Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Finnish Forum
deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Sun Sep 04, 2016 4:25 pm

Saisko tähän apua, kun viimekokeilu oli pettymys miten linuxissa saa toimimaan vastaavat ohjelmat kuin windowssissa. Tahtoisin siis jatkaa näpertelyä. Kotisivut on jo olemassa ja ohjelmat millä ne on luotu windowssin puolella oli xamp, notepad++ , filezilla.

Tahtoisin päivittää ja huoltaa sivuja, mutta en osannu käyttää minttiä riittävän hyvin että olisin osannu muokata sivustoa. Ongelma oli etten saanu localhostia toimimaan. Eli nettiselaimeen en saanu näkymään millään muokattua sivua localhostilla. Sain kyllä asennettua jonku apachen sekä tekstieditorin muttei vaan onnistunu.

Mutta jos nyt lähdettäis liikenteeseen siitä että mitä tarvitsen, ohjelmia siis. Joku tekstieditori, xampin kaltainen servu tai mikä lie. Sekä filezillaa vastaava ja nimenomaan tälle linuxille. Ohjeet miten ne asennetaan tietysti vielä :)

ari9876
Level 1
Level 1
Posts: 26
Joined: Mon May 02, 2016 6:36 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby ari9876 » Sun Sep 04, 2016 7:13 pm

Pakettivarastosta näyttäisi löytyvän ainakin osa tarvitsemistasi paketeista, kuten nopealla Synaptic-paketinhallinnan haulla ("Etsi"-nappi -> Hae nimen ja kuvaksen perusteella) löytynyt filezilla paketti. Vakiona tuleva Tekstimuokkain (tai Xed) tukee kyllä rivien numerointia ja koodin väristystiloja, mutta pakettivarastossa näytti olevan melkoinen kasa vaihtoehtojakin, jos se ei tunnu tarkoitukseen sopivalta. Rivien numeroinnin saa Tekstimuokkaimen asetuksista esille näin: Muokkaa -> Asetukset -> täppi kohtaan "Näytä rivinumerot". Koodin väritystilan voi määrittää Tekstimuokkaimesta esimerkiksi näin: Näytä -> Väritystila -> script -> PHP. Viittasitko muuten sillä xampilla XAMPP:hen vai johonkin muuhun?

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Sun Sep 04, 2016 7:53 pm

https://fi.wikipedia.org/wiki/XAMPP

Tuota luultavasti tarkoitan :) , nyt löysinkin tuon tekstieditorin joo tuolta valikosta. Tuo saa nyt alkuun kelvata.
Sitten tuo xampp tai sen tilalle sopiva ? Sekä filezilla, niin alkais paketti olla kasassa. Senhän ei ole pakko olla juuri xampp tai filezilla, niitä vain käytin esimerkkinä kun tutut itselle windowssin puolelta :)

En aivan ymmärtäny tuota äskeistä ohjettasi, voisitko selventää hieman tarkemmin ? Mistä siis alkaan kattelemaan paketteja ?

Sitten kun ohjelmat on kunnossa, tarvitsen ohjeen siitä eteenpäin kun olen ottanut varmuuskopiot koneelleni eli miten pääsen siitä eteenpäin.
Täytyy varmaan kopioida kaikki tiedostot että säilyy alkuperäiset myös turvallisessa paikassa, mutta mihin ja miten ne kopioidaan että voidaan sitten käyttää tuota localhostia ?

edit : Aaahas, tuo synapic pakettien hallinta, etsi joo. Filezilla löytyis 4 eri , pitääkö ne kaikki asentaa vai riittääkö esim 1 ?

ari9876
Level 1
Level 1
Posts: 26
Joined: Mon May 02, 2016 6:36 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby ari9876 » Mon Sep 05, 2016 3:35 am

XAMPP löytyy myös Linuxille, mutta en ole ihan varma, että onko tämä se virallinen lataussivu. https://www.apachefriends.org/download.html
Ainakin normaalisti, kun merkitset paketin asennettavaksi, Synaptic tarkastaa ja lisää myös paketin asentamiseen tarvittavat riippuvuudet eli muut tarvittavat paketit asennettavaksi.

