geven. Op de terminal krijg je verwacht ik dan een foutmelding welke de aard van het probleem zal aanwijzen. Deel de foutmeldingen hier voor verdere hulp (je kunt tekst selecteren en kopiëren vanuit de terminal middels het Edit / Bewerken menu).

Waarschijnlijk een fout in configuratie van je software bronnen. Heb je misschien recent geprobeerd een software bron (zoals PPA of andere repository) toe te voegen aan je systeem?

Re: Programmabeheer

Posted: Tue Nov 27, 2018 2:50 pm
by cljbos
Recentelijk heb ik niets toegevoegd.
Mintinstall levert de volgende boodschappen op:

Detected system architecture: 'x86_64' (using 'x86_64')
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 2034, in <module>
app = Application()
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 59, in wrapper
res = func(*arg)
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 589, in __init__
self.load_cache()
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 59, in wrapper
res = func(*arg)
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 560, in load_cache
self.flatpak_appstream_pool.load()
GLib.Error: AsPool: Metadata files have errors: /var/lib/flatpak/appstream/flathub/x86_64/active/appstream.xml.gz (0)

Voldoende info zo ?

Re: Programmabeheer

Posted: Tue Nov 27, 2018 3:42 pm
by xenopeek
Dat lijkt een probleem met Flatpak lijst te zijn. Probeer deze opdracht eens om de Flatpak lijst te vernieuwen:
flatpak update --system --appstream --verbose

Deel hier weer wat de opdracht aan output toont.

Re: Programmabeheer

Posted: Tue Nov 27, 2018 4:59 pm
by cljbos
F: Opening system flatpak installation at path /var/lib/flatpak
F: flathub:x86_64 appstream age 29233 is greater than ttl 0
Updating appstream data for remote flathub
F: Fetching summary file for remote ‘flathub’
F: Calling system helper: DeployAppstream

Re: Programmabeheer

Posted: Tue Nov 27, 2018 5:22 pm
by xenopeek
Dat klinkt alsof het goed ging. Als je nu weer mintinstall opdracht uitvoert, krijg je dan aan het einde deze fout nog steeds?
GLib.Error: AsPool: Metadata files have errors: /var/lib/flatpak/appstream/flathub/x86_64/active/appstream.xml.gz (0)

Re: Programmabeheer

Posted: Tue Nov 27, 2018 5:42 pm
by cljbos
Zo te zien wel:
carol@Charly-HPMint ~ $ mintinstall
Detected system architecture: 'x86_64' (using 'x86_64')
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 2034, in <module>
app = Application()
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 59, in wrapper
res = func(*arg)
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 589, in __init__
self.load_cache()
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 59, in wrapper
res = func(*arg)
File "/usr/lib/linuxmint/mintinstall/mintinstall.py", line 560, in load_cache
self.flatpak_appstream_pool.load()
GLib.Error: AsPool: Metadata files have errors: /var/lib/flatpak/appstream/flathub/x86_64/active/appstream.xml.gz (0)

Re: Programmabeheer

Posted: Wed Nov 28, 2018 3:45 am
by xenopeek
Heb je Linux Mint in het Nederlands geinstalleerd of in het Engels? Ik lees elders iets dat problemen met dit bestand aan ingestelde taal kunnen liggen.

Re: Programmabeheer

Posted: Wed Nov 28, 2018 10:32 am
by cljbos
Ik heb Linux in het nederlands geïnstalleerd

Re: Programmabeheer

Posted: Wed Nov 28, 2018 4:04 pm
by cljbos
Ik overweeg inmiddels om na een backup van mijn data een compleet schone installatie van Linux Mint 19 te doen, waarmee denk ik automatisch dit mankement is opgelost.

Re: Programmabeheer

Posted: Thu Nov 29, 2018 1:55 am
by xenopeek
Dat klinkt als een plan.

Ik heb slechts 1 andere 18.3 gebruiker (en nul met 19) kunnen vinden op het forum met dezelfde foutmelding. Onduidelijk hoe die z'n probleem al of niet heeft opgelost. Een andere erg er op lijkende foutmelding (exact zelfde tekst maar voor een ander Flatpak bestand) had het opgelost door het betreffende bestand te verwijderen. Dat zou je als laatste poging nog kunnen doen voordat je 19 installeert.
sudo rm -v /var/lib/flatpak/appstream/flathub/x86_64/active/appstream.xml.gz

Re: Programmabeheer OPGELOST

Posted: Thu Nov 29, 2018 5:42 am
by cljbos
Dit lijkt wel te werken. Ik heb de opdracht uitgevoerd en daarna Programmabeheer gestart. Weliswaar met enige vertraging, maar het werkt.
Dank voor het support. Ik wacht nog even met LM 19.

Re: Programmabeheer OPGELOST

Posted: Thu Nov 29, 2018 9:36 am
by Charles_NL
Je hebt nu LM versie 18.3 en daar krijg je support (lees: updates en veiligheidsreparaties) voor t/m april 2021.
Er is dus geen noodzaak om op te waarderen naar versie LM19. Veel mensen willen wel graag de meest recente versie. maar echt nodig is het niet.
In elk geval goed nieuws dat het probleem verholpen is met hulp van andere forumleden.

En ook ik maak dankbaar gebruik van het werk van Pjotr.

Re: Programmabeheer OPGELOST

Posted: Thu Nov 29, 2018 12:20 pm
by xenopeek
Charles_NL wrote:
Thu Nov 29, 2018 9:36 am
En ook ik maak dankbaar gebruik van het werk van Pjotr.
Dat is helemaal goed maar ikke was hier aan het werk hé :-)

Re: Programmabeheer OPGELOST

Posted: Thu Nov 29, 2018 12:24 pm
by xenopeek
cljbos wrote:
Thu Nov 29, 2018 5:42 am
Dit lijkt wel te werken. Ik heb de opdracht uitgevoerd en daarna Programmabeheer gestart. Weliswaar met enige vertraging, maar het werkt.
Dank voor het support. Ik wacht nog even met LM 19.
Blij te lezen dat het zo op te lossen was, al had ik natuurlijk liever de exacte oorzaak kunnen aanwijzen. Voor de kerst mogen we de beta versie van LM 19.1 nog verwachten en zeker als je Cinnamon gebruikt is dat het afwachten even waard (en dan is er nog steeds geen haast), al heeft gm10 ook veel gedaan om Update Manager in LM 19.1 te verbeteren op meerdere vlakken en dat zal ook welkom zijn. Maar goed, zoals Charles_NL aangaf, er is absoluut geen haast en je kan nog prima LM 18.3 blijven gebruiken.