Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!-SOLVED

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
deka316
Level 2
Level 2
Posts: 85
Joined: Tue Feb 24, 2009 12:29 pm

Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!-SOLVED

Post by deka316 »

Hi,
I just recently installed Mint(Felicia) on my Mpc transport x1000. I used ndiswrapper to install the drivers for my belkin pci wireless card using the drivers that came on the XP cd with no problem. Then I attempted to do the same with my USB Netgear wn111v2 adapter and ran into all sorts of problems, most importantly the biggest problem is that the drivers for this are on the cd and the cd only contains the setup.exe files. I downloaded and unpacked cabextract and unzip, I am fairly new to using terminal and I do not know what commands to enter to have the .exe file extracted to my desktop, or if this is the solution I need. Can someone help me please?
Last edited by deka316 on Tue Sep 15, 2009 12:43 pm, edited 1 time in total.
Sent Via Linux Mint 18.1

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 18677
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by Husse »

Connect the Netgear to USB and run lsusb and post here
Do you have both wifi gadgets in the same computer?
Also tell us which edition of Felicia you have (main or...)
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

deka316
Level 2
Level 2
Posts: 85
Joined: Tue Feb 24, 2009 12:29 pm

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by deka316 »

Hey Husse, I ran lsusb and this is the output I got from the terminal:
dekaband@dekaband-laptop ~ $ lsusb
Bus 003 Device 003: ID 0846:9001 NetGear, Inc.
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 0483:2015 SGS Thomson Microelectronics TouchChip® Fingerprint Reader
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
dekaband@dekaband-laptop ~ $


It reads as netgear, the light on the adapter is working but that's about it! I am Linux Mint 6 felicia main edition. I have driver installed through ndiswrapper for my belkin card and that works ( with a weak signal) but it was not plugged into my laptop when I ran lsusb. Can you make sense of this any possibly offer a solution? I am really new so I don't really understand alot yet! Thanks!
Sent Via Linux Mint 18.1

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 18677
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by Husse »

This Netgear device uses an Atheros chip with limited support
It is possible to get it working with the native Linux driver otus which at present seems to be available only from "git" and needs a patch for WPA so that's out of the question (experimental - hopefully a stable driver appears soon)
So you have to use ndiswrapper
You need the .inf and/or .sys files from the Windows driver
You should be able to open the exe and extract the files
unzip -a file.exe
or
cabextract file.exe
Once you have the files it seems that it should work quite OK
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

deka316
Level 2
Level 2
Posts: 85
Joined: Tue Feb 24, 2009 12:29 pm

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by deka316 »

Hey Husse, I entered this into the terminal:
dekaband@dekaband-laptop ~ $ unzip -a '/home/dekaband/Desktop/setup.exe'

and this is the output I got :
[/home/dekaband/Desktop/setup.exe]
End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
latter case the central directory and zipfile comment will be found on
the last disk(s) of this archive.
note: /home/dekaband/Desktop/setup.exe may be a plain executable, not an archive
zipinfo: cannot find zipfile directory in one of /home/dekaband/Desktop/setup.exe or
/home/dekaband/Desktop/setup.exe.zip, and cannot find /home/dekaband/Desktop/setup.exe.ZIP, period.


There is also an autorun.exe in the netgear cd I have and I am conufsed which file I have to unizip... I am really new, so I am not sure where I am going wrong with this. Can you help me? Thanks!
Sent Via Linux Mint 18.1

deka316
Level 2
Level 2
Posts: 85
Joined: Tue Feb 24, 2009 12:29 pm

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by deka316 »

I am open to any suggestions anyone has! Thanx! :)
Sent Via Linux Mint 18.1

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 18677
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by Husse »

Then you may be left with
cabextract file.exe
Have you tried to double click it?
I think the archiver should open
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

deka316
Level 2
Level 2
Posts: 85
Joined: Tue Feb 24, 2009 12:29 pm

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by deka316 »

Husse, when I run cabextract setup.exe this is the command line output I get: dekaband@dekaband-laptop ~ $ cabextract '/home/dekaband/Desktop/WLAN/setup.exe' /home/dekaband/Desktop/WLAN/setup.exe: no valid cabinets found

