Cant install chrome

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
Tsla
Level 3
Level 3
Posts: 118
Joined: Sun Aug 16, 2020 4:08 pm

Cant install chrome

Post by Tsla »

Hi guys, chromium becomes buggier day by day, so I decided to download chrome from the official website. I chose 64 bit .deb (For Debian/Ubuntu) when I downloaded the package and opened it, it says this

Image
Attachments
Screenshot_2020-11-25_17-00-50.png
guythp
Level 2
Level 2
Posts: 54
Joined: Wed Feb 01, 2012 5:11 pm

Re: Cant install chrome

Post by guythp »

Are you using a 32bit version of mint? if so you'll need to install the 32bit version of chrome.
Hoser Rob
Level 17
Level 17
Posts: 7054
Joined: Sat Dec 15, 2012 8:57 am

Re: Cant install chrome

Post by Hoser Rob »

guythp wrote:
Wed Nov 25, 2020 9:29 am
Are you using a 32bit version of mint? if so you'll need to install the 32bit version of chrome.
There IS not 32 bit chrome anymore AFAIK.

I do suspect the machine is 32 bit. WHat 'bugs' are you talking about? chromium doesn't have the same level of support for some web standards that Chrome has.

Also paste some useful info, there's nothing to go on in the OP. Paste the text output of inxi -Fxz run in the terminal. If it's an old 32 bit machine running Mint 20 (esp. the Cinnamon version) then chromium may not be the issue.
Tsla
Level 3
Level 3
Posts: 118
Joined: Sun Aug 16, 2020 4:08 pm

Re: Cant install chrome

Post by Tsla »

Hoser Rob wrote:
Wed Nov 25, 2020 9:36 am
guythp wrote:
Wed Nov 25, 2020 9:29 am
Are you using a 32bit version of mint? if so you'll need to install the 32bit version of chrome.
There IS not 32 bit chrome anymore AFAIK.

I do suspect the machine is 32 bit. WHat 'bugs' are you talking about? chromium doesn't have the same level of support for some web standards that Chrome has.

Also paste some useful info, there's nothing to go on in the OP. Paste the text output of inxi -Fxz run in the terminal. If it's an old 32 bit machine running Mint 20 (esp. the Cinnamon version) then chromium may not be the issue.
Im doing front end development, and when i quickly switch from my code editor to html document most times chromium freezes and its giving me nuts! also its not as fast as it should be. i know i have pentium and 2gb ram but still, firefox didnt have any of these bugs.

Code: Select all

System:    Host: -Aspire-E1-531 Kernel: 4.15.0-88-generic i686 (32 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.28) Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   Mobo: N/A model: VG50_HC_HR v: Type2 - Board Version
           Bios: Insyde v: V2.15 date: 03/11/2013
CPU:       Dual core Intel Pentium 2020M (-MCP-) cache: 2048 KB
           flags: (lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9578
           clock speeds: max: 2400 MHz 1: 1618 MHz 2: 1896 MHz
Graphics:  Card: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1280x1024@75.02hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile x86/MMX/SSE2
           GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-88-generic
Network:   Card: Broadcom and subsidiaries NetLink BCM57785 Gigabit Ethernet PCIe
           driver: tg3 v: 3.137 bus-ID: 02:00.0
           IF: enp2s0f0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (48.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST320LT020 size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 292G used: 143G (52%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 1.96GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 43.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 183 Uptime: 16 min Memory: 743.5/1760.7MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35
User avatar
Flemur
Level 19
Level 19
Posts: 9198
Joined: Mon Aug 20, 2012 9:41 pm
Location: Potemkin Village

Re: Cant install chrome

Post by Flemur »

Tsla wrote:
Wed Nov 25, 2020 10:52 am
System: Host: -Aspire-E1-531 Kernel: 4.15.0-88-generic i686 (32 bit gcc: 5.4.0)
Chrome isn't available in 32 bit since v39, so you are correct, you cant install chrome.

Unless you find a real old version somewhere...
Please edit your original post title to include [SOLVED] if/when it is solved!
Your data and OS are backed up....right?
Hoser Rob
Level 17
Level 17
Posts: 7054
Joined: Sat Dec 15, 2012 8:57 am

Re: Cant install chrome

Post by Hoser Rob »

OK, you have a 64 bit CPU but you've installed 32 bit Mint on it, that's why you can't install chrome, which isn't supported in 32 bit anymore. And since they're not updating it anymore using an old version would make you VERY hackable.

Not sure if what you describe is really a chromium bug, it can really load up the RAM if you open a bunch of tabs.

You could try using firefox again or just installing 64 bit Mint. 32 bit Linux is going to disappear and it's not going to take that long.
Post Reply

Return to “Newbie Questions”