cant see preview of video in icon in list mode - Solved

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
offir
Level 1
Level 1
Posts: 49
Joined: Wed Sep 21, 2016 7:37 am

cant see preview of video in icon in list mode - Solved

Post by offir » Thu Sep 20, 2018 3:09 am

When I view files in icon mode
See a picture of the video content

When I switch to list mode
You can not see a picture

And it was not like that
I could see the picture even in list mode

How can I fix it?

Attached are two pictures
One in List mode
Second in icon mode
Attachments
Screenshot at 2018-09-20 10-08-27.png
Screenshot at 2018-09-20 10-07-07.png
Last edited by offir on Sat Sep 22, 2018 11:18 am, edited 1 time in total.

offir
Level 1
Level 1
Posts: 49
Joined: Wed Sep 21, 2016 7:37 am

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by offir » Fri Sep 21, 2018 1:17 pm

no way to fix this ?

User avatar
Lord Boltar
Level 4
Level 4
Posts: 382
Joined: Mon Jan 09, 2017 7:24 pm

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by Lord Boltar » Fri Sep 21, 2018 9:12 pm

have you tried going to Files then Edit then Preferences then click on the Preview tab and change it there
IF your problem has been solved, please edit your original post and add [SOLVED] to the beginning of the Subject Line. It helps other members

The only way for evil to prosper is for good men to do nothing

offir
Level 1
Level 1
Posts: 49
Joined: Wed Sep 21, 2016 7:37 am

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by offir » Sat Sep 22, 2018 12:27 am

yes
The first thing I tried

I did not see an option for video files
Only audio files
I tried to change it and did not help

User avatar
catweazel
Level 17
Level 17
Posts: 7770
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by catweazel » Sat Sep 22, 2018 12:36 am

offir wrote:
Sat Sep 22, 2018 12:27 am
yes
The first thing I tried

I did not see an option for video files
Only audio files
I tried to change it and did not help
Go into that directory in your file manager and use ctrl-mouse-wheel to zoom in.
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

User avatar
smurphos
Level 8
Level 8
Posts: 2238
Joined: Fri Sep 05, 2014 12:18 am
Location: Britisher...

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by smurphos » Sat Sep 22, 2018 1:18 am

Are you using Cinnamon? Please post back the output of inxi -Fxz

The default thumbnailer (provided by xplayer) appears to be having issues with mp4 / AVC / x264 on my system currently (Mint 19 Cinnamon). avi / xvid are fine. Check ~/.cache/thumbnails/fail/gnome-thumbnail-factory for a large number of failed thumbnails.

I suspect if you delete ~/.cache/thumbnails it will either fix the issue or you'll also note the issue in icon view as-well.

If i work out the issue or a workaround i will post back.

User avatar
catweazel
Level 17
Level 17
Posts: 7770
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by catweazel » Sat Sep 22, 2018 1:21 am

smurphos wrote:
Sat Sep 22, 2018 1:18 am
If i work out the issue or a workaround i will post back.
Good catch.
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

User avatar
smurphos
Level 8
Level 8
Posts: 2238
Joined: Fri Sep 05, 2014 12:18 am
Location: Britisher...

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by smurphos » Sat Sep 22, 2018 2:00 am

Well not very enlightening but it's definitely not working on this mp4.

Code: Select all

xplayer-video-thumbnailer -v "/mnt/backup_drive/Videos/Chromecast Ready/Film/Volver (2006).mp4" test.png
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.312: Initialised libraries, about to create video widget
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.316: setting URI file:///mnt/backup_drive/Videos/Chromecast%20Ready/Film/Volver%20(2006).mp4
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.316: Video widget created
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.317: About to open video file
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.527: Checking whether file has cover
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.528: Opened video file: '/mnt/backup_drive/Videos/Chromecast Ready/Film/Volver (2006).mp4'
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.528: About to seek to 0.333333
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.542: About to get frame for iter 0

** (xplayer-video-thumbnailer:2532): WARNING **: 06:58:41.546: Could not take screenshot: failed to retrieve or convert video frame
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.546: Frame for iter 0 was not interesting
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.546: About to seek to 0.666667
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.547: About to get frame for iter 1

** (xplayer-video-thumbnailer:2532): WARNING **: 06:58:41.550: Could not take screenshot: failed to retrieve or convert video frame
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.550: Frame for iter 1 was not interesting
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.550: About to seek to 0.100000
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.552: About to get frame for iter 2

** (xplayer-video-thumbnailer:2532): WARNING **: 06:58:41.555: Could not take screenshot: failed to retrieve or convert video frame
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.555: Frame for iter 2 was not interesting
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.555: About to seek to 0.900000
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.557: About to get frame for iter 3

** (xplayer-video-thumbnailer:2532): WARNING **: 06:58:41.560: Could not take screenshot: failed to retrieve or convert video frame
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.560: Frame for iter 3 was not interesting
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.560: About to seek to 0.500000
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.562: About to get frame for iter 4

** (xplayer-video-thumbnailer:2532): WARNING **: 06:58:41.565: Could not take screenshot: failed to retrieve or convert video frame
XplayerVideoThumbnailer-Message: 06:58:41.565: Frame for iter 4 was not interesting
xplayer-video-thumbnailer couldn't get a picture from '/mnt/backup_drive/Videos/Chromecast Ready/Film/Volver (2006).mp4'
It is working for this avi...

