wireless and sound not working

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
jfort2
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sat Feb 09, 2008 3:10 pm

wireless and sound not working

Postby jfort2 » Sat Feb 09, 2008 4:42 pm

Help! New to Mint. I have Mint loaded on my Gateway laptop and the onboard sound and onboard wireless card are not working?

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19595
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: wireless and sound not working

Postby Husse » Sat Feb 09, 2008 6:42 pm

Which model?
Which wifi and which sound
For sound - you may need to have the modem turned on (switch on the bottom sometimes)
for wifi - check the wiki
http://www.linuxmint.com/wiki/index.php/MintWifi
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

MagnusB
Level 6
Level 6
Posts: 1253
Joined: Sun Nov 18, 2007 12:39 pm
Location: Norway

Re: wireless and sound not working

Postby MagnusB » Sat Feb 09, 2008 9:32 pm

You need to up the flux in order to capacitate the incoming candela... Or post the output of

Code: Select all

lspci

If you have a Broadcom wifi card look check out ndiswrapper or bcm43xx-fwcutter.
Image
You're not drunk if you can lie on the floor without holding on.
--Dean Martin

jfort2
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sat Feb 09, 2008 3:10 pm

Re: wireless and sound not working

Postby jfort2 » Thu Mar 27, 2008 2:59 pm

Got my wifi to work but my sound is not working. I have Mint loaded on a gateway laptop. Here is the output of
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:00.1 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:00.3 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 83)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) LPC Interface Bridge (rev 03)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) IDE Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 03)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 03)
00:1f.6 Modem: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Modem Controller (rev 03)
02:07.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev a9)
02:07.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev a9)
02:07.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 01)
02:08.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:09.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4306 802.11b/g Wireless LAN Controller (rev 03)

MagnusB
Level 6
Level 6
Posts: 1253
Joined: Sun Nov 18, 2007 12:39 pm
Location: Norway

Re: wireless and sound not working

Postby MagnusB » Thu Mar 27, 2008 3:33 pm

what happens if you run:

Code: Select all

alsamixer

in a terminal? There should be no [MM] below the bars (means they are muted)
Image
You're not drunk if you can lie on the floor without holding on.
--Dean Martin

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19595
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: wireless and sound not working

Postby Husse » Thu Mar 27, 2008 5:32 pm

I believe this is a case where you have to enable the modem to get sound...
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

jfort2
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sat Feb 09, 2008 3:10 pm

Re: wireless and sound not working

Postby jfort2 » Sat Mar 29, 2008 6:02 pm

ran alsamixer and no mm under the bars. How do I enable the modem?

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19595
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: wireless and sound not working

Postby Husse » Sun Mar 30, 2008 5:56 pm

How do I enable the modem

Unfortunately hard to say - many laptops has a switch on the bottom (or on a side)
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

jfort2
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sat Feb 09, 2008 3:10 pm

Re: wireless and sound not working

Postby jfort2 » Fri Apr 18, 2008 11:53 am

I enabled the modem and the sound still doesn't work.

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19595
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: wireless and sound not working

Postby Husse » Fri Apr 18, 2008 6:06 pm

This might work

Code: Select all

sudo aptitude install linux-backports-modules-generic

I've seen it mentioned as a separate solution but also as follows
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base
Enter the following line at the bottom:
options snd-hda-intel model=acer

Now you don't have an acer but a gateway so change acer to gateway
Can't guarantee it works, but it should not break your system on the other hand
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it


Return to “Newbie Questions”

Who is online

Users browsing this forum: all41 and 7 guests