All done, errors in processing 1 file(s)
.
And when I double click the file I get this command line output: 7-Zip 4.58 beta Copyright (c) 1999-2008 Igor Pavlov 2008-05-05
p7zip Version 4.58 (locale=en_US.UTF-8,Utf16=on,HugeFiles=on,1 CPU)

Error: /home/dekaband/Desktop/WLAN/setup.exe is not supported archive

Errors: 1
.
I am so stuck right now, It is getting really frustrating for me! I wish netgear would post the XP drivers somewhere but the only files you can download are these self extracting installers. Not sure what to do from here. :?
Sent Via Linux Mint 18.1

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 18677
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by Husse »

Here's something - I send it to you in a PM
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 18677
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by Husse »

Well if the file I sent you did not work it was the wrong file
I don't like it but it seems you have to use wine and open the exe there
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

deka316
Level 2
Level 2
Posts: 85
Joined: Tue Feb 24, 2009 12:29 pm

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by deka316 »

Hey Husse,
Thanks for your help, The netgear installer hangs when using wine on my machine. Thanks anyway for your troubles.
Sent Via Linux Mint 18.1

cdproject
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Wed Apr 29, 2009 4:20 am

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by cdproject »

I had a hard time getting this to adapter to work also. came across a cure on the Ubuntu website which involved using WNDA3100 drivers!!! I have attached them to this post for you to use. Simply unpack them, go to Administration > Window Wireless Drivers and point to the unpacked inf file and your adapter will be recognised straight away. Then connect as per normal. I now have a much stronger and more stable signal then when I was using my Realtek wireless!!!
Attachments
ndis_wnda3100.tar.gz
(158.51 KiB) Downloaded 1260 times

rootkowski
Level 3
Level 3
Posts: 110
Joined: Tue Jun 26, 2007 5:06 am
Location: Wirral, UK
Contact:

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by rootkowski »

Thanx a lot cdproject! Your solution worked miracles. After getting the .inf file into ndisgtk it took maybe 30 seconds to be up and running (the most difficult part was to enter the password :-) ).

Again, thanx a lot!

deka316
Level 2
Level 2
Posts: 85
Joined: Tue Feb 24, 2009 12:29 pm

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by deka316 »

Thank you for this solution! You rock
Sent Via Linux Mint 18.1

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 18677
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by Husse »

Thanks a lot cdproject
Made a sticky in the wireless section linking here
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

cdproject
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Wed Apr 29, 2009 4:20 am

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by cdproject »

Thanks guys glad I could be of help :)

cottfcfan
Level 4
Level 4
Posts: 267
Joined: Tue Jun 16, 2009 7:32 am
Location: Hull, England.

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!-SOLVED

Post by cottfcfan »

Does anyone know of a way to get Netgear WG111v3 working as well?

eyeofruby
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Wed Apr 07, 2010 4:17 pm

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!-SOLVED

Post by eyeofruby »

Quick questions, does anyone know if the proposed solution with wnda3100 drivers works with wn111v1 devices as well?

Thanks!

irish176esb
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Mon Apr 19, 2010 12:17 am

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!

Post by irish176esb »

cdproject wrote:I had a hard time getting this to adapter to work also. came across a cure on the Ubuntu website which involved using WNDA3100 drivers!!! I have attached them to this post for you to use. Simply unpack them, go to Administration > Window Wireless Drivers and point to the unpacked inf file and your adapter will be recognised straight away. Then connect as per normal. I now have a much stronger and more stable signal then when I was using my Realtek wireless!!!
I followed these directions and installed just fine, but when i try to connect ,it connects for a minute then completly freezes my system. i have to do a hard shutdown to reboot my system. im running the latest linux mint 8. im not sure if its a bug or not ? please help.

deka316
Level 2
Level 2
Posts: 85
Joined: Tue Feb 24, 2009 12:29 pm

Re: Help with Netgear wn111v2 usb wireless, please?!-SOLVED

Post by deka316 »

@irish176esb I believe I posted this back when I was using either LM 6 or 7, I don't remember off the top of my head. But I do know that I kept the same netgear adapter and it worked without using ndiswrapper in LM 8 helena, I know sometimes wireless drivers can cause a kernel panic and the machine will have to be hard shutdown because everything goes crazy and freezes up. I am looking into a solution for you. Please read the "rules" and post your output from the terminal here so we can help you. Cheers,
Deka
Sent Via Linux Mint 18.1

Post Reply

Return to “Newbie Questions”