Asennusongelma XP:n rinnalle

Finnish Forum
Post Reply
HTR60
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Mar 17, 2015 7:21 am

Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by HTR60 »

Apua tälläiseen kyselisin. Olen yrittänyt asentaa Mint17 vanhaan Delliin XP:n tilalle/rinnalle (juniorin käyttöön) Asenus pysähtyy joka kerta kohtaan jossa määritellään Windowsin ja Linuxin osiot kovalevyllä. Ensin asennus keskeytyi levyllä olevaan piilotettuun tiedostoon vai oliko osio?, jonka (uskoakseni) poistin win-työkalulla (easyUSE-partion masterilla) Nyt tässä kohtaa asennus torppaa edelleenkin, eli levyn voi jakaa Win ja Linuxin kesken mutta "asenna" ei onnistu. Jos sellaiset "kansantajuiset" neuvot saisi kyseisen ongelman ratkaisuun.
Toisaalta ihmettelen, koska aiemmin onnistuin asentamaan ko. rinnakkain, mutta ei nyt kovalevyn formatoinnin ja XP:n uudelleen asennuksen jälkeen vaihdon jälkeen.
Windowssia tarvitsen ainoastaan Canonin skannerin takia. Toinen vaihtoehto on että ko. skannerin saisi jotenkin toimimaan Linuxissa jolloin pääsisi eroon koko Windowsista.
Voisikohan toimia Winellä ? (CanoScan D646 U ex) Jonkun tekemän ohjelmistopaketin löysin netistä kyseiselle, mutta arvanette että tieto/taito ei riittä vielä moisen asentamiseen. (aika vähäistä ollut tietokoneiden säätö muutenkin 15 v. OSX ympäristössä olleena Toisaalta nyt on mielenkiinto heräänyt Linux maailmaan)

prequel
Level 2
Level 2
Posts: 67
Joined: Sat Feb 16, 2013 5:11 pm

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by prequel »

Teitkö osioinnit itse vai annoitko asennusohjelman päättää?

Tee osiot valmiiksi vaikka Gparted työkalulla, kun olet koneen LiveDVD:llä bootannut työpöydälle. Sillä olen win osioitakin menestyksekkäästi pienentänyt. Tee ainakin osiot / (Ext4) ja parin gigan Swap. Muita osioita ei välttämättä tarvitse.

Canon on ollut aika nihkeä Linux ajureita tekemään. Yksi vaihtoehto on asentaa xp virtualboxiin ja käytellä skanneria sitä kautta. Muistia kannattaa kyllä olla sitten vähintään pari gigaa.

HTR60
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Mar 17, 2015 7:21 am

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by HTR60 »

Kiitokset vihjeistä
Olen antanut ohjelman tehdä ja lopputulos on ollut tuo että asennusohjelma ei jatku oisoiden koon määrityksen jälkeen. Sekä myös (olikohan se neljäs eli viimeinen vaihtoehto?) jossa itse määritellään osiot. Tässä sain osiot määriteltyä ja asennus eteni normaalisti levyn poistoon ja restrttiin asti, mutta restartin jälkeen Linux oli "hävinnyt" jonnekkin koko koneelta ?? Tämä onnistuntut siis vain kerran lukuisista yrityksistä.
Eli edellisessä juuri sain tehrtyä tuon Ext4-osion, swapista en tiedä. Miten isot noiden osioiden pitäisi olla? Kovalevy on (vain) 40 gt josta Windowsille olen varannut 20 Gt
Eli vielä selvyyden vuoksi. Jos asennan Win uudelleen ja sitten teen osiot windows työkalulla vai käynnistän Linuxin DVD:ltä ja tähän sitten tuo osoiointityökalu ?
EasyUSE löytää Win asennuksen jälkeen aina pienen tyhjän osion jonka olen poistanut, onko tämä ollut virhe? Mutta toisaalta jos en sitä poista niin automaattinen asennusohjelma herjaa tästä osiosta.
Täsmennätkö (maallikolle) vielä tuota "virtuaaliboxia" (onko vastaava kun olen ajanut XP:tä virtuaalina OSX:ssä ?)
Periksi en kyllä tässä Windowssille anna .... kele.

