How to cycle through workspaces in Cinamon?

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Flame_Phoenix
Level 1
Level 1
Posts: 30
Joined: Mon Mar 08, 2010 6:10 pm

How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby Flame_Phoenix » Thu Mar 14, 2013 4:52 pm

Hello gentleman, I am using Linux Mint 64v with Cinamon. I know how to add virtual desktops (workspaces) one by one, but I can't go from my workspace 3 back to 1 again (per example, assuming I have 3 workspaces), I am always forced to go all the way back, which is really annoying to say the least. I know Ubuntu has this featured enabled, so why can't I have it here too? What steps do I need to make?

PS: To move between desktops I use CTRL + ALT + LEFT (or RIGHT)
Last edited by Flame_Phoenix on Thu Mar 14, 2013 8:52 pm, edited 1 time in total.

User avatar
passerby
Level 6
Level 6
Posts: 1369
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:29 pm

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby passerby » Thu Mar 14, 2013 7:21 pm

Are you saying you want to be able to do crtl alt right to move from 3 to 1, or do you just desire some way to jump from one to the other directly?
If you want a direct method, you could use the workspace applet and click on the one you desire, or use Workspace selection/compiz expo.
There are also extensions for similar functionality, such as http://cinnamon-spices.linuxmint.com/extensions/view/17
Home PC: Xubuntu 14.04 x64, Nvidia GTX650, i7 3770K, 16GB RAM, Asus Xonar DX
Work PC: Mint 13 x64 XFCE, Nvidia GT620, i5 3470, 8GB RAM
Laptop: System76 Kudu Pro, Xubuntu 14.04 x64

My HTML5 login themes + screenshots

User avatar
eanfrid
Level 7
Level 7
Posts: 1866
Joined: Mon Apr 30, 2012 2:49 am
Location: FR

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby eanfrid » Thu Mar 14, 2013 7:31 pm

This option is not natively present in cinnamon 1.6 but it is in 1.7+
Main desktop: Debian GNU/Linux Jessie 64bit - MATE
(i5 2400@3.7GHz - 16GB DDR3 - HD6770 w/radeon driver - SSD+RAID1)
Safer than Dropbox

Flame_Phoenix
Level 1
Level 1
Posts: 30
Joined: Mon Mar 08, 2010 6:10 pm

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby Flame_Phoenix » Thu Mar 14, 2013 8:48 pm

Are you saying you want to be able to do crtl alt right to move from 3 to 1

yes exactly! How do I do it?
or do you just desire some way to jump from one to the other directly?

Certainly would not mind that at all as well :D Thanks for the applet suggestion, but I really feel the need for the first question.

This option is not natively present in cinnamon 1.6 but it is in 1.7+

How do I know which cinamon version I am using?
If I am using 1.6 how can I add the functionality?
If I am using 1.7+ what do I need to do to enable it?

User avatar
passerby
Level 6
Level 6
Posts: 1369
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:29 pm

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby passerby » Thu Mar 14, 2013 9:16 pm

1.7+ aren't yet stable. You can get them, for example, by adding the cinnamon nightly ppa, but I strongly suggest waiting for the next version of Cinnamon to reach stable (and thus become a simple upgrade).
Home PC: Xubuntu 14.04 x64, Nvidia GTX650, i7 3770K, 16GB RAM, Asus Xonar DX
Work PC: Mint 13 x64 XFCE, Nvidia GT620, i5 3470, 8GB RAM
Laptop: System76 Kudu Pro, Xubuntu 14.04 x64

My HTML5 login themes + screenshots

Flame_Phoenix
Level 1
Level 1
Posts: 30
Joined: Mon Mar 08, 2010 6:10 pm

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby Flame_Phoenix » Fri Mar 15, 2013 8:15 am

So, that means that for now I can't cycle from 3 to 1? Well that sucks big time -.- Other window managers (like KDE) support it.

User avatar
eanfrid
Level 7
Level 7
Posts: 1866
Joined: Mon Apr 30, 2012 2:49 am
Location: FR

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby eanfrid » Fri Mar 15, 2013 8:39 am

On the other hand, Cinnamon is not a 16-years old project as is KDE. There will be many improvements and new features in the next 1.8 version (1.7 is for devs and testers) due to April 2013.
Main desktop: Debian GNU/Linux Jessie 64bit - MATE
(i5 2400@3.7GHz - 16GB DDR3 - HD6770 w/radeon driver - SSD+RAID1)
Safer than Dropbox

User avatar
gibbs1984
Level 5
Level 5
Posts: 746
Joined: Mon Oct 27, 2008 2:40 pm
Location: Hemel Hempstead, England

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby gibbs1984 » Fri Mar 15, 2013 12:51 pm

I know it doesn't take you there directly as such but you could always use CTRL + ALT + Up which takes you to a sort of overall view of your workspaces.
Linux Mint 17.3 (Cinnamon) 64bit.

Flame_Phoenix
Level 1
Level 1
Posts: 30
Joined: Mon Mar 08, 2010 6:10 pm

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby Flame_Phoenix » Sat Mar 16, 2013 10:39 am

I already knew about CTRL+ALT+UP / DOWN. Suffice to say it's simply not the same thing - it's worst. xD
Guess I'll have to wait.

mideal
Level 1
Level 1
Posts: 31
Joined: Fri Jan 18, 2013 10:28 am
Location: Germany - Wilhelmshaven & Frankfurt
Contact:

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby mideal » Thu Mar 10, 2016 9:59 am

Even if this thread is old, I'd like to complete it with a current solution:

The reason why it's not possible to switch directly from 3 to 1 by CTRL-ALT-RIGHT is because
THAT ist used to switch from 1 to 2, from 2 to 3, from 3 to 4...
(as CTRL-ALT-LEFT switches the other way).

If You want to switch directly you have to use an appropriate keybinding, per default
(at least currently in Cinnamon 2.x) that is SHIFT-CTRL-1 (or exclamation mark) for workspace1,
SHIFT-CTRL-2 for Workspace 2 and so on. with § and $ for 3 and 4.

Naming and/or binding may differ if you have a French (or other) keyboard layout, English and german versions do match in this point.
Thinkpad T500/4GB/1.1TB/UMTS/DVD-Multi, Samsung CLX3185FW
Mint 18 Cinnamon 64Bit
__________________________
Thank God there is none.

User avatar
austin.texas
Level 17
Level 17
Posts: 7861
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: How to cycle through workspaces in Cinamon?

Postby austin.texas » Thu Mar 10, 2016 7:35 pm

Activate a HOT CORNER for the Workspace Expo View. ("Show all Workspaces")
Menu > Preferences > System Settings > Hot Corners
HotCorners.png
Mint 17.3 Cinnamon (64 bit), Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Microsoft-free environment since 1996

Linux Linx 2016


Return to “Newbie Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests