[SOLVED] No wifi on my Dell D630. LM17 Cinnamon

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

[SOLVED] No wifi on my Dell D630. LM17 Cinnamon

Post by CJ in a Jeep »

Hello,
I've been dabbling with Linux Mint now on my two different computers for about 6 months now. I installed LMDE-Cinnamon 64 bit on my desktop with ZERO problems. Thank you Linux developers for the easy to install and useable OS! My success with LM17 Qiana isn't quite complete yet. The first problem I am working on is wifi recognition. As I installed LM17 64 bit Cinnamon on my Dell Latitude D630 the wifi did not work. No problem... I plugged in a cable and that got me to the internet. I spent a few hours tinkering with no success. I did go to the driver manager and once there I found that my wifi had a driver choice to make AND that my device wasn't enabled. So I chose a driver and enabled the device. The problem is now my laptop doesn't show any wifi at all. There is no wifi choice in network connections or in "network". Yes my wifi switch is flipped on. As I have googled for answers and skimmed the forums I understand that there is a problem with Broadcom adapters but I can't even get my laptop to recognize any wifi at all to fix the Broadcom issue.
Any help you can provide is appreciated.
- CJ
Last edited by CJ in a Jeep on Tue Aug 12, 2014 7:26 pm, edited 1 time in total.
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

User avatar
PatH57
Level 13
Level 13
Posts: 4572
Joined: Tue Mar 25, 2014 12:11 pm
Location: here and there

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by PatH57 »

Hi,


could you provide the output of:

Code: Select all

mintwifi

if it's not installed check in package manager (synaptic)
People disagree with me. I just ignore them.
(Linus Torvalds, regarding the use of C++ for the Linux kernel.)

Please Add [Solved] to the topic-title of your first post when appropriate so others know they might find a solution here.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

Pat,
Thank you for replying. Here is the result of my mintwifi:

cj@cj-laptop ~ $ sudo mintwifi
[sudo] password for cj:
-------------------------
* I. scanning WIFI PCI devices...
-- Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g (rev 01)
==> PCI ID = 14e4:4312 (rev 01)
-------------------------
* II. querying ndiswrapper...
-------------------------
* III. querying iwconfig...
eth0 no wireless extensions.
lo no wireless extensions.
-------------------------
* IV. querying ifconfig...
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1c:23:18:a4:e5
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:17

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:16561 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:16561 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1697126 (1.6 MB) TX bytes:1697126 (1.6 MB)
-------------------------
* V. querying DHCP...
-------------------------
* VI. querying nslookup google.com...
;; connection timed out; no servers could be reached

- CJ
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

User avatar
PatH57
Level 13
Level 13
Posts: 4572
Joined: Tue Mar 25, 2014 12:11 pm
Location: here and there

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by PatH57 »

ok,

so try this (make sure you have an ethernet connection)

Code: Select all

sudo apt-get update

Code: Select all

sudo apt-get install b43-fwcutter

Code: Select all

sudo modprobe -r b43 ssb

Code: Select all

sudo modprobe b43
Allow several seconds for the network manager to scan for available networks before attempting a connection.
People disagree with me. I just ignore them.
(Linus Torvalds, regarding the use of C++ for the Linux kernel.)

Please Add [Solved] to the topic-title of your first post when appropriate so others know they might find a solution here.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

PatH57,
Thank you for your help. I have run all those commands in the command line but nothing seems to have changed. I did copy the text with each command and can post it here if you'd like. I also took a screen shot of the results. It seems to have hung up just after clicking enter on: sudo modprobe b43.
- CJ
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

I forgot to mention that I did try inputting "sudo apt-get install firmware-b43-installer" prior to using your suggested inputs.
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

User avatar
Reorx
Level 11
Level 11
Posts: 3966
Joined: Tue Jul 07, 2009 7:14 pm
Location: SE Florida, USA

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by Reorx »

With a wired connection up and running >>> Open Driver Manager (System Settings > Device Drivers (at the bottom of the page)) and let it think for a while. If it has a recommended driver, click the bullet next to the recommendations and then click Apply Changes... :mrgreen:
Full time Linux Mint user since 2011 - Currently running LM19 Cinnamon.

Image Image

User avatar
PatH57
Level 13
Level 13
Posts: 4572
Joined: Tue Mar 25, 2014 12:11 pm
Location: here and there

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by PatH57 »

seems you did try to install another driver and now it is hanging.
Reboot to get a clean system and then post the output pf

Code: Select all

lspci

Code: Select all

lsusb

Code: Select all

lspci -vvnn | grep 14e4
People disagree with me. I just ignore them.
(Linus Torvalds, regarding the use of C++ for the Linux kernel.)