prequel
Level 2
Level 2
Posts: 67
Joined: Sat Feb 16, 2013 5:11 pm

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by prequel »

Jos asennus meni virheittä lävitse, eikä se sitten Minttiin boottaa, niin olet varmaan asentanut grubin väärälle osiolle. Sen sijainti valitaan levyosioinnin yhteydessä. Asenna se ensimmäiselle osiolle. Muutaman kerran on käynyt huomaamatta niin, että boot osio on asentunut koneessa kiinni olleelle usb tikulle, eikä sitten boottaa, ellei tikku ole koneessa kiinni.

http://pad3.whstatic.com/images/thumb/d ... tep-10.jpg

Jos levy on 40GB ja windows vie siitä 20GB, niin minä osioisin sen niin, että 4GB swap ja loput ext4 / osioksi. Swapin määrä riippuu siitä paljonko koneessa on keskusmuistia. Jos on tarvetta käyttää unitilaa, niin swapin pitää olla hieman keskusmuistia isompi. Jos ei tarvetta moiselle ole, niin silloin voi swap osion jättää pienemmäksikin. Keskusmuisita ja swappia kannattaisi kuitenkin vähintään joku 4GB olla yhteensä. Pelkkä nettisurffailu haukkoo äkkiä pari gigaa käyttöön.

windowsia voit ajaa virtualboxissa, kuten varmaan macissakin olet tehnyt. Sitä voi ajaa työpöydällä ikkunassa ja tehdä melkein kaikkea, kuten se olisi oikeasti asennettuna. Oikeastaan suurimmat rajoitteet tulee näytönohjaimesta, joten mitään kovin vaativia 3D juttuja ei voi virtuaali windowsilla tehdä, mutta kaikki muut luonnistuu kyllä oikein mainiosti, kuten scannerin käyttö yms. Tehoa tietysti koneelta vaatii, että molemmat pystyy sujuvasti käynnissä olemaan. Jos kovalevy on 40GB, niin ilmeisesti ei kovin tuoreesta koneesta ole kyse?

Asensithan muuten Mint Maten, etkä Cinnamonia? Mate on hieman kevyempi vanhalle raudalle.

Jos windowsin asennat uusiksi, niin tee sillä ainoastaan sen tarvitsema osio (20GB?) ja jätä loppu käyttämättä ja tee ne osiot Mintin asennusohjelmassa.

vilsu
Level 3
Level 3
Posts: 160
Joined: Wed Jan 16, 2013 2:31 pm

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by vilsu »

Näyttää siltä että olet asentamassa Mintiä johonkin todella antiikkiseen vehkeeseen.

Omista kokemuksista oppineena voin sanoa että noissa antiikkimyllyissä tulee kaikenlaista ongelmaa vastaan; asennuksen sujuvuudessa, äänissä, ...

Suosittelisin ystävällisesti, että ostaisitte juniorille jostakin käytettyjen koneiden kaupasta vaikkapa 50 eurolla käytetyn, vaikkapa HP:n koneen ( paljon vanhoja yrityskoneita). Tuolla hinnalla saatte käytetyn 500 GB kovalevyn ja asiallisen nopeuksisen vehkeen.

Elämästä tulee paljon mukavampaa kun kone viuhuu ja tekee hommat vikkelästi.