Code: Select all

xplayer-video-thumbnailer -v "/home/steve/Videos/Chromecast Ready/Comedy/Bill Bailey - Dandelion Mind.avi" test.png
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.349: Initialised libraries, about to create video widget
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.351: setting URI file:///home/steve/Videos/Chromecast%20Ready/Comedy/Bill%20Bailey%20-%20Dandelion%20Mind.avi
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.351: Video widget created
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.351: About to open video file
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.522: Checking whether file has cover
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.523: Opened video file: '/home/steve/Videos/Chromecast Ready/Comedy/Bill Bailey - Dandelion Mind.avi'
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.523: About to seek to 0.333333
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.821: About to get frame for iter 0
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.828: Frame for iter 0 is interesting
XplayerVideoThumbnailer-Message: 07:03:41.834: Saving captured screenshot

User avatar
smurphos
Level 8
Level 8
Posts: 2238
Joined: Fri Sep 05, 2014 12:18 am
Location: Britisher...

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by smurphos » Sat Sep 22, 2018 3:35 am

I've done a quick test in a freshly installed and then updated Cinnamon 19 in vbox and the thumbnailer is working fine there on the same video files that it's not working for on my installed system.

So i guess that something additional that I've installed is causing the issue and if the OP is also on Cinnamon probably the same. Unfortunately I'm on a plane in about 6 hours and won't be around to troubleshoot this further for a couple of weeks..... :(

User avatar
smurphos
Level 8
Level 8
Posts: 2238
Joined: Fri Sep 05, 2014 12:18 am
Location: Britisher...

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by smurphos » Sat Sep 22, 2018 4:00 am

Solved for me with intel graphics - apt purge i965-va-driver and then delete ~/.cache/thumbnails

Hey gm10 if you spot this - do you think this might be why Mint doesn't ship with the i965-va-driver pre-installed if it breaks the standard thumbnailer.
gm10 wrote:

offir
Level 1
Level 1
Posts: 49
Joined: Wed Sep 21, 2016 7:37 am

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by offir » Sat Sep 22, 2018 4:39 am

Are you using Cinnamon? Please post back the output of

Code: Select all

inxi -Fxz

Code: Select all

System:    Host: linux-mint Kernel: 4.15.0-34-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: MATE 1.20.1 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
           Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: desktop Mobo: MSI model: B75MA-E33 (MS-7808) v: 1.0 serial: N/A
           BIOS: American Megatrends v: V1.2 date: 10/22/2012
CPU:       Quad core Intel Core i5-3470 (-MCP-) 
           arch: Ivy Bridge rev.9 cache: 6144 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 25541
           clock speeds: max: 3600 MHz 1: 1626 MHz 2: 1610 MHz 3: 1612 MHz
           4: 1612 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GK107 [GeForce GTX 650] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: modesetting,nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           OpenGL: renderer: NVE7 version: 4.3 Mesa 18.0.5 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Intel 7 Series/C216 Family High Def. Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 NVIDIA GK107 HDMI Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-34-generic
Network:   Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 03:00.0
           IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 576.1GB (10.5% used)
           ID-1: /dev/sda model: TS256GSSD370S size: 256.1GB
           ID-2: /dev/sdb model: Hitachi_HDS72103 size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 234G used: 13G (6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 37.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 198 Uptime: 4:45 Memory: 2086.8/7840.9MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 
The default thumbnailer (provided by xplayer) appears to be having issues with mp4 / AVC / x264 on my system currently (Mint 19 Cinnamon). avi / xvid are fine. Check ~/.cache/thumbnails/fail/gnome-thumbnail-factory for a large number of failed thumbnails.
No such file or directory

gm10
Level 13
Level 13
Posts: 4599
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by gm10 » Sat Sep 22, 2018 4:41 am

smurphos wrote:
Sat Sep 22, 2018 4:00 am
Solved for me with intel graphics - apt purge i965-va-driver and then delete ~/.cache/thumbnails

Hey gm10 if you spot this - do you think this might be why Mint doesn't ship with the i965-va-driver pre-installed if it breaks the standard thumbnailer.
That would be weird. Sounds to me like they should fix Cinnamon instead if that's really a thing.

Also I don't know about Cinnamon but usually you can enable video thumbnails like this (without removing the driver):

Code: Select all

apt install ffmpegthumbnailer
edit after seeing the post below: I don't know how that conflicts with xplayer, I have xplayer removed. So if the driver thing works with xplayer then that's where the bug lies.
Last edited by gm10 on Sat Sep 22, 2018 4:46 am, edited 2 times in total.