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Mon Sep 05, 2016 6:17 pm

http://wiki.ubuntu-fi.org/LAMP_Asennus

Pitäiskö tehdä kuten tuossa ? Voitko tarkistaa ja silmäillä voiko toimia tuo sivun ohje mintissä myös ?

ari9876
Level 1
Level 1
Posts: 26
Joined: Mon May 02, 2016 6:36 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby ari9876 » Wed Sep 07, 2016 3:07 pm

Vilkaisin pikaisesti ohjeen läpi ja kokeilin. Asennuksessa ei tullut varoituksia tms. ylimääräistä jännää, mutten ole ihan varma sitten siitä lopullisesta toimivuudesta. En ole voinut (ainakaan vielä) testata sitä, koska kotisivuni katosivat savuna ilmaan muutamien sekunnin tuhannesosien tarkkuudella siinä hetkessä, kun silloin ei niin kauhean vanha Windows 98 vähän tilttasi. Editoria vaativa kohta kannattaa komennossa vaihtaa geditistä xediin, jos ei Gedit ole asennettuna ja jos ei ole järjestelmässä käyttäjää "user" niin siihen kohtaan kannattaa sitten laittaa omaan kansioon public_html hakemisto.

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Tue Sep 13, 2016 6:35 pm

Tässä nyt vähä kaikkea hässäkkää ja tekemistä, nyt venähtää hieman tämä mutta kokeilen tätä jossain vaiheessa kunhan kerkiän :) Kiitos että näet hieman vaivaa mun kanssa kun pöhköilen tämän mintun kanssa.

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Fri May 19, 2017 1:41 pm

Noniin alkaa olla ajankohtaista alkaa tutkimaan ja opettelemaan asioita.

Sen verran että päätin tämän ohjeen mukaisesti edetä. Oli huono ratkasu sillä stoppas toiseen kohtaan asennus.
https://community.linuxmint.com/tutorial/view/486
Tuossa ohje ja kohtaan :

sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5

Pääte sanoo näin :

sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5

Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu
Luetaan tilatiedot... Valmis
Pakettia libapache2-mod-php5 ei ole saatavilla, mutta toinen paketti viittaa siihen.
Tämä voi tarkoittaa paketin puuttuvan, olevan vanhentunut tai
saatavilla vain jostain muusta lähteestä

Pakettia php5 ei ole saatavilla, mutta toinen paketti viittaa siihen.
Tämä voi tarkoittaa paketin puuttuvan, olevan vanhentunut tai
saatavilla vain jostain muusta lähteestä

E: Paketille ”php5” ei löydy ehdotettavia asennettavia versioita
E: Paketille ”libapache2-mod-php5” ei löydy ehdotettavia asennettavia versioita

En pääse eteentäin tästä kohtaa, mikä meni pieleen ? En alkaa nyt toisia ohjeitakaan sotkemaan ristiin keskenään koska en osaa peruuttaa tekemiäni asioita tai komentoja, web selaimessa localhost : "It works" sain näkyviin eli toimii siihen asti.

Tuo komento on kaiketi vanhentunu eli jokin päivitetty paketti pitäis osata asentaa mutta mikä. Vihdoin ja viimein nytkähti tämäkin projekti liikkeelle ja sitte heti kävi näin :)


EDIT : Vetäsinki rohkeesti tuon aiemman mainitsemani ohjeen avulla kaikki läpi meni onnistuneesti joten toivotaan ettei tullu nyt ristiriitoja sitte tän sähellyksen osalta. Mutta tällä komennolla meni ilman erroreita

sudo apt-get install apache2 php7.0 php7.0-mysql apache2 apache2-utils libapache2-mod-php7.0 mysql-server

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Fri May 19, 2017 4:33 pm

"It works" löytyi, sen jälkeen asennukset meni kyllä ok mutta phpmyadmin hallintasivulle en pääse enkä saa sivuja näkymään, tiedostot olen siirtäny /var/www kansioon mutta tähän tuli jämähdys. localhost webselaimella näyttää tyhjää sivua tai erroria.

