MATE 17.3 - No System Sound [SOLVED]

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
Cri-MINT
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Thu Dec 31, 2015 12:48 pm

MATE 17.3 - No System Sound [SOLVED]

Post by Cri-MINT »

Hello to everybody, I search on google (I'll explain what I tried) and also on the forum, but I can't be able to solve the problem.

I installed some days ago Linux Mint MATE 32bit on my Macbook (in dual boot with Refind). I resolved some problem with bluetooth and the webcam with Google and this Forum, but I have one problem with the sound.

System recognize sound card and it function very well with video, internet, ecc. The only problem is regarding the sound effects (intro sound, logout sound, and so).
I tried this step:
1. From audio preference the sound bar couldn't remain at 100%, but every times I closed and open again the panel the sound bar was at 0%
2. Run Alsamixer but all the volume are OK (100% and no Mute)
3. Install Ubuntu Tweak, in the section Sound I put "ON" the button for sound effects but no effect
4. Install Pulse Audio Volume Regulator, with this I obtain a little success, the sound bar (panel Audio Preference at point 1), remain at 100% or at the chosen level. But no other success, the sounds effect no works

I went on the folder /usr/share/sounds, there are sounds and folder divided by themes. All the file are in "waw" format, it's ok?

There is someone that could help me?

Thank you very much, and sorry for my English... :oops:


Sent using Tapatalk
Last edited by Cri-MINT on Sat Jan 16, 2016 1:54 pm, edited 1 time in total.
Cri-MINT
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Thu Dec 31, 2015 12:48 pm

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by Cri-MINT »

Up!!

Someone could help....?
Cri-MINT
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Thu Dec 31, 2015 12:48 pm

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by Cri-MINT »

UP!

Nobody knows something to help me?
User avatar
Leon8200
Level 2
Level 2
Posts: 69
Joined: Sat Nov 21, 2015 11:15 am

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by Leon8200 »

Hi Cri-mint, open the "pulse audio volume control" click on the playback tab on the left and click on the button that looks like a speaker, that should enable system sound's :D
Image
User avatar
JoeFootball
Level 9
Level 9
Posts: 2797
Joined: Tue Nov 24, 2009 1:52 pm
Location: /home/usa/mn/minneapolis/joe

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by JoeFootball »

Cri-MINT wrote:Nobody knows something to help me?
I don't know if your answer will be there, but this page from the Easy Linux Tips Project website offers some ideas for sound issues.

Joe
User avatar
prestonR
Level 5
Level 5
Posts: 843
Joined: Wed Jan 07, 2015 12:24 pm
Location: Harare

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by prestonR »

What Macbook is it?
Cri-MINT
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Thu Dec 31, 2015 12:48 pm

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by Cri-MINT »

Leon8200 wrote:Hi Cri-mint, open the "pulse audio volume control" click on the playback tab on the left and click on the button that looks like a speaker, that should enable system sound's :D
Thank you very much for the answer, I tried now and the system sound are already enable, the button is not pressed...
Cri-MINT
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Thu Dec 31, 2015 12:48 pm

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by Cri-MINT »

JoeFootball wrote:
Cri-MINT wrote:Nobody knows something to help me?
I don't know if your answer will be there, but this page from the Easy Linux Tips Project website offers some ideas for sound issues.

Joe
Thank you very much for your answer, I see the site, I'll try today!!!
Cri-MINT
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Thu Dec 31, 2015 12:48 pm

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by Cri-MINT »

prestonR wrote:What Macbook is it?
Thank you very much for the answer!

It's a 2.1 Macbook, also called "Late 2006".

My first Linux installation was the Ubuntu 15.10, and the sound worked very well...
User avatar
prestonR
Level 5
Level 5
Posts: 843
Joined: Wed Jan 07, 2015 12:24 pm
Location: Harare

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by prestonR »

Got my MBP 5.4 configured with the help of the excellent Arch Linux Wiki page:
https://wiki.archlinux.org/index.php/MacBook#Sound
Cri-MINT
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Thu Dec 31, 2015 12:48 pm

Re: MATE 17.3 - No System Sound

Post by Cri-MINT »

Thanks to all!!

I tried all the solution you have proposed...but nothing happen!

Today I try to install Cinnamon, I like it very much and all the Sound Effects works!! I installed Mate first because I want to try Compiz...I like it but Cinnamon it's better!!

So I don't know why Sound Effects doesn't works on Mate...but in the next days I will do a fresh installation of Cinnamon!! :D
Post Reply

Return to “Newbie Questions”