Weird Reverb Decaying Echo

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
fleamour
Level 2
Level 2
Posts: 71
Joined: Thu May 22, 2008 4:08 pm

Weird Reverb Decaying Echo

Post by fleamour »

Under Cinnamon I get a decaying echo hi hat when playing sounds over line in monitor speakers. Present for most sounds but not over stereo out. Recently appeared, sadly still present with 18.3.

:!: :shock: :shock: :!:

Code: Select all

CPU~Dual core Intel Core2 Duo E8400 (-MCP-) speed/max~2000/3000 MHz Kernel~4.4.0-98-generic x86_64 Up~15 days Mem~2713.4/7982.3MB HDD~764.2GB(55.1% used) Procs~232 Client~Shell inxi~2.2.35  
Last edited by fleamour on Mon Dec 04, 2017 5:15 am, edited 2 times in total.
Lenovo ThinkPad X250 i7 ~ Mint 19.3 Cinnamon

User avatar
catweazel
Level 19
Level 19
Posts: 9910
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: Wierd Reverb Decaying Echo

Post by catweazel »

In a terminal:

Code: Select all

sudo nano -w /etc/pulse/default.pa
Look for this line:

Code: Select all

load-module module-udev-detect
Add tsched=0 to the end of the line, like this:

Code: Select all

load-module module-udev-detect tsched=0
ctrl-o, enter to save, then ctrl-x to exit.

Reboot.
"There is, ultimately, only one truth -- cogito, ergo sum -- everything else is an assumption." - Me, my swansong.

fleamour
Level 2
Level 2
Posts: 71
Joined: Thu May 22, 2008 4:08 pm

Re: Wierd Reverb Decaying Echo

Post by fleamour »

Thank you for your response. I have;

Code: Select all

load-module module-udev-detect .else
Editing with your code produces no sound, editing without ".else" produces no sound, is there another option?
Lenovo ThinkPad X250 i7 ~ Mint 19.3 Cinnamon

User avatar
catweazel
Level 19
Level 19
Posts: 9910
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: Wierd Reverb Decaying Echo

Post by catweazel »

It shouldn't look like that. It should look like this:

Code: Select all

### Automatically load driver modules depending on the hardware available
.ifexists module-udev-detect.so
load-module module-udev-detect
.else
### Use the static hardware detection module (for systems that lack udev support)
load-module module-detect
.endif
I included the lines around it for context.
"There is, ultimately, only one truth -- cogito, ergo sum -- everything else is an assumption." - Me, my swansong.

fleamour
Level 2
Level 2
Posts: 71
Joined: Thu May 22, 2008 4:08 pm

Re: Wierd Reverb Decaying Echo

Post by fleamour »

You are correct, however original edit proposed results in no sound.
Lenovo ThinkPad X250 i7 ~ Mint 19.3 Cinnamon

fleamour
Level 2
Level 2
Posts: 71
Joined: Thu May 22, 2008 4:08 pm

Re: Weird Reverb Decaying Echo

Post by fleamour »

Latest Pulse Audio update results in no sound whatsoever?!?...

:lol: :lol: :cry: :cry:
Lenovo ThinkPad X250 i7 ~ Mint 19.3 Cinnamon

fleamour
Level 2
Level 2
Posts: 71
Joined: Thu May 22, 2008 4:08 pm

Re: Weird Reverb Decaying Echo

Post by fleamour »

Realtek ALC887 audio
GA-G41M-COMBO mainboard.
Lenovo ThinkPad X250 i7 ~ Mint 19.3 Cinnamon

fleamour
Level 2
Level 2
Posts: 71
Joined: Thu May 22, 2008 4:08 pm

Re: Weird Reverb Decaying Echo

Post by fleamour »

Fresh install resurrected sound but clipping still present any volume, got a good three years outa Mint install since 17.3, pretty good run. All OS suffer decay/degradation it would seem...
Lenovo ThinkPad X250 i7 ~ Mint 19.3 Cinnamon

fleamour
Level 2
Level 2
Posts: 71
Joined: Thu May 22, 2008 4:08 pm

Re: Wierd Reverb Decaying Echo

Post by fleamour »

[quote="catweazel"]In a terminal:

Code: Select all

sudo nano -w /etc/pulse/default.pa
What is -w switch? Merely editing file under 18.3 results in no sound. Purging ALSA & PulseAudio & reinstalling has no effect.

W, --wordbounds
Detect word boundaries more accurately by treating punctuation characters as parts of words.
Last edited by fleamour on Wed Dec 20, 2017 3:35 pm, edited 1 time in total.
Lenovo ThinkPad X250 i7 ~ Mint 19.3 Cinnamon

fleamour
Level 2
Level 2
Posts: 71
Joined: Thu May 22, 2008 4:08 pm

Re: Weird Reverb Decaying Echo

Post by fleamour »

-w switch kills sound when edit file wth Nano, at least with latest Pulse Audio update. So when 18.2 was upgraded, sound failed, or OTB with 18.3. Was this malicious? I don’t think so? Always Clonezilla peeps.
Lenovo ThinkPad X250 i7 ~ Mint 19.3 Cinnamon

fleamour
Level 2
Level 2
Posts: 71
Joined: Thu May 22, 2008 4:08 pm

SOLVED Re: Weird Reverb Decaying Echo

Post by fleamour »

Turned out to be faulty hardware. Routed line out through a Monoprice composite to VGA adaptor (PlayStation II.) Box had died therefore distortion from one monitor only.
Lenovo ThinkPad X250 i7 ~ Mint 19.3 Cinnamon

Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”