Eli miten saan phpmyadmin paneelin auki ? Kun nyt ei toimi, eikä selaimella pääse hallintapaneeliin. Enkä löydä apachea tai muitakaan ohjelmia koneelta , eli vähä nyt meni ongelmalliseksi koko homma :shock:

salasanat oon asettanu mutta ei ole mitään mihin niitä työntäis, varmuudeksi keksin eri kuin linux passut ettei mee sekaisin itse näissä.
Hieman outoa nyt

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Sat May 20, 2017 12:05 pm

Koitin myös seurata Minnan kirjottamia ohjeita kun suomeksi loisto ohjeet kirjottanu :
(Kiitos loistavista suomenkielisistä ohjeista)
Tuolta sai pari sivua hyvää neuvoa ja vaikka miten koittanu säätää googlen kanssa reinstalloida niin ei vain ei.

https://vaseniusminna.wordpress.com/201 ... entaminen/

Mutta en vain pääse web selaimella phpmyadmin sivulle :(
En saa oikeestaan mitään järkevää aikaseksi. Servulta sain ladattua tietokannan ja tiedostot koneelle. Ne on siirrettynä /var/www kansioon.

En kyllä keksi mikä mättää.

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4391
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby administrollaattori » Sun May 21, 2017 4:49 am

deluxe wrote:Koitin myös seurata Minnan kirjottamia ohjeita kun suomeksi loisto ohjeet kirjottanu :
(Kiitos loistavista suomenkielisistä ohjeista)
Tuolta sai pari sivua hyvää neuvoa ja vaikka miten koittanu säätää googlen kanssa reinstalloida niin ei vain ei.

https://vaseniusminna.wordpress.com/201 ... entaminen/

Mutta en vain pääse web selaimella phpmyadmin sivulle :(
En saa oikeestaan mitään järkevää aikaseksi. Servulta sain ladattua tietokannan ja tiedostot koneelle. Ne on siirrettynä /var/www kansioon.

En kyllä keksi mikä mättää.

Päätteen kautta komennot

Code: Select all

sudo usermod -a -G www-data deluxe
sudo chgrp -R www-data /var/www/html
sudo chmod -R g+w /var/www/html

PS. Nykyään tiedostot pitää olla /var/www/html hakemistossa.

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Sun May 21, 2017 7:38 am

Kiitos nopeasta vastauksesta.

Ja anteeks mun moka, onhan nuo tiedostot tosiaan /var/www/html kansiossa odottamassa :)

Koitin noita komentoja, läpi meni kyllä eikä herjannu mitään. Mutta edelleen localhost/phpmyadmin on hukassa :

Websivu näyttää näin :
Not Found

The requested URL /phpmyadmin was not found on this server.
Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at localhost Port 80

PHP:N ASENNUS JA TESTAAMINEN

Asensin PHP:n komennolla sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5. Seuraavaksi täytyy hyväksyä php muokkaamalla tiedostoa php5.conf. Se onnistuu suoraan komennolla sudoedit /etc/apache2/mods-enabled/php5.conf.

Kuten tiedostossa sanotaan “To re-enable php in user directories comment the following lines (from <IfModule …> to </IfModule>.)”, kommentoin IfModule-rivit ulos lisäämällä niiden eteen risuaitamerkin #. Kirjoitin lisäksi huomion, että minä olen muokannut tiedostoa. Nyt php5.conf-tiedosto näyttää tältä:


Kokeilin vielä mennä muokkaamaan kanssa tuota tiedostoa, tyhjää näyttää koko sivu. Täytyykö nuo minnan tekemät conffit näpytellä tuonne omaan conffiin ?

localhost/index.php aukeaa tyhjä sivu koska tietokantaa en ole pystyny laittamaan mihinkään. Luultavasti siksi. En saa enää It Works ! sivuakaan auki. Olen koittanu myös uudelleen käynnistää apassin eli nämä komennot

sudo service apache2 restart
sudo service mysql restart

Påäätteellä taisin päästä mysqol tms paikkaan, mutta en ymmärrä mitä sielä pitäisi tehdä. Luultavasti ei mitään. Siksikään ei aukea it works välilehdessä muutakuin tyhjää kun poistin sen testi sivun sieltä laittaakseni omat filut kansioon sekaannusten välttämiseksi.

