Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Finnish Forum
deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Mon Dec 12, 2016 8:11 am

Elikkä moi taas.

Lähes käyttämätön kovalevy missä oli windows asennettuna otin mintun puolella käyttöön (yhdistin johdot) ja formatoin. Mintun puolella siis ylikirjoitin koko kovalevyn eli pyyhin windowssin pois. Valitsin sen hitaan vaihtoehdon että ylikirjoittaa ja se kestikin kauan. Kaikki meni ok löydän sen valikon kautta Levyt kohdasta kyllä tuon kovalevyn joka on formatoitu MUTTA.

En löydä sitä mistään muualta, eli en voi tehdä esim uutta kansiota tai tallentaa sille koska en löydä sitä mistään.
Missäköhän se piileksii ? Toisella kovolla on asennettuna tämä mint luonnollisesti, mutta tuo uus kovalevy katos ku pieru saharaan formatoinnin jälkeen.

Tää on taas ihan joku simppeli juttu kuitenkin , mutta en vain nyt hoksaa. Toimiva kovalevy, 2tb kooltaan ja käyttämätön. (No lähes käyttämätön)
Last edited by deluxe on Tue Dec 13, 2016 3:39 pm, edited 2 times in total.

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään [solved]

Postby deluxe » Mon Dec 12, 2016 6:25 pm

Noni löytyhän se "vika" , tuolin ja näppäimistön välistä niinkuin yleensä.

Täydellisen ylikirjoituksen jälkeen ikkuna vain "hävis" alunperin joten ajattelin että se oli siinä mutta empäs saanutkaan uutta kovoa käyttöön joten. Alustin sen vielä kerran nopsalla ja valitsin käyvän linuxille luonnollisesti.
Sitten ajattelin että mitäköhän jos luon tuolle kovolle osion ja yritin epätoivosesti luoda sitä osiota tietämättä sen tarkemmin mitä tapahtuu seuraavaksi.

Noh, osion luotua ihmettelin taas että mitäs nyt. Koitin luoda levykuvaa (taaskin yhtään sen enempää miettimättä mitä mahtaa tapahtua jos jokin meneekin ns. reisille...seuraavaksi) ja ensteksi meni jotain vikaan tuli joku virhe ilmoitus. Jotenkin kummasti yhtä äkkiä ilmestyi työpöydälle kiintolevyn kuva.
Äkkiä kliksuttelemaan sitä aukeisko se jopa. Aukeshan se. Nyt se siis roikkuu tuossa työpöydällä ja eikun luomaan kansioita ja järjestelelmään tavaraa.

Kiitos avusta :D

Toisin sanoen, en oo ihan varma menikö se tuossa ylempänä kuvailemassani järjestyksessä mutta pitäis kaiken järjen mukaan toimia nyt. Ei riittä pelkkä ylikirjoitus vaan piti luoda osiota ja levykuvaa niin rupes pelittään.

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Tue Dec 13, 2016 3:42 pm

Ei, ei se vaan nyt kuitenkaan toimi niinkuin pitäis. Toimii mutta ei toimi. Se on kyllä työpöydällä, ja voin luoda uuden kansion kun avaan sen työpöydältä. Mutta esim VLC ei löydä koko kiintolevyä mistään. Eli en kuitenkaan voi käyttää sitä kun mikään ohjelma ei sitä löydä mistään jos tahdon vaikka tallennetun tiedoston kaivaa levyltä.

Hämärääkin hämärempi homma kyl .. :roll:

Lisäksi Minttu tuntuu luulevan sitä ulkoiseksi kovalevyksi kun on "irroitettavissa" niinkuin ois ulkoinen kovo, mutta koneen sisällä tuo kovo kylläkin on

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4387
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby administrollaattori » Wed Dec 21, 2016 10:24 am

deluxe wrote:Ei, ei se vaan nyt kuitenkaan toimi niinkuin pitäis. Toimii mutta ei toimi. Se on kyllä työpöydällä, ja voin luoda uuden kansion kun avaan sen työpöydältä. Mutta esim VLC ei löydä koko kiintolevyä mistään. Eli en kuitenkaan voi käyttää sitä kun mikään ohjelma ei sitä löydä mistään jos tahdon vaikka tallennetun tiedoston kaivaa levyltä.

