popping sound at startup [solved]

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
jarp53
Level 2
Level 2
Posts: 98
Joined: Mon Jun 01, 2015 11:54 am

popping sound at startup [solved]

Post by jarp53 » Fri Oct 20, 2017 8:20 pm

i'm getting a loud popping sound when i turn on my pc it happens also with some applications ; i'm using cinnamon 18.2 , all the tips i have found are not explain well for me a new user or they are to old because they point to edit files that i don't have in those specific folders that point to , if someone could help i be grateful the sound makes me think that my speakers are about to blow up
Last edited by jarp53 on Mon Nov 20, 2017 11:20 pm, edited 1 time in total.

User avatar
catweazel
Level 19
Level 19
Posts: 9183
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: popping sound at startup

Post by catweazel » Fri Oct 20, 2017 10:30 pm

Please start a terminal and post the output of this command:

Code: Select all

inxi -Fxz
Enclose the results in code markers, which you can select from the mini toolbar above the textbox where you type your reply. Note that F in -Fxz is an upper case F.
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

User avatar
Tomgin5
Level 5
Level 5
Posts: 933
Joined: Sat Mar 19, 2016 2:37 pm
Location: Beaverton, Oregon USA

Re: popping sound at startup

Post by Tomgin5 » Fri Oct 20, 2017 10:46 pm

I did notice some bangs and pops on startups. I then gave my microphone jack a squirt of tuner cleaner, before running a plug in and out of it a few times. No further problem.

jarp53
Level 2
Level 2
Posts: 98
Joined: Mon Jun 01, 2015 11:54 am

Re: popping sound at startup

Post by jarp53 » Sat Oct 21, 2017 10:41 am

jr@jr-Z68X-UD3H-B3 ~ $ inxi -Fxz
System: Host: jr-Z68X-UD3H-B3 Kernel: 4.8.0-54-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.4.3 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine: Mobo: Gigabyte model: Z68X-UD3H-B3
Bios: Award v: F12 date: 03/20/2012
CPU: Quad core Intel Core i7-2600K (-HT-MCP-) cache: 8192 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 27281
clock speeds: max: 3800 MHz 1: 1599 MHz 2: 1599 MHz 3: 1662 MHz
4: 1601 MHz 5: 1599 MHz 6: 1599 MHz 7: 1662 MHz 8: 1599 MHz
Graphics: Card: NVIDIA GK104 [GeForce GTX 770] bus-ID: 01:00.0
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: GeForce GTX 770/PCIe/SSE2
GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 375.66 Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1 NVIDIA GK104 HDMI Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
Card-2 Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.8.0-54-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: ee00 bus-ID: 07:00.0
IF: enp7s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives: HDD Total Size: 440.1GB (38.4% used)
ID-1: /dev/sda model: DREVO_X1_SSD size: 60.0GB
ID-2: /dev/sdc model: SPCC_Solid_State size: 64.0GB
ID-3: /dev/sdd model: KingDian_S200_60 size: 60.0GB
ID-4: /dev/sde model: M4 size: 256.1GB
Partition: ID-1: / size: 51G used: 8.7G (19%) fs: ext4 dev: /dev/sdc1
ID-2: swap-1 size: 8.57GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sdc5
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 37.0C mobo: N/A gpu: 0.0:36C
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 272 Uptime: 2 min Memory: 1091.9/7966.0MB
Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35
jr@jr-Z68X-UD3H-B3 ~ $

User avatar
Flemur
Level 17
Level 17
Posts: 7069
Joined: Mon Aug 20, 2012 9:41 pm
Location: Potemkin Village

Re: popping sound at startup

Post by Flemur » Sat Oct 21, 2017 11:02 am

jarp53 wrote:i'm getting a loud popping sound when i turn on my pc it happens also with some applications ;
I get an obnoxious but brief hum-crack-pop when I power-up/shut-down, which started when I added a sound card (internal card was silent). Dunno of any solution (I'm guessing some software disconnects the ground before it should).

If you're getting noises when you start apps I'd make sure the hardware was seated properly.
Please edit your original post title to include [SOLVED] if/when it is solved!
Your data and OS are backed up....right?
Mint 19.1 Xfce/fluxbox
Manjaro openbox/fluxbox

Silent Warrior
Level 4
Level 4
Posts: 478
Joined: Mon Aug 24, 2009 1:10 pm
Location: Göteborg, Sverige

Re: popping sound at startup

Post by Silent Warrior » Sat Oct 21, 2017 12:57 pm

Just out of curiosity, what sound card do you have? I have an ASUS Xonar D2, and it clicks quite a lot during boot - which is, in the case of that card, perfectly normal. Something about relays; I dunno, I kind of zone out at that point of the explanation.

jarp53
Level 2
Level 2
Posts: 98
Joined: Mon Jun 01, 2015 11:54 am

Re: popping sound at startup

Post by jarp53 » Sun Oct 22, 2017 12:59 am

Code: Select all

alsamixer -c0
card : HDA Intel PCH ; i try turning down the levels from the mixer but that did not do any thing , but i switch to the next kernel i had available ( 4.8.0-56 ) and the popping seems to have stop with the applications , however still doing it at startup but it seems that is not quite as loud

nkoropoff
Level 1
Level 1
Posts: 47
Joined: Fri Mar 21, 2014 12:32 pm

Re: popping sound at startup [solved]

Post by nkoropoff » Tue Dec 12, 2017 2:53 pm

I'm having this problem on a new Lenovo system. From my searches on the web, it appears to be a known issue that has been identified and the fix will be (is) in 4.14 kernel. I currently just turn down the volume at boot up which is the only time I hear the popping.

Post Reply

Return to “Newbie Questions”