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4391
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby administrollaattori » Sun May 21, 2017 8:25 am

deluxe wrote:Kiitos nopeasta vastauksesta.

Ja anteeks mun moka, onhan nuo tiedostot tosiaan /var/www/html kansiossa odottamassa :)

Koitin noita komentoja, läpi meni kyllä eikä herjannu mitään. Mutta edelleen localhost/phpmyadmin on hukassa :

Websivu näyttää näin :
Not Found

The requested URL /phpmyadmin was not found on this server.
Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at localhost Port 80

Ehkä on helpompaa, jos poistat Apachen ja asennat sen sitten uudestaan?

Code: Select all

sudo apt-get purge apache2

Code: Select all

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install apache2 php5 libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql mysql-server
sudo apt-get install php5-gd phpmyadmin php5-curl
sudo reboot

http://puolanka.info/goto/apache-phpmya ... n-mint-17/

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Sun May 21, 2017 9:07 am

Se harmittavasti vaan taas stoppaa tähän :

sudo apt-get install apache2 php5 libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql mysql-server
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu
Luetaan tilatiedot... Valmis
Pakettia php5 ei ole saatavilla, mutta toinen paketti viittaa siihen.
Tämä voi tarkoittaa paketin puuttuvan, olevan vanhentunut tai
saatavilla vain jostain muusta lähteestä

Pakettia php5-mysql ei ole saatavilla, mutta toinen paketti viittaa siihen.
Tämä voi tarkoittaa paketin puuttuvan, olevan vanhentunut tai
saatavilla vain jostain muusta lähteestä

E: Paketille ”php5” ei löydy ehdotettavia asennettavia versioita
E: Pakettia libapache2-mod-auth-mysql ei löydy
E: Paketille ”php5-mysql” ei löydy ehdotettavia asennettavia versioita

Tässä kohtaa varmaan ensimmäinen yritys on menny jo pieleen ?

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4391
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby administrollaattori » Sun May 21, 2017 10:52 am

deluxe wrote:
Pakettia php5-mysql ei ole saatavilla, mutta toinen paketti viittaa siihen.
Tämä voi tarkoittaa paketin puuttuvan, olevan vanhentunut tai
saatavilla vain jostain muusta lähteestä

E: Paketille ”php5” ei löydy ehdotettavia asennettavia versioita
E: Pakettia libapache2-mod-auth-mysql ei löydy
E: Paketille ”php5-mysql” ei löydy ehdotettavia asennettavia versioita

Tässä kohtaa varmaan ensimmäinen yritys on menny jo pieleen ?

Ilmeisesti Mint 18:sessa asennus on hieman erilainen.

Code: Select all

sudo apt-get install apache2 phpmyadmin

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Sun May 21, 2017 1:02 pm

Noniin, tuli hieman uuden näköstä asennusta päätteessä. Meni kaiketi aivan ok.

https://pastebin.com/AbU0zcCU
Lykkäsin tuonne pastebiniin päätteen tekemän asennuksen josta voit vilkaista mikäli haluat.

Mutta ilmeisesti meni tällä kertaa nappiin komento.

Nytkö sitten jatkan siitä mihin pari postausta aiemmin stoppas elikkä :

sudo apt-get install php5-gd phpmyadmin php5-curl
sudo reboot

Vai onko noita tarpeellista enää suorittaa ?

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Sun May 21, 2017 1:13 pm

Ihan huikeeta !

Nyt localhost komennolla web selaimen osoiterivillä näkyy jo tuttua "koodia" mutta selvää tuosta ei saa koska en pääse kirjautumaan phpmyadmin sivulle enkä tietokantoja säätämään. (Valmiit tietokannat eli taulut on olemassa kyllä, kunhan se ne sais ujutettua johonkin oikeaan paikkaan)

Mutta ensimmäistä kertaa saatiin jo näkyviin jotain tuttua :) Eli localhost kirjottamalla yrittää jo aeuta oikea (eli index.php) sivu mutta nyt ollaan luultavasti siinä pisteessä että täytyis tietokannat/taulut vielä saada kuosiin jotta sivusto toimis oikein localhostilla ?

