copy paste of images not working

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
almuntaqim
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Fri May 15, 2020 3:45 am

copy paste of images not working

Post by almuntaqim »

Hello!
I'm using Linux Mint 20 Ulyana and I am trying to do something that was really easy in Windows (I never thought I'll say that, sigh).
So, I go to a folder where I have some pictures (5 MB each), I open the picture with the Image Viewer and, normally, I'd be able to right click, copy it and paste it into Whatsapp or Skype or Facebook.
Whenever I paste it into Skype it returns me a string with the location of the picture. file:///media/gabriel/Shared%20Data/poze/Untitled%20Folder/DSC05993.JPG

Code: Select all

System:
  Kernel: 5.4.0-51-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 
  Desktop: Cinnamon 4.6.7 Distro: Linux Mint 20 Ulyana 
  base: Ubuntu 20.04 focal 
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: XPS 15 9570 v: N/A serial: <filter> 
  Mobo: Dell model: 0D0T05 v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.16.2 
  date: 04/21/2020 
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 65.6 Wh condition: 65.6/97.0 Wh (68%) 
  model: SMP DELL GPM0365 status: Full 
CPU:
  Topology: 6-Core model: Intel Core i7-8750H bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Kaby Lake rev: A L2 cache: 9216 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 52799 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/4100 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 
  3: 800 4: 800 5: 801 6: 800 7: 800 8: 800 9: 800 10: 801 11: 800 12: 800 
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics 630 vendor: Dell driver: i915 v: kernel 
  bus ID: 00:02.0 
  Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Ti Mobile] driver: nouveau 
  v: kernel bus ID: 01:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
  resolution: 3840x2160~60Hz, 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2) v: 4.6 Mesa 20.0.8 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Dell driver: snd_hda_intel 
  v: kernel bus ID: 00:1f.3 
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-51-generic 
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter 
  vendor: Bigfoot Networks driver: ath10k_pci v: kernel port: 3000 
  bus ID: 3b:00.0 
  IF: wlp59s0 state: up mac: <filter> 
  Device-2: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb bus ID: 1-4:3 
  IF-ID-1: docker0 state: down mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 122.10 GiB (25.6%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Toshiba model: KXG50ZNV512G NVMe 512GB 
  size: 476.94 GiB 
  Message: No Optical or Floppy data was found. 
Partition:
  ID-1: / size: 95.16 GiB used: 28.52 GiB (30.0%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme0n1p5 
  ID-2: swap-1 size: 17.58 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap 
  dev: /dev/nvme0n1p2 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 46.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 25 C 
  Fan Speeds (RPM): cpu: 2502 fan-2: 2488 
Info:
  Processes: 309 Uptime: 2h 15m Memory: 15.28 GiB used: 5.35 GiB (35.0%) 
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17 
  inxi: 3.0.38 
Image
User avatar
Kadaitcha Man
Level 10
Level 10
Posts: 3324
Joined: Mon Aug 27, 2012 10:17 pm

Re: copy paste of images not working

Post by Kadaitcha Man »

almuntaqim wrote:
Sun Oct 18, 2020 4:01 pm
Whenever I paste it into Skype it returns me a string with the location of the picture. file:///media/gabriel/Shared%20Data/poze/Untitled%20Folder/DSC05993.JPG
That's a problem with skype, not Linux Mint.
It's pronounced kad-eye-cha, not kada-itcha.
Eric23
Level 1
Level 1
Posts: 21
Joined: Sun Oct 11, 2020 11:45 am
Location: UK

Re: copy paste of images not working

Post by Eric23 »

I never knew you could do that in windows. I always dragged the file from the folder into the chat bar to send it over Skype.
I have not tried Skype on mint yet, so I have no idea if that works here either.
decrepit
Level 4
Level 4
Posts: 432
Joined: Mon Dec 03, 2018 4:07 am
Location: Mandurah Western Australia

Re: copy paste of images not working

Post by decrepit »

almuntaqim wrote:
Sun Oct 18, 2020 4:01 pm
>>>>>>>>
Whenever I paste it into Skype it returns me a string with the location of the picture. file:///media/gabriel/Shared%20Data/poze/Untitled%20Folder/DSC05993.JPG
Yes I've had that, and it depends where you copy from, sorry I don't remember the exact details now, it may be copying the image in the viewer, the thumbnail, the file location or something else, but I've had it working OK.
Just experimented. If I copy the image from pix, I just get the file location when posting, if I copy the image from Gthumb image viewer it pastes in as an image. And here it says "copy image" not just "copy".
So there is something weird going on
almuntaqim
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Fri May 15, 2020 3:45 am

Re: copy paste of images not working

Post by almuntaqim »

wow, so there is an issue with this :)
Ok, I will give it another go with other image viewers.
Post Reply

Return to “Newbie Questions”