Please Add [Solved] to the topic-title of your first post when appropriate so others know they might find a solution here.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

Reorx wrote:With a wired connection up and running >>> Open Driver Manager (System Settings > Device Drivers (at the bottom of the page)) and let it think for a while. If it has a recommended driver, click the bullet next to the recommendations and then click Apply Changes... :mrgreen:
Reorx,
Thanks for taking the time to help. A few weeks ago when I installed the new SSD and installed LM17 on it I went into the driver manager and there was an option for a wifi driver AND an option to enable my wifi device. I chose a driver (wish I had noted which one it was) and then enabled the device. Ever since then my wifi driver has not populated that dialog window. The only driver that shows up is my video driver.
- CJ
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

PatH57 wrote:seems you did try to install another driver and now it is hanging.
Reboot to get a clean system and then post the output pf

Code: Select all

lspci

Code: Select all

lsusb

Code: Select all

lspci -vvnn | grep 14e4
PatH57, Thanks. I'll try that.
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

User avatar
PatH57
Level 13
Level 13
Posts: 4572
Joined: Tue Mar 25, 2014 12:11 pm
Location: here and there

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by PatH57 »

add

Code: Select all

lsmod | grep b43
People disagree with me. I just ignore them.
(Linus Torvalds, regarding the use of C++ for the Linux kernel.)

Please Add [Solved] to the topic-title of your first post when appropriate so others know they might find a solution here.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

I don't know if this matters but whenever I restart my laptop gets hung up. I attached a picture of my screen.
Attachments
my screen after clicking restart.
my screen after clicking restart.
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

User avatar
PatH57
Level 13
Level 13
Posts: 4572
Joined: Tue Mar 25, 2014 12:11 pm
Location: here and there

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by PatH57 »

same reason modem-manager and network manager work together. Do you have an internal 3G on this laptop?
People disagree with me. I just ignore them.
(Linus Torvalds, regarding the use of C++ for the Linux kernel.)

Please Add [Solved] to the topic-title of your first post when appropriate so others know they might find a solution here.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

Results:
lspci input:
cj@cj-laptop ~ $ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub (rev 0c)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 PCI Express Root Port (rev 0c)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 02)
00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 6 (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev f2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HM (ICH8M) LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA Controller [IDE mode] (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G86M [Quadro NVS 135M] (rev a1)
03:01.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. Cardbus bridge (rev 21)
03:01.4 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. Firewire (IEEE 1394) (rev 02)
09:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5755M Gigabit Ethernet PCI Express (rev 02)
0c:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g (rev 01)
cj@cj-laptop ~ $
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

Results from lsusb:
cj@cj-laptop ~ $ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 007 Device 003: ID 0b97:7772 O2 Micro, Inc. OZ776 CCID Smartcard Reader
Bus 007 Device 002: ID 0b97:7761 O2 Micro, Inc. Oz776 1.1 Hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
cj@cj-laptop ~ $
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

Results from lspci -vvnn | grep 14e4:
cj@cj-laptop ~ $ lspci -vvnn | grep 14e4
09:00.0 Ethernet controller [0200]: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5755M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1673] (rev 02)
0c:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g [14e4:4312] (rev 01)
cj@cj-laptop ~ $
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

The command "lsmod | grep b43" didn't produce any feedback in the command window when entered...
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

User avatar
PatH57
Level 13
Level 13
Posts: 4572
Joined: Tue Mar 25, 2014 12:11 pm
Location: here and there

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by PatH57 »

Code: Select all

lsmod | grep b43
People disagree with me. I just ignore them.
(Linus Torvalds, regarding the use of C++ for the Linux kernel.)

Please Add [Solved] to the topic-title of your first post when appropriate so others know they might find a solution here.

CJ in a Jeep
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Thu May 22, 2014 8:39 pm

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by CJ in a Jeep »

In the process of following these troubleshooting steps I had to close the command window and interrupt an ongoing process. I forget which one but it had hung up and not changed in many minutes. Would it hurt if I re-accomplished these commands in an effort to find the one that hung up?
PC: an old Alienware Area 51 X58, Asus P6T, Core i7 920 I have tried to keep alive with 12 GB RAM, EVGA nVidia GTX 460, Corsair 750w power supply, 120 GB SSD with LM 17.3 on it, 240 GB SSD with Win 7 on it and a few 1TB HDDs for redundant storage.

User avatar
PatH57
Level 13
Level 13
Posts: 4572
Joined: Tue Mar 25, 2014 12:11 pm
Location: here and there

Re: Laptop Wifi not showing up in LM17 Cinnamon on my Dell D

Post by PatH57 »

just reboot to get a clean unit and then send the

Code: Select all

lsmod | grep b43
first to see what driver is loaded
People disagree with me. I just ignore them.
(Linus Torvalds, regarding the use of C++ for the Linux kernel.)

Please Add [Solved] to the topic-title of your first post when appropriate so others know they might find a solution here.

Post Reply

Return to “Newbie Questions”