Hämärääkin hämärempi homma kyl .. :roll:

Lisäksi Minttu tuntuu luulevan sitä ulkoiseksi kovalevyksi kun on "irroitettavissa" niinkuin ois ulkoinen kovo, mutta koneen sisällä tuo kovo kylläkin on

Sinun täytyy tehdä liitospiste /etc/fstab tiedostoon, jotta esim. VLC löytäisi levyn. Esimerkki:

Code: Select all

sudo mkdir /mnt/uusilevy
sudo nano /etc/fstab

... lisää sitten ulkoisen levyn tiedot. Esim. /dev/sdb1 ntfs

Code: Select all

/dev/sdb1 /mnt/uusilevy ntfs defaults 0 0

... tallenna ja lopeta
Ctrl o
Ctrl x

Code: Select all

sudo mount -a

.... Tietenkin modernimpaa on käyttää UUID= merkintää /dev/sdXY asemasta, mutta toimii vanhalla tavallakin.
Uusi levy löytyy sitten liitospisteestä /mnt/uusilevy, josta voi tehdä vaikka symbolisen linkin kotihakemistoon

Code: Select all

ln -s /mnt/uusilevy /home/käyttäjänimi_tähän

Jotta homma menisi oikein, niin aluksi on hyvä tietää levyn tiedot, jotka selviävät komennolla

Code: Select all

sudo blkid

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Wed Dec 21, 2016 3:22 pm

Kiitos.

Tuo meni aivan hepreaksi nyt, meidän täytyy käydä ihan perusteellisesti tämä läpitte koska en tosiaan tiedä yhtään mitä olen tekemässä :)
Tuo postauksesi ensimmäinen komento on jo täysin hepreaa tai tiedosto minne pyydät jotain muuttaa. En osaa mutta jos autat perusteellisemmin onnistutaan varmasti.

Sitten jotta homma menisi oikein ;) avasin päätteen ja :


Code: Select all
sudo blkid

Jonka jälkeen tulostui tämä :

deluxe@deluxe ~ $ sudo blkid
[sudo] salasana henkilölle deluxe:
/dev/sda1: UUID="ef16a65c-6ab4-4848-a35d-85de7fdd8e70" TYPE="ext4" PARTUUID="78723a78-01"
/dev/sda5: UUID="db757496-4396-4b62-8930-17a5f3d22c5c" TYPE="swap" PARTUUID="78723a78-05"
/dev/sdb1: UUID="ba53c64a-52c0-478c-a942-bc1db44cd64c" TYPE="crypto_LUKS" PARTUUID="93037935-b239-43a0-81b0-2a100876d220"
deluxe@deluxe ~ $ ^C
deluxe@deluxe ~ $

Kovalevy mikä on "hukassa" on alinrivi, salasin sen eli käsittäisin että crypto luks viittaa siihen, noista kahdesta ylimmästä rivistä en osaa sanoa mitään. Liityiskö tuo swappi tuohon salattuun kovalevyyn kuitenkin ja ylin tuloste on varmaankin käyttöjärjestelmä levy. 2 kovalevyä löytyy koneesta. Jätän loppujen tulkinna sulle :)

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4387
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby administrollaattori » Fri Dec 23, 2016 12:15 pm

deluxe wrote:
Kovalevy mikä on "hukassa" on alinrivi, salasin sen eli käsittäisin että crypto luks viittaa siihen, noista kahdesta ylimmästä rivistä en osaa sanoa mitään. Liityiskö tuo swappi tuohon salattuun kovalevyyn kuitenkin ja ylin tuloste on varmaankin käyttöjärjestelmä levy. 2 kovalevyä löytyy koneesta. Jätän loppujen tulkinna sulle :)