User avatar
thx-1138
Level 6
Level 6
Posts: 1275
Joined: Fri Mar 10, 2017 12:15 pm
Location: Athens, Greece

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by thx-1138 » Sat Sep 22, 2018 4:42 am

...smurphos, the default xplayer-based thumbnailer uses gstreamer as it's backend,
so out of curiosity, do you have gstreamer1.0-vaapi installed?

(on Mate 18.3 here, so i can't really comment further...)

User avatar
smurphos
Level 8
Level 8
Posts: 2238
Joined: Fri Sep 05, 2014 12:18 am
Location: Britisher...

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by smurphos » Sat Sep 22, 2018 4:54 am

I've raised the issue for the xplayer-video-thumbnailer here - https://github.com/linuxmint/xplayer/issues/121

gstreamer1.0-vaapi is installed as a dependency of mint-meta-codecs

User avatar
thx-1138
Level 6
Level 6
Posts: 1275
Joined: Fri Mar 10, 2017 12:15 pm
Location: Athens, Greece

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by thx-1138 » Sat Sep 22, 2018 5:02 am

...that *might* be it then... (it's not installed by default - not a dependency of mint-meta-codecs-core on 18.x...)

gm10
Level 13
Level 13
Posts: 4599
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by gm10 » Sat Sep 22, 2018 5:12 am

smurphos wrote:
Sat Sep 22, 2018 4:54 am
I've raised the issue for the xplayer-video-thumbnailer here - https://github.com/linuxmint/xplayer/issues/121
To help you with the trouble-shooting, on LM19 MATE I tried:

Code: Select all

apt autoremove i965-va-driver-shaders- ffmpegthumbnailer- xplayer-
rm -r ~/.cache/thumbnails/
killall caja
caja ~/Videos
and video thumbails wouldn't generate.

then:

Code: Select all

apt autoremove i965-va-driver-shaders- ffmpegthumbnailer- xplayer+
rm -r ~/.cache/thumbnails/
killall caja
caja ~/Videos
and video thumbails wouldn't generate. Instead a folder ~/.cache/thumbnails/fail/mate-thumbnail-factory was generated with single-pixel sized "thumbnails". So this is related to xplayer. Running xplayer-video-thumbnailer directly results in this:

Code: Select all

$ xplayer-video-thumbnailer -v BigBuckBunny_2000h264.mp4 test.png
XplayerVideoThumbnailer-Message: 11:24:40.361: Initialised libraries, about to create video widget
XplayerVideoThumbnailer-Message: 11:24:40.376: setting URI file:///home/user/Downloads/BigBuckBunny_2000h264.mp4
XplayerVideoThumbnailer-Message: 11:24:40.376: Video widget created
XplayerVideoThumbnailer-Message: 11:24:40.376: About to open video file
xplayer-video-thumbnailer couldn't open file 'BigBuckBunny_2000h264.mp4'

then:

Code: Select all

apt autoremove i965-va-driver-shaders+ ffmpegthumbnailer- xplayer+
rm -r ~/.cache/thumbnails/
killall caja
caja ~/Videos
same as above except running the thumbnailer directly results in error messages similar to the one you posted on github.

I then tried:

Code: Select all

apt autoremove i965-va-driver-shaders+ ffmpegthumbnailer+ xplayer+
rm -r ~/.cache/thumbnails/
killall caja
caja ~/Videos
and thumbails generated correctly, no fail/ folder. So ffmpegthumbnailer works despite xplayer installed. Something to try on Cinnamon?

PS: gstreamer1.0-vaapi is installed

offir
Level 1
Level 1
Posts: 49
Joined: Wed Sep 21, 2016 7:37 am

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by offir » Sat Sep 22, 2018 5:51 am

i use driver xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.15-2

gm10
Level 13
Level 13
Posts: 4599
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by gm10 » Sat Sep 22, 2018 6:09 am

offir wrote:
Sat Sep 22, 2018 5:51 am
i use driver xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.15-2
He was worried about a driver for your intel chip, not the nvidia one. But maybe just try what I suggested, see if it helps?

Code: Select all

apt install ffmpegthumbnailer
Also

Code: Select all

rm -r ~/.cache/thumbnails/
killall nemo
for a clean slate, then try if it works.

offir
Level 1
Level 1
Posts: 49
Joined: Wed Sep 21, 2016 7:37 am

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by offir » Sat Sep 22, 2018 6:22 am

He was worried about a driver for your intel chip, not the nvidia one. But maybe just try what I suggested, see if it helps?


Code: Select all

apt install ffmpegthumbnailer
I tried it
It did not help
I made a restrat to the system after that
There is still no change
I checked that all the codecs mentioned here are installed
And they are there

Code: Select all

offir@linux-mint:~$ rm -r ~/.cache/thumbnails/
offir@linux-mint:~$ killall nemo
nemo: no process found
offir@linux-mint:~$ 

gm10
Level 13
Level 13
Posts: 4599
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: cant see preview of video in icon in list mode

Post by gm10 » Sat Sep 22, 2018 6:23 am

Must not work on Cinnamon then. Was worth a try. Let's clean up after ourselves:

Code: Select all

apt purge ffmpegthumbnailer

Post Reply

Return to “Newbie Questions”