DNS ID

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
bally1001
Level 1
Level 1
Posts: 36
Joined: Sun Aug 20, 2017 8:54 am

DNS ID

Post by bally1001 » Wed Sep 19, 2018 8:40 am

I've recently installed Mint 19 on a clean SSD (replacing Mint18) and am really happy with the improvements....I do have a couple of questions to ask.
1) How do I re-define from default to the DNS settings I prefer?....In Windows it is easy but I guess I need to use the terminal in Linux.
2) I like the log on image fade out, to the background log on fade in during the log on process....But the change is too rapid....Can I slow it down?
3) The time lapse between power on and the log on screen seems much longer than in Mint18....The BIOS boot order is set correctly...Is there something I am missing?
Thanks in advance.

gm10
Level 13
Level 13
Posts: 4584
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: DNS ID

Post by gm10 » Wed Sep 19, 2018 8:52 am

1) Not entirely sure about the question but I believe you want your connection to use custom DNS servers? In that case go Mint menu > Network Connections > double click the connection you want to change > go to IPv4 and/or IPv6 Settings > add your custom DNS servers in the same-named field. To only use your servers, switch DHCP to "addresses only" in the dropdown. If the connection is active, reconnect for the changes to take effect.

2) There's no UI provided to change that, I believe you'd have to modify the files of slick-greeter itself.

3) Run systemd-analyze blame to see what's causing delays. Also check your dmesg.

User avatar
phd21
Level 17
Level 17
Posts: 7485
Joined: Thu Jan 09, 2014 9:42 pm
Location: Florida

Re: DNS ID

Post by phd21 » Wed Sep 19, 2018 12:01 pm

Hi bally1001,

I just read your post and the good replies to it. Here are my thoughts on this as well.

1.) It is super easy to change your local ISP connection's default DNS IP addresses to those from a secure and anonymous DNS provider either through your Linux Mint Desktop or in your hardware router. I recommend restarting your computer afterward or if you changed a router's settings restarting all devices connected to that router.

Setup Guide OpenDNS
- You can use the OpenDNS servers or any other reliable DNS providers servers ("dns.watch", "cloudflare", "opennic", etc...)
https://www.opendns.com/setupguide/


Free and Public DNS Server List (Valid September 2018)
https://www.lifewire.com/free-and-publi ... rs-2626062

Announcing 1.1.1.1: the fastest, privacy-first consumer DNS service
https://blog.cloudflare.com/announcing-1111/

1.1.1.1 — the Internet’s Fastest, Privacy-First DNS Resolver
- click install, scroll down, click Linux follow instructions.
https://1.1.1.1/


Hope this helps ...
Phd21: Mint KDE 17.3 & 18.3, 64-bit Awesome OS, Ancient Dell OptiPlex 780 Core2Duo E8400 3GHz,4gb Ram,256gb SDD, Video: Intel 4 Graphics, DVD Lightscribe. Why I use KDE?:https://opensource.com/life/15/4/9-reasons-to-use-kde

bally1001
Level 1
Level 1
Posts: 36
Joined: Sun Aug 20, 2017 8:54 am

Re: DNS ID

Post by bally1001 » Fri Sep 21, 2018 8:47 am

Thanks gents for your replies.......DNS issue was far simpler than I had imagined.

@ gm10.....I looked at the two terminal processes, but the info provided was a little above my head...Presumably events shown in red are an issue so I did a screenshot wondering what (if anything) I can do to resolve it.....Any help would be appreciated.

2.479055] ata3: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[ 2.483045] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[ 2.720077] ata1: softreset failed (device not ready)..............******IN RED
[ 2.720084] ata1: applying PMP SRST workaround and retrying
[ 2.720104] ata2: softreset failed (device not ready)..............******IN RED
[ 2.720112] ata2: applying PMP SRST workaround and retrying
[ 2.880079] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[ 2.880107] ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
[ 2.881330] ata1.00: ATA-9: SanDisk Ultra II 240GB, X41100RL, max UDMA/133
[ 2.881332] ata1.00: 468862128 sectors, multi 1: LBA48 NCQ (depth 31/32), AA
[ 2.882608] ata2.00: ATAPI: HL-DT-STDVDRAM GT30N, 1.01, max UDMA/100
[ 2.882650] ata1.00: configured for UDMA/133

gm10
Level 13
Level 13
Posts: 4584
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: DNS ID

Post by gm10 » Fri Sep 21, 2018 9:34 am

That's just your old HDDs taking a while to initialize, doesn't seem like unreasonable delays

Post Reply

Return to “Newbie Questions”