Kryptatun kovalevyn automaattinen mounttaus vaatii omat juttunsa.
https://www.howtoforge.com/automaticall ... -a-keyfile

Cryptoswappi bugitti aika pahasti vielä jonkin aika sitten, mutta sen voi poistaa käytöstä lisäämällä risuaidan # cryptoswap-rivin eteen/etc/fstab tiedostossa. Cryptatuissa levyyissa swapfile toimii ihan hyvin.
https://www.linux.fi/wiki/Swap-tiedosto

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Fri Dec 23, 2016 12:31 pm

Saan kyllä kovalevyn auki, se ei ole ongelma vaan ongelma on se että esim. Uutta asiakirjaa työpöydälle vaikka tehdessä "muistio" löytää kovalevyn mutta taas esim VLC soitin ei löydä jos avaan vlc soittimen ja tahdon tiedoston etsiä kyseiseltä kovolta niin ei löydä kovoa. Osa löytää ja osaa käyttää sitä mutta osa ei.

Ja mounttaus ilmeisesti tarkoitetaan että sitä voi käyttää tallentamiseen ? Kyllä, ne ohjelmat jotka sen löytää kovalevyn osaa myös käyttää sitä. Ne jotka ei löydä sitä ei myöskään luonnollisesti silloin osaa käyttää sitä.

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4387
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby administrollaattori » Fri Dec 23, 2016 1:00 pm

deluxe wrote:Saan kyllä kovalevyn auki, se ei ole ongelma vaan ongelma on se että esim. Uutta asiakirjaa työpöydälle vaikka tehdessä "muistio" löytää kovalevyn mutta taas esim VLC soitin ei löydä jos avaan vlc soittimen ja tahdon tiedoston etsiä kyseiseltä kovolta niin ei löydä kovoa. Osa löytää ja osaa käyttää sitä mutta osa ei.

Ja mounttaus ilmeisesti tarkoitetaan että sitä voi käyttää tallentamiseen ? Kyllä, ne ohjelmat jotka sen löytää kovalevyn osaa myös käyttää sitä. Ne jotka ei löydä sitä ei myöskään luonnollisesti silloin osaa käyttää sitä.

Tee symbolinen linkki kotihakemistoon

Code: Select all

ln -s /polku/toinen_kovalevy /home/deluxe

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Fri Dec 23, 2016 4:27 pm

Koitin komentoa pariinki otteeseen. Tekee toimimattomia kuvakkeita ehkä Home kansioon.
Kuva kertoo kokonaistilannetta paremmin :

Image

Tuossa kuvassa on myös VLC auki ja kohta "avaa tiedosto" niin ehkä tuon kuvan avulla ymmärrät mitä ajan takaa kun sitä kiintolevyä ei näy missään.

Eli ei ihan vielä toimi mutta ei vissiin vielä ollu tarkoituskaan ?

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Sun Jan 08, 2017 5:27 pm

Hei taas. Nyt keksin tavan kuvailla tätä ongelmaa. Hieman piirtelin kuvaan että on helpommin ymmärretävissä tämä ko. ongelma kun ei tahdo ratketa millään.
Image

Kuvassa vasemmalla VLC ja oikealla puolen joku toinen videotoistin.
Oikealla puolella video ohjelmalla löytää toisen kovalevyn tuolta + Muut sijainnit valikon alta. Mutta VLC:llä (vasemmalla puolella) ei ole koko vaihtoehtoa. Myöskin Kuvaa tänne upatessa imgur.com löytää myös kovalevyn , mutta osa ohjelmista vaan ei tajua löytää.

administrollaattori, olitko ymmärtäny aiemmin oikein tän jutun jujun ? Jos olit niin mitäs seuraavaksi ?
Tuolla yhdellä komennolla sain luotua jonkun toimimattoman kuvakkeen niinkuin tuossa yhdessä kuvassa pitäis näkyä.

