Virtual box location

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
Georgia boy
Level 2
Level 2
Posts: 56
Joined: Tue Oct 12, 2010 9:06 am
Location: Arizona

Virtual box location

Post by Georgia boy » Mon May 30, 2016 10:02 pm

I did an install of virtual box in the terminal. Even rebooted. Checked around but cannot see where it's located at. When it gets installed where does it shoe and what name is it using?
Debian testing
Hp Pav a1440n
820 Intel Pent D procces 2 process cores, 2.0GB mem,250GB HD, NVIDA GeForce 7300LE, Intel ViiV.
ASUS A53SD-TS72 Intel Cor i7-2670QM 2.20GHz, 8GB DDR3, 750GB HDD, 2GB NVIDIA GeForce GT 610M, Mint LMDE2 64 bit.

Georgia boy
Level 2
Level 2
Posts: 56
Joined: Tue Oct 12, 2010 9:06 am
Location: Arizona

SOLVED Re: Virtual box location

Post by Georgia boy » Mon May 30, 2016 10:39 pm

Found it after much trouble and looking. How was I to know it's not called 'Virtual Box' once it's installed? Don't make much sense but after screwing around looking for it finally located.
Last edited by Pierre on Tue May 31, 2016 12:24 am, edited 1 time in total.
Reason: as in Oracle VM VirtualBox
Debian testing
Hp Pav a1440n
820 Intel Pent D procces 2 process cores, 2.0GB mem,250GB HD, NVIDA GeForce 7300LE, Intel ViiV.
ASUS A53SD-TS72 Intel Cor i7-2670QM 2.20GHz, 8GB DDR3, 750GB HDD, 2GB NVIDIA GeForce GT 610M, Mint LMDE2 64 bit.

User avatar
Flemur
Level 17
Level 17
Posts: 7088
Joined: Mon Aug 20, 2012 9:41 pm
Location: Potemkin Village

Re: Virtual box location

Post by Flemur » Tue May 31, 2016 12:22 pm

Found it after much trouble and looking. How was I to know it's not called 'Virtual Box' once it's installed?
Well, the executable has the same name as the package: virtualbox

There are a few things you can do to make that easier:
- select package "virtualbox" in synaptic -> Rt-click -> Properties -> Installed files. Look for "bin".
- look at what the system menu item for v-box actually does
- look for files with part of the name:

Code: Select all

sudo find / -iname "*virtual*" | grep bin
- I don't use menus much at all, so to make launching stuff easier from a terminal, use this script, "W":

Code: Select all

#!/bin/bash
if [ $# -lt 1 ]
then
  echo Usage: `basename $0` pattern 
  exit 1
fi 
echo $PATH | sed 's/^/ls -A /' | sed 's/:/ |grep '$1'; ls -A /g' | sed 's/$/ |grep '$1'/' | bash | sort 
exit 0
You pass it part of the executable name you want to full name of:

Code: Select all

W irt
returns

Code: Select all

VirtualBox
sirtopnm
virtualbox
Please edit your original post title to include [SOLVED] if/when it is solved!
Your data and OS are backed up....right?
Mint 19.1 Xfce/fluxbox
Manjaro openbox/fluxbox

User avatar
Fred Barclay
Level 12
Level 12
Posts: 4207
Joined: Sat Sep 13, 2014 11:12 am
Location: Bumping around in the bush

Re: SOLVED Re: Virtual box location

Post by Fred Barclay » Tue May 31, 2016 12:43 pm

Georgia boy wrote:Found it after much trouble and looking. How was I to know it's not called 'Virtual Box' once it's installed? Don't make much sense but after screwing around looking for it finally located.
On MATE I can type in "virtual" in the menu and it comes up with "Oracle VM Virtualbox". :)
Image
"Once you can accept the universe as matter expanding into nothing that is something, wearing stripes with plaid comes easy."
- Albert Einstein

User avatar
Flemur
Level 17
Level 17
Posts: 7088
Joined: Mon Aug 20, 2012 9:41 pm
Location: Potemkin Village

Re: Virtual box location

Post by Flemur » Tue May 31, 2016 2:53 pm

Fred Barclay: On MATE I can type in "virtual" in the menu and it comes up with "Oracle VM Virtualbox"
That just returns a fake name; it doesn't tell him the name of the executable or where it is.
Please edit your original post title to include [SOLVED] if/when it is solved!
Your data and OS are backed up....right?
Mint 19.1 Xfce/fluxbox
Manjaro openbox/fluxbox

User avatar
Fred Barclay
Level 12
Level 12
Posts: 4207
Joined: Sat Sep 13, 2014 11:12 am
Location: Bumping around in the bush

Re: Virtual box location

Post by Fred Barclay » Tue May 31, 2016 5:00 pm

Flemur wrote: That just returns a fake name; it doesn't tell him the name of the executable or where it is.
That's true, but I'm not exactly sure if by location he means /usr/bin/virtualbox or the location on the menu. :?
Image
"Once you can accept the universe as matter expanding into nothing that is something, wearing stripes with plaid comes easy."
- Albert Einstein

Cosmo.
Level 23
Level 23
Posts: 17830
Joined: Sat Dec 06, 2014 7:34 am

Re: SOLVED Re: Virtual box location

Post by Cosmo. » Tue May 31, 2016 5:06 pm

Fred Barclay wrote:On MATE I can type in "virtual" in the menu and it comes up with "Oracle VM Virtualbox". :)
The same is true in Cinnamon. To my understanding of the OP this is, what he is looking for.

Problem might be, that he did not install all needed packages. It sounds, as if he installed the version from the repositories, which is far outdated and full of bugs.

Georgia boy
Level 2
Level 2
Posts: 56
Joined: Tue Oct 12, 2010 9:06 am
Location: Arizona

Re: Virtual box location

Post by Georgia boy » Sat Jun 04, 2016 11:05 am

On my Debian Pc at the moment so don't exactly know what it's called in the applications but it's not Virtual Box. When doing the install from the terminal I told it to install Virtual box, guest addon's etc. Went back to the Synaptic and double checked that they were installed. After going back to the applications and checking each section I found some kind of PC virtual or something like that. Clicked on it and Orical Virtual Box showed and opened up. Got it all setup to run and am playing with it. Popped Fedora on it to check out the differences between it and the Debian and it's spins. Will have to find a cheat sheet for the commands on it but acting nice so far. Might do an install of it also.

Reason for the post though was because I didn't see anything saying Virtual Box or Orical listed in the applications. Just found it by playing around and checking.
Debian testing
Hp Pav a1440n
820 Intel Pent D procces 2 process cores, 2.0GB mem,250GB HD, NVIDA GeForce 7300LE, Intel ViiV.
ASUS A53SD-TS72 Intel Cor i7-2670QM 2.20GHz, 8GB DDR3, 750GB HDD, 2GB NVIDIA GeForce GT 610M, Mint LMDE2 64 bit.

User avatar
WharfRat
Level 21
Level 21
Posts: 13084
Joined: Thu Apr 07, 2011 8:15 pm

Re: Virtual box location

Post by WharfRat » Sat Jun 04, 2016 11:39 am

If you installed virtualbox then dpkg will list it. What does this return

Code: Select all

dpkg -l|grep -i virtualbox
ImageImage

Post Reply

Return to “Newbie Questions”