No Sound Through HDMI

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
preplane
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Wed Jan 15, 2014 8:43 pm

No Sound Through HDMI

Post by preplane »

Hello All,

I am currently experience no sound through my HDMI connected television, even when selecting 'HDMI' as the audio output.

Headphones do work correctly.

It's a new computer, and I am not experienced with Linux terminal commands.

I'm running Linux Mint 15, 64-bit, with the motherboard GA-H87N-WIFI.

Any assistance would be greatly appreciated!

- Matthew

Tz2001
Level 1
Level 1
Posts: 40
Joined: Fri Mar 08, 2013 8:11 pm

Re: No Sound Through HDMI

Post by Tz2001 »

Firstly, check your sound output is going through the HDMI port in the application you're using (applications can usually override the system default audio device).

Secondly, from a shell type alsamixer and see if any of the channels are muted (They'll have MM underneath) specifically check Master, PCM, and the directional speakers press M to unmute any muted channels. Also, make sure that alsamixer says us referencing the HDMI port. Press F6 to see a list of devices.

preplane
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Wed Jan 15, 2014 8:43 pm

Re: No Sound Through HDMI

Post by preplane »

I'm just using firefox's streaming music to test the sound currently.

Going into Alsamixer I'm presented with s/pdif, s/pdif 1, s/pdif 2.

Pressing F6 shows 0 HDA Intel MID, and 1 HDA Intel PCH

I selected 1 HDA Intel PCH and unmuted everything.

Unfortunately nothing is coming through still.

Perhaps there is a way to change the S/PDIF's in Intel MID to HDMI?

- Matthew

JoeBingo
Level 4
Level 4
Posts: 272
Joined: Fri Jun 24, 2011 4:18 pm

Re: No Sound Through HDMI

Post by JoeBingo »

Check Control Center > Sound > Hardware and see what's selected. Your HDMI sound should be listed. Check the other tabs for settings too.

This thread may give you some ideas on how to prioritize your sound hardware manually or at least show you where it's done ...
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=48&t=95337

ace_N_kelly
Level 3
Level 3
Posts: 181
Joined: Mon Mar 04, 2013 11:00 am

Re: No Sound Through HDMI

Post by ace_N_kelly »

Hi ,
I also have that trouble few weeks ago...
I unplugged my headphone from my computer and when I plug my HDMI cable throught my tv , the sound work ;
If I plug again my headphone on the computer , I lose the sound on my tv (with HDMI cable)

Maybe it will help !!

Post Reply

Return to “Newbie Questions”