Kiitos, ja hyvää alkanutta uuttavuotta 2017
Last edited by Moem on Sun Jan 08, 2017 5:28 pm, edited 1 time in total.
Reason: Added the magic that is the [rimg] tag

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4387
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby administrollaattori » Mon Jan 09, 2017 2:58 am

deluxe wrote:Hei taas. Nyt keksin tavan kuvailla tätä ongelmaa. Hieman piirtelin kuvaan että on helpommin ymmärretävissä tämä ko. ongelma kun ei tahdo ratketa millään.
Image

Kuvassa vasemmalla VLC ja oikealla puolen joku toinen videotoistin.
Oikealla puolella video ohjelmalla löytää toisen kovalevyn tuolta + Muut sijainnit valikon alta. Mutta VLC:llä (vasemmalla puolella) ei ole koko vaihtoehtoa. Myöskin Kuvaa tänne upatessa imgur.com löytää myös kovalevyn , mutta osa ohjelmista vaan ei tajua löytää.

administrollaattori, olitko ymmärtäny aiemmin oikein tän jutun jujun ? Jos olit niin mitäs seuraavaksi ?
Tuolla yhdellä komennolla sain luotua jonkun toimimattoman kuvakkeen niinkuin tuossa yhdessä kuvassa pitäis näkyä.

Kiitos, ja hyvää alkanutta uuttavuotta 2017


Jos symbolisen linkissä on välilyöntejä, niin silloin nimi täytyy laittaa lainausmerkkien sisälle. Esimerkki:

Code: Select all

ln -s /media/"Omat Tiedostot" /home/minävaan


Tuohon VLC:n valintaikkunaan "Files of type" kannattaa laittaa kaikki tiedostot.

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Mon Jan 09, 2017 8:48 am

1 hölmö kysymys ennenkuin koitan tuota taas tuota koodin pätkää.

Onko väliä missä kohtaa kansioita tai kovalevyä suoritan tuon komennon, Avaan vain valikon vierestä työkalupalkista päätteen ja isken siihen komennon ?

Eli kutakuinkin näin : deluxe@deluxe ~ $ ln -s /media/"Omat Tiedostot" /home/minävaan

Vai täytyykö tuo kokeilla niin että avaan "hukassa" olevan kovalevyn ja sieltä päätteessä suoritan tuon komennon ?



Ja tuo vlc "Kaikki tiedostot" , ei auttanu asiaa siltikään ei tullu tuota kohtaa että ois näkyny +Muut sijainnit ja sitäkautta päässy avaamaan toisen kovalevyn :( koitin kyllä tuotakin vaihtoehtoa mutta sinne vasempaan laitaan vaan ei tule tuota + Muut sijainnit (valikkoa)

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Mon Jan 09, 2017 9:12 am

Koitin tuota ihan alkujaan neuvomaasi ensimmäisiä komentorivejä ja jouduin tämmöiseen kohtaan :

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=ef16a65c-6ab4-4848-a35d-85de7fdd8e70 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=db757496-4396-4b62-8930-17a5f3d22c5c none swap sw 0 0



********************************************************************* Tuohon loppui copy paste ********************************************
Kehoittaa käyttämään tuota "Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a"
Joka puolestaan antoi tämmöisen tulosteen :

sudo blkid

Jonka jälkeen tulostui tämä :

deluxe@deluxe ~ $ sudo blkid
[sudo] salasana henkilölle deluxe:
/dev/sda1: UUID="ef16a65c-6ab4-4848-a35d-85de7fdd8e70" TYPE="ext4" PARTUUID="78723a78-01"
/dev/sda5: UUID="db757496-4396-4b62-8930-17a5f3d22c5c" TYPE="swap" PARTUUID="78723a78-05"
/dev/sdb1: UUID="ba53c64a-52c0-478c-a942-bc1db44cd64c" TYPE="crypto_LUKS" PARTUUID="93037935-b239-43a0-81b0-2a100876d220"
deluxe@deluxe ~ $ ^C
deluxe@deluxe ~ $


Boldasin nuo että helpompi ehkä lukea ja ymmärtää, tuo ylempi boldattu teksti oli sen verran pelottava paikka että nyt joudun
pyytämään sen verran apua että mitä nyt tuohon täytetään ja miten ? Voitko jotenkin selostaa homman silleensä että tyhmäkin ymmärtää ? Eli minä .
Kiitos.