HTR60
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Mar 17, 2015 7:21 am

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by HTR60 »

vilsu wrote:Näyttää siltä että olet asentamassa Mintiä johonkin todella antiikkiseen vehkeeseen.
Pitää paikkansa, oiskohan ikää 10 v. ?? En edes muista, millon XP tuli jakeluun ?
Mutta asiaan, onnistui kuin onnistuikin Linuxin asennus (joka on tyyppiä Quaiana) Tuntuu kaikesta huolimatta toimivan, tosin hidas on.
Jr:lle onnistuin osittain asentamaan jopa Minecraftin koneeseen... Peli latautuu, peli-ikkuna aukeaa ja soitto soi mutta siinä kaikki onkin... Ikkuna jää tyhjäksi (harmaa) eikä muuta.
Tosin ei taida antiikki koneessa paukut riittää ko. peliin. 1,2 gt muistilla ihme että toimii ylipäätään...
Pitänee ottaa koko asennus hieman harjoituksen kannalta ja suunnata lähimpään kierrätyskeskukseen ja hakea joku vähän uudempi kone ja alkaa rakennella siitä...
Kiitokset neuvoista.

prequel
Level 2
Level 2
Posts: 67
Joined: Sat Feb 16, 2013 5:11 pm

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by prequel »

Ei 10-vuotta vielä paha ikä koneelle ole riippuen toki raudasta. Minulla noin 10v vanhassa Acerin läppärissä pyörii Mint Mate ongelmitta ja Netflixiäkin pystyy katselemaan mainiosti.

Qiana on vain Mintin versionimi tässä tapauksessa siis 17. Uudempi 17.1 on nimeltään Rebecca. Käytettävissä olevassa työpöydässä on eroja suorituskyvyn suhteen. Jos asensit Cinnamonin, niin on luultavasti liian raskas. Asenna Mint 17.1 Mate työpöydällä, niin toimii sujuvammin. Jos tuntuu vieläkin liian raskaalta, niin sitten kannattaa työpöydäksi valita XFCE.

Katsoithan myös, että onko ajurihallinnassa koneeseen saatavilla suljettua näytönohjainajuria? Tosin noin vanhassa joutunee menemään avoimella.

Koneen nopeuttamiseksi kannattaa myös poistaa pakettienhallinnasta käytöstä paketti: apt-xapian-index Tuo turhake haukkoo koneesta tehoja yllättävän paljon.

vilsu
Level 3
Level 3
Posts: 160
Joined: Wed Jan 16, 2013 2:31 pm

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by vilsu »

Vastauksena tuohon alla olevaa, että kyllä noilla 10 v vanhoilla joten kuten hissuttelee ja videota katsoo, mutta tuppaa käymään niin että kaikki flashmainokset pysäyttää selailemisen aika lailla seinään. Lisäksi saa kuulla tuulettimen viuhunaa riesaksi saakka.

LIsäksi, jos Minecraftia meinaa pelailla, pitää koneessa melkein olla erillinen näytönohjain. Intelin integroiduilla näytönohjaimilla ei Minecraftia oikein saa pyörimään.

En osaa sanoa millainen näytönohjaimen pitäisi olla, mutta jos nurkissa tai tutuilla nurkissa on ylimääräinen, luulisin sen riittävän. Tietysti Verkkokaupasta saa 50-70 euron hintaan uuden jos haluaa tuhlailla.



prequel wrote:Ei 10-vuotta vielä paha ikä koneelle ole riippuen toki raudasta. Minulla noin 10v vanhassa Acerin läppärissä pyörii Mint Mate ongelmitta ja Netflixiäkin pystyy katselemaan mainiosti.

Qiana on vain Mintin versionimi tässä tapauksessa siis 17. Uudempi 17.1 on nimeltään Rebecca. Käytettävissä olevassa työpöydässä on eroja suorituskyvyn suhteen. Jos asensit Cinnamonin, niin on luultavasti liian raskas. Asenna Mint 17.1 Mate työpöydällä, niin toimii sujuvammin. Jos tuntuu vieläkin liian raskaalta, niin sitten kannattaa työpöydäksi valita XFCE.

Katsoithan myös, että onko ajurihallinnassa koneeseen saatavilla suljettua näytönohjainajuria? Tosin noin vanhassa joutunee menemään avoimella.

