Page 1 of 1

Problems with folder links on fstab mounted partitions

Posted: Sat Jun 07, 2008 3:58 pm
by NiksaVel
Hi,

I've recently upgraded my "server" with an additional disk and reorganised some directories in the "shared directory" so that they are actually shortcuts to the folders on the new large hdd...

The problem that arose is that on my "client" computers who automount the "shared" directory via fstab on boot (either NFS or SMB - I get same results) - I get the normal directory listing, but the "shortcut" directories display as couple of bytes large unknown file with no extension which I have no permissions to view...

If I mount the share manually I get everything working normally. The same folder gets mounted on some windows computers and works with no prob.


Anyone know how to get around this?


thanks...

Re: Problems with folder links on fstab mounted partitions

Posted: Sat Jun 07, 2008 4:03 pm
by NiksaVel
Konqueror correctly indentifies the files as simlinks... but they dont point anywhere - I believe they are pointing to the same place that they're pointing on the server comp, but that place does not exist on the client... :/ i.e. /media/sda1/tools

Re: Problems with folder links on fstab mounted partitions

Posted: Sat Jun 07, 2008 4:11 pm
by Husse
I am not sure but I think you can't mount a shortcut and as a result have what ever it's pointing at mounted - you need to mount what it's pointing at directly (and that of course has to be a partition)
Can't be much harder, or do I miss something?
Haven't seen you in a while NiksaVel...

Re: Problems with folder links on fstab mounted partitions

Posted: Sat Jun 07, 2008 6:40 pm
by NiksaVel
Haven't seen you in a while NiksaVel...
hehe... I'm still around.. but much to busy with day-to-day jobs to hang around as much...


What is really bugging me here is that I can access the share manually and everything works fine... it's the same principle so why doesn't it work with fstab mounting.... ??! Any why does it work properly with windows map drive option?

Something's real strange here...

Re: Problems with folder links on fstab mounted partitions

Posted: Sun Jun 08, 2008 1:02 am
by Fred
In Linux you can not mount a link. You can only mount a partition. You can follow a link to a folder that is bound to a partition however. If you can't follow a link that is actually on another system, it is usually because the folder it is pointing to isn't defined or accessible on your machine.

Fred

Re: Problems with folder links on fstab mounted partitions

Posted: Sun Jun 08, 2008 4:32 am
by NiksaVel
ahem... maybe I shold've been clearer

I have mounted a partition... on this partition there are links which are not accessible on the client machine

BUT only if the partition is mounted via fstab - if I access the shared folder via a smb:/xxxx.xxx.xxx.xxx/shared than everything works fine.

Re: Problems with folder links on fstab mounted partitions

Posted: Sun Jun 08, 2008 5:12 am
by Fred
NiksaVel,

When you mount a partition, whether through fstab or with the manual cli "sudo mount -a sdxx" command you have only your permissions in that partition. When you mount it through samba you take on the shared permissions of the partition and can follow links just as if you were on that machine.

It seems like a minor difference but, as you can see, for some operations it is the difference between working and not working.

Fred

Re: Problems with folder links on fstab mounted partitions

Posted: Sun Jun 08, 2008 8:11 am
by NiksaVel
thanks for the explanation... do you think maybe there is some way around this? So that the simlinks start working for me with a regular fstab mount...


Is it perhaps possible to make some kind of a partition-2-partition mount to mimic the effect of the directory simlink?

Re: Problems with folder links on fstab mounted partitions

Posted: Sun Jun 08, 2008 8:50 am
by Fred
NiksaVel,

I am almost positive you can configure samba to automatically mount a share on startup with a profile, but I am not sure enough of the process to be able to tell you how to do it. I will only confuse both of us further. :-)

Hopefully AvanceIT, or one of the other samba experts will notice this and show you the way. You might try PMing him. He is a very nice guy and quite knowledgeable.

Fred