User avatar
administrollaattori
Level 12
Level 12
Posts: 4387
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby administrollaattori » Mon Jan 09, 2017 3:19 pm

deluxe wrote:Boldasin nuo että helpompi ehkä lukea ja ymmärtää, tuo ylempi boldattu teksti oli sen verran pelottava paikka että nyt joudun
pyytämään sen verran apua että mitä nyt tuohon täytetään ja miten ? Voitko jotenkin selostaa homman silleensä että tyhmäkin ymmärtää ? Eli minä .
Kiitos.

Kryptattujen levyjen automouttaamiseen on linkki ylempänä. Itse en ole harrastanut lisälevyjen kryptaamista, koska jos jokin menee pieleen, niin tiedostojen pelastaminen kryptatulta levyltä saattaa olla aika haastavaa. Laiskana ihmisenä minulle riittää normaalit levyt, ja jos oikein salattavaa tietoa löytyy, niin piilotan sen vanhan kannon sisälle suuren kiven viereen. :wink:

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Mon Jan 09, 2017 3:31 pm

Voin toki alustaa levyn ja olla salaamatta sitä, tyhjä kun on toistaiseksi ollu kun ei se toimi kunnolla.
Oisko sitte helpompaa jos alustan, ja syötän nämä samat asiat uudelleen tähän ?

Me taidetaan puhua nyt kahdesta eri asiasta ristiin kaiken aikaa ? Kyllä se mounttaa levyn ja aukee ihan normaalisti , mutta esim VLC ei sitä osaa käyttää kun taas toinen videotoistin osaa.

En nyt käsitä oikeen tätä koko ruljanssia .. :lol:

FireSoul
Level 3
Level 3
Posts: 147
Joined: Mon Jan 28, 2013 5:15 am

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby FireSoul » Mon Jul 31, 2017 11:55 am

deluxe wrote:Voin toki alustaa levyn ja olla salaamatta sitä, tyhjä kun on toistaiseksi ollu kun ei se toimi kunnolla.
Oisko sitte helpompaa jos alustan, ja syötän nämä samat asiat uudelleen tähän ?

Me taidetaan puhua nyt kahdesta eri asiasta ristiin kaiken aikaa ? Kyllä se mounttaa levyn ja aukee ihan normaalisti , mutta esim VLC ei sitä osaa käyttää kun taas toinen videotoistin osaa.

En nyt käsitä oikeen tätä koko ruljanssia .. :lol:


Moi.
Minulla lisälevyt salaamatta,annan kuitenkin levylle nimen formatoinnin yhteydessä,esim VARASTO.
Löytyy helposti tuolla nimellä.
Oletko kokeillut avata tiedostoa kovalevyllä valitsemalla avaa VLC:llä,jos videotiedosto.

FireSoul

deluxe
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Tue Aug 23, 2016 3:12 pm

Re: Formatoitua kiintolevyä ei näy missään

Postby deluxe » Thu Aug 03, 2017 5:58 pm

Moi.

Tämä oikeastaan ratkesi sillä, että formatoin levyn ja poistin salauksen niin tiedostonhallinnasta kun napauttaa nyt tuota kovalevyn kuvaketta, niin minttu luo työpöydälle pikakuvakkeen josta pääsen kovalevylle eli toimii kylläkin. Kovalevylle olen nyt tyytynyt siirtelemään varmuuskopioita vain eli en nyt tiedä ratkaisinko itse ongelmaa ollenkaan , vaan pikemminkin "sopeudun tilanteeseen" :)


Return to “Suomi (Finnish)”