Koneen nopeuttamiseksi kannattaa myös poistaa pakettienhallinnasta käytöstä paketti: apt-xapian-index Tuo turhake haukkoo koneesta tehoja yllättävän paljon.

goshmo
Level 1
Level 1
Posts: 40
Joined: Thu Feb 13, 2014 7:10 am
Location: Finland

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by goshmo »

Kysymys sopii vaikka tämän ketjun jatkoksi:

Ensin läppärissä oli (ja on vieläkin) WIN 7,
sittemmin asennettu Mint 16 ja Mint 17; eli osioita piisaa.

Mutta mistäs löytäisin tuon multiboot-listan, joka tulee esiin käynnistettäessä?
Olisiko ensin järkeä poistaa niitä sieltä, ja vasta sitten osioida Mint 17.1 puhtaalle asennukselle?

Vaiko, siitä vaan turhat osiot jyräten, ja Mintun standardi asennus loppulevylle?

(PS tässä on yli 10 vuotias Thinkpad, ei edes KDE nikottele missään,
pelit ovat ainoita, intelin mobiilipiiri on aika mopo...)
Mint 17 KDE 64bit @ Toshiba Satellite 755D, Mint 17 KDE 32bit @ Lenovo ThinkPad T61, Mint 17 KDE 64bit @ "nykyaikanen pöytäkone"

vilsu
Level 3
Level 3
Posts: 160
Joined: Wed Jan 16, 2013 2:31 pm

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by vilsu »

goshmo wrote:Kysymys sopii vaikka tämän ketjun jatkoksi:

Ensin läppärissä oli (ja on vieläkin) WIN 7,
sittemmin asennettu Mint 16 ja Mint 17; eli osioita piisaa.

Mutta mistäs löytäisin tuon multiboot-listan, joka tulee esiin käynnistettäessä?
Olisiko ensin järkeä poistaa niitä sieltä, ja vasta sitten osioida Mint 17.1 puhtaalle asennukselle?

Vaiko, siitä vaan turhat osiot jyräten, ja Mintun standardi asennus loppulevylle?

(PS tässä on yli 10 vuotias Thinkpad, ei edes KDE nikottele missään,
pelit ovat ainoita, intelin mobiilipiiri on aika mopo...)
--
"Jos koneesi toimii, ei sitä ole aihetta korjata." - Image Vanha viidakon sananlasku.

Mutta jos ehdoin tahdoin haluat harmaita hiuksia ja koetella kohtaloasi ja huvittaa säätää ja opetella, niin kunnioitusta Teille.

Se alun GRUB:in multiboot lista: Mint rakentaa uuden listan niiden käyttöjärjestelmien mukaan, mitä koneessasi on. Jos poistat 16:n ja 17:n ja laitat 17.1:n tilalle, Mint muokkaa GRUB:ia automaattisesti. Mintun asennuksessa mene vain sinne tarkempaan osioiden säätelyn puolelle ja siellä poista aikaisemmat Mintut ja luo uudelle Mintulle "/" osio ja "swap".

goshmo
Level 1
Level 1
Posts: 40
Joined: Thu Feb 13, 2014 7:10 am
Location: Finland

Re: Asennusongelma XP:n rinnalle

Post by goshmo »

vilsu wrote:"Jos koneesi toimii, ei sitä ole aihetta korjata." - Vanha viidakon sananlasku.

Mutta jos ehdoin tahdoin haluat harmaita hiuksia ja koetella kohtaloasi ja huvittaa säätää ja opetella, niin kunnioitusta Teille.
:D Näinhän se on. Mutta siellä on pari juttua jotka ei toimi, ja niissä osioissa menee sekaisin.

Ja olen siinä iässä että tukka alkaa harmaantua, joten joudutan samalla sitäkin prosessia :lol:

Sopii jonkun sadepäivän tylsistymisen estoon.
Mint 17 KDE 64bit @ Toshiba Satellite 755D, Mint 17 KDE 32bit @ Lenovo ThinkPad T61, Mint 17 KDE 64bit @ "nykyaikanen pöytäkone"

Post Reply

Return to “Suomi (Finnish)”