Nieuwe computer, nieuwe linux, hulp en tips???

Dutch Forum

Moderators: Moem, xenopeek

Post Reply
ErikW
Level 1
Level 1
Posts: 30
Joined: Thu Mar 27, 2014 6:52 am
Location: Amsterdam

Nieuwe computer, nieuwe linux, hulp en tips???

Post by ErikW » Mon May 08, 2017 11:50 am

Bij het einde van XP naar volle tevredenheid overgestapt op mint 13. Nu is het tijd voor nieuwe hardware, maar ook nieuwe linux-installatie.
Ik ben op zoek naar enige begeleiding. Er bestond zoiets als "linux burenhulp", maar dat werkt niet echt meer geloof ik. Zijn er nog mensen die deze (persoonlijke) ondersteuning aanbieden?
De vraag is bijvoorbeeld: barebone (nuc7i3BNH) lekker compact en stil. of toch desktop? Eigenlijk wil ik niets meer te maken hebben met windows, maar hoe weet ik of linux wil draaien op zo een allernieuwste NUC kit? Of is een desktop all in one toch weer handiger? Allemaal van die vragen waar ik zelf niet direct uit kom. En dan gaat het ook nog eens om twee systemen, mijn (wat oudere) buurman, die ik destijds heb overgehaald tot het linux-gebruik, zit in hetzelfde schuitje. En dan is iemand uit de buurt (van Amsterdam in dit geval) ook wel handig. Wie weet iets of iemand? Iemand????

User avatar
Pjotr
Level 20
Level 20
Posts: 11445
Joined: Mon Mar 07, 2011 10:18 am
Location: The Netherlands (Holland)
Contact:

Re: Nieuwe computer, nieuwe linux, hulp en tips???

Post by Pjotr » Mon May 08, 2017 12:10 pm

In beginsel draait Linux op alles. Maar hierbij wat algemene tips:
https://sites.google.com/site/computertip/ijzerwaar

Samenvatting en verreweg de belangrijkste tip:
Koop niet het allernieuwste spul. Linux loopt meestal ongeveer een half jaar achter op Windows met de stuurprogramma's. U wilt natuurlijk wel, dat wat u koopt, meteen werkt.

Bijkomend voordeel: spul dat al een tijdje op de markt is, is doorgaans een stuk goedkoper. Linux stelt vrij lage systeemeisen, dus voor de prestaties maakt het niet veel uit. Door te kiezen voor Linux, kunt u dus flink wat geld besparen.


Als ik voor mezelf iets koop, dan is dat doorgaans Intel-gebaseerd (videokaart: Intel of Nvidia) en verder het allergoedkoopste wat ik kan vinden. Meer dan 400 euri geef ik sowieso niet uit aan een flaptop of bureaucomputer. Laatst nog een nieuwe flap gekocht voor € 239,--. Loopt als de gesmeerde bliksem op de lichtgewicht-editie (Xfce) van Linux Mint 18.1. :mrgreen:

Weet je trouwens zeker, dat die ouwe bak van je aan vervanging toe is? Misschien loopt-ie ook nog goed op Mint 18.1 Xfce.
Tip: 10 things to do after installing Linux Mint 19.1 Tessa
Keep your Linux Mint healthy: Avoid these 10 fatal mistakes
Twitter: twitter.com/easylinuxtips
All in all, horse sense simply makes sense.

ErikW
Level 1
Level 1
Posts: 30
Joined: Thu Mar 27, 2014 6:52 am
Location: Amsterdam

Re: Nieuwe computer, nieuwe linux, hulp en tips???

Post by ErikW » Mon May 08, 2017 2:35 pm

Die ouwe bak van mij stamt geloof ik uit 2002, geloof me, die loopt technisch op zijn eind. bewegende beelden trekt ie niet, en beeldbewerking gaat als dikke stroop.. Maar evenzogoed bedankt, voor de tips, als ik 15 jaar met mijn vorige machine heb kunnen doen, kan ik nu net zo goed eentje van een half jaartje ouder nemen.... Nog een aardige winkel of besteladres bij de hand? Tot hoe lang is die 18.1 eigenlijk ondersteund, is dat al bekend?

Charles_NL
Level 4
Level 4
Posts: 240
Joined: Sat Jul 18, 2015 12:42 pm
Location: The Hague, Netherlands.

Re: Nieuwe computer, nieuwe linux, hulp en tips???

Post by Charles_NL » Mon May 08, 2017 4:52 pm

ErikW wrote:Tot hoe lang is die 18.1 eigenlijk ondersteund, is dat al bekend?
Tot mei 2021.
Dit en nog veel meer nuttige info is te vinden op de website van Pjotr: KLIK

Post Reply

Return to “Nederlands (Dutch)”