Edelleenkään rebootin jälkeen en pääse phpmyadmin hallintapaneeliin, mutta jotain edistystä tapahtui se on jo mahtavaa!

Edit : Järjestelmän valvonnasta jo huomaa kun prossua kuormittaa että käynnissä on muutakin kuin nettiselain, edistystä siis :)

edit 2 : Kokeilin siis näitä kahta komentoa myös ,
sudo apt-get install php5-gd phpmyadmin php5-curl tämä ei siis toiminu
sudo reboot tämä toimi :)

Ylempi herjas samaa että pakettia ei saanu, alempi boottas koneen jonka jälkeen yllämainittu tilanne ilman phpmyadmin hallintapaneelia. Koitin siis jokatapauksessa nuo 2 komentoa vielä lisäksi. Ylempi komento ei mene läpi.

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4391
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby administrollaattori » Sun May 21, 2017 1:55 pm

deluxe wrote:edit 2 : Kokeilin siis näitä kahta komentoa myös ,
sudo apt-get install php5-gd phpmyadmin php5-curl tämä ei siis toiminu
sudo reboot tämä toimi :)

Ylempi herjas samaa että pakettia ei saanu, alempi boottas koneen jonka jälkeen yllämainittu tilanne ilman phpmyadmin hallintapaneelia. Koitin siis jokatapauksessa nuo 2 komentoa vielä lisäksi. Ylempi komento ei mene läpi.

Poista phpmyadmin ja asenna se uudestaan.

Code: Select all

sudo apt-get purge phpmyadmin
sudo apt-get install apache2 phpmyadmin mysql-server

Jos phpmyadmin ei vieläkään toimi, niin komenna

Code: Select all

sudo dpkg-reconfigure phpmyadmin


Edit. Myös mysql-server pitää myös asentaa, jotta phpmyadmin toimisi Mint 18:ssa. :D
phpmyadmin.png
Last edited by administrollaattori on Sun May 21, 2017 2:20 pm, edited 1 time in total.

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby deluxe » Sun May 21, 2017 2:17 pm

Koitin kaikki 3 komentoa, taas mentiin hitusen eteenpäin.

localhost näyttää jälleen oikeaa sivua , koodina niinkuin aiemminkin koska luultavasti ei toimi vielä oikein ilman tauluja.

localhost/phpmyadmin -> pitäs olla graafinen käyttöliittymä, aukee samanlainen koodilla täytettyä sivu ei graafista käyttöliittymää. Tässä mentiin jälleen pieni askel eteenpäin kun aiemmin ei ole näyttänyt edes koodia localhost/phpmyadmin sivulla.

Lähenee lähenee :) Vieläkö sulla riittäis pari ässää hihassa jotta saatais homma loppusuoralle ? :)

Salasanat on asetettu mutta pitääkö tässä vielä conffia jotain ?

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4391
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Kotisivujen koodailu harrastukseksi

Postby administrollaattori » Sun May 21, 2017 2:22 pm

deluxe wrote:Koitin kaikki 3 komentoa, taas mentiin hitusen eteenpäin.

localhost näyttää jälleen oikeaa sivua , koodina niinkuin aiemminkin koska luultavasti ei toimi vielä oikein ilman tauluja.

localhost/phpmyadmin -> pitäs olla graafinen käyttöliittymä, aukee samanlainen koodilla täytettyä sivu ei graafista käyttöliittymää. Tässä mentiin jälleen pieni askel eteenpäin kun aiemmin ei ole näyttänyt edes koodia localhost/phpmyadmin sivulla.

Lähenee lähenee :) Vieläkö sulla riittäis pari ässää hihassa jotta saatais homma loppusuoralle ? :)

Salasanat on asetettu mutta pitääkö tässä vielä conffia jotain ?

Asenna myös mysql-server. (unohdin äsken) :lol:


Return to “Suomi (Finnish)”