[SOLVED] "HOME" has 0 space left.

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
bradrar
Level 1
Level 1
Posts: 28
Joined: Sun Aug 19, 2018 2:48 am

[SOLVED] "HOME" has 0 space left.

Post by bradrar » Wed Oct 17, 2018 2:52 am

I don't know why I have 0 space left in my computer . Last time I checked, I have 5GB left . But now it has 0 space left.

What I am doing before this happened:

I am using Visual Studio code for editing javascript and I CTRL + S whenever possible as to not lose my progress. Then after 1 hour, I cannot save anymore because I don't have any space left. now I restarted my computer but I still have 0 space left.

Please help me.

Here are my computers info.

Code: Select all

bradrar@bradrar-X455LAB:~$ inxi -Fxzp
System:    Host: bradrar-X455LAB Kernel: 4.15.0-36-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
           Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: laptop System: ASUSTeK product: X455LAB v: 1.0 serial: N/A
           Mobo: ASUSTeK model: X455LAB v: 1.0 serial: N/A
           UEFI: American Megatrends v: X455LAB.210 date: 10/28/2015
Battery    BAT0: charge: 26.1 Wh 92.7% condition: 28.2/37.3 Wh (75%)
           model: ASUSTeK ASUS status: Discharging
CPU:       Dual core Intel Core i3-4005U (-MT-MCP-) 
           arch: Haswell rev.1 cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 6784
           clock speeds: max: 1600 MHz 1: 1596 MHz 2: 1596 MHz 3: 1596 MHz
           4: 1596 MHz
Graphics:  Card: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.06hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Haswell Mobile
           version: 4.5 Mesa 18.0.5 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Intel 8 Series HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 Intel Haswell-ULT HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:03.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-36-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 02:00.0
           IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter
           driver: ath9k bus-ID: 03:00.0
           IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (11.7% used)
           ID-1: /dev/sda model: HGST_HTS545050A7 size: 500.1GB
Partition: ID-1: / size: 12G used: 11G (97%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
           ID-2: /home size: 42G used: 41G (100%) fs: ext4 dev: /dev/sda8
           ID-3: /boot/efi size: 256M used: 31M (13%) fs: vfat dev: /dev/sda1
           ID-4: swap-1 size: 4.00GB used: 0.00GB (0%)
           fs: swap dev: /dev/sda7
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 55.5C mobo: 27.8C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 3200
Info:      Processes: 209 Uptime: 7 min Memory: 1267.7/3854.3MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 

Last edited by bradrar on Wed Oct 17, 2018 10:11 am, edited 1 time in total.

User avatar
catweazel
Level 17
Level 17
Posts: 7751
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: "HOME" has 0 space left.

Post by catweazel » Wed Oct 17, 2018 2:56 am

bradrar wrote:
Wed Oct 17, 2018 2:52 am
I don't know why I have 0 space left in my computer . Last time I checked, I have 5GB left . But now it has 0 space left.
You might want to start a live media session and mount /dev/sda8 where your /home is located. Backup everything you need then start deleting things you don't need. You're also headed for trouble with /. It's almost full and is way too small.
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

bradrar
Level 1
Level 1
Posts: 28
Joined: Sun Aug 19, 2018 2:48 am

Re: "HOME" has 0 space left.

Post by bradrar » Wed Oct 17, 2018 3:04 am

catweazel wrote:
Wed Oct 17, 2018 2:56 am
bradrar wrote:
Wed Oct 17, 2018 2:52 am
I don't know why I have 0 space left in my computer . Last time I checked, I have 5GB left . But now it has 0 space left.
You might want to start a live media session and mount /dev/sda8 where your /home is located. Backup everything you need then start deleting things you don't need. You're also headed for trouble with /. It's almost full and is way too small.
How can I start a live media session? What app should i use?

User avatar
Moem
Level 17
Level 17
Posts: 7026
Joined: Tue Nov 17, 2015 9:14 am
Location: The Netherlands
Contact:

Re: "HOME" has 0 space left.

Post by Moem » Wed Oct 17, 2018 3:10 am

bradrar wrote:
Wed Oct 17, 2018 3:04 am
How can I start a live media session?
By booting your machine from a DVD or USB stick with Mint on it. Just like you use when you want to to install Mint on a new machine.
Image

If your issue is solved, kindly indicate that by editing the first post in the topic, and adding [SOLVED] to the title. Thanks!

gm10
Level 12
Level 12
Posts: 4135
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: "HOME" has 0 space left.

Post by gm10 » Wed Oct 17, 2018 3:52 am

Well, you don't need a live session as long as you can still log in to your regular install, just start deleting files from there. Things like clearing browser caches should get you some space back instantly. The Disk Usage Analyzer from the menu can help you identify where the rest of your space went.

bradrar
Level 1
Level 1
Posts: 28
Joined: Sun Aug 19, 2018 2:48 am

[SOLVED] Re: "HOME" has 0 space left.

Post by bradrar » Wed Oct 17, 2018 10:10 am

Thank you for your tip.

I used bleachbit and deleted all unnecessary files from there.

HaveaMint
Level 4
Level 4
Posts: 427
Joined: Fri Feb 02, 2018 9:56 pm
Location: Somewhere in the USA
Contact:

Re: [SOLVED] "HOME" has 0 space left.

Post by HaveaMint » Wed Oct 17, 2018 11:24 am

I heard from the ones in the know that bleachbit is bad bad bad to use, I don't think I would use that again.
"Tune for maximum Smoke and then read the Instructions".

Post Reply

Return to “Newbie Questions”