Backups

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
piroska
Level 1
Level 1
Posts: 29
Joined: Mon Jan 01, 2018 7:48 pm

Backups

Post by piroska » Tue Jan 16, 2018 2:54 pm

OK, I have Timeshift and Systemback.

Run Timeshift, not the other yet.

My boot is on sda1, and /home is sda2.
I hate that.

Can I wipe it out, reinstall back onto sda1 totally, ignoring sda2, then restore everything with Timeshift (or the other)? Will it do that?

I really don't want to have to fiddle around installing all my bits again and configuring everything and all that.

Being new, it took ages in the first place and even remembering all I did would be a pita.

But I am not sure if these programs would actually do that?
Obviously I have the Timeshift data on another separate drive, mounted for safety as well.

User avatar
Moem
Level 17
Level 17
Posts: 7029
Joined: Tue Nov 17, 2015 9:14 am
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Backups

Post by Moem » Tue Jan 16, 2018 3:09 pm

piroska wrote:My boot is on sda1, and /home is sda2.
I hate that.
Why? How does it make a difference?
Image

If your issue is solved, kindly indicate that by editing the first post in the topic, and adding [SOLVED] to the title. Thanks!

User avatar
all41
Level 13
Level 13
Posts: 4865
Joined: Tue Dec 31, 2013 9:12 am
Location: Computer, Car, Cage

Re: Backups

Post by all41 » Tue Jan 16, 2018 3:19 pm

My boot is on sda1, and /home is sda2.
I hate that.
This is a good arrangement. If you need to reinstall your os you will not jeopardize your personal files.
Proud to be a supporter and monthly contributor to Mint.

User avatar
greerd
Level 5
Level 5
Posts: 986
Joined: Sat Jul 31, 2010 10:58 am
Location: Nova Scotia, Canada

Re: Backups

Post by greerd » Tue Jan 16, 2018 3:26 pm

If by 'boot' you mean your slash '/' (system) directory then I would say you have things set up perfectly. (depending on your partition size)

The advantage of this is that you can do a fresh install and keep your /home untouched, making setup a breeze. Also, if you use the recommended (default, I think) settings in timeshift to only backup your system files and not your /home stuff, you can use your /home for the timshift backups so they won't get 'timeshifted' during a recovery.

Using a separate backup strategy for your /home and store it on an external drive also makes sense. I use LuckyBackup for that but there are more and perhaps better options for this since LuckyBackup is no longer supported.

Cheers

Cosmo.
Level 23
Level 23
Posts: 17829
Joined: Sat Dec 06, 2014 7:34 am

Re: Backups

Post by Cosmo. » Tue Jan 16, 2018 4:34 pm

What about the problem with your partition table? If this is not solved, the question if home on sda2 or not is a secondary one.

User avatar
Spearmint2
Level 15
Level 15
Posts: 5734
Joined: Sat May 04, 2013 1:41 pm
Location: Maryland, USA

Re: Backups

Post by Spearmint2 » Tue Jan 16, 2018 6:51 pm

What you should do then;

Leave /home where it is on sda2.

Open GParted and remove sda1

Create a new partition that has a 1MB set off.

Boot to Installation DVD or USB.

When it asks for bootloader location, point it to the /dev/sda drive

When it asks which partition to install to, point to sda1.

It will pickup the /home folder.

Just in case, assign the same username and password.

If it won't allow that user to open /home, then come back for more instructions.
All things go better with Mint. Mint julep, mint jelly, mint gum, candy mints, pillow mints, peppermint, chocolate mints, spearmint,....

lonestar144
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Tue May 24, 2016 11:10 pm

Re: Backups

Post by lonestar144 » Tue Jan 16, 2018 7:15 pm

It is actually good that root/boot is on a separate drive, makes things easier to work with if things go south.

I have three hdd's:
sda1- 160 GB for system/boot
sdb1 - !TB for home
sdc1 - 1TB for backups and swap

If anything happens to my boot/root drive, just replace and/or reinstall os without affecting my home files. I don't run any special backup software, I just use rsync to copy /home to my backup drive. If /home drive gets jacked, just edit fstab to point to backup drive for /home, replace hdd and rsync. In worst case scenario, would take 30 min to reinstall mint and be up running again.

piroska
Level 1
Level 1
Posts: 29
Joined: Mon Jan 01, 2018 7:48 pm

Re: Backups

Post by piroska » Tue Jan 16, 2018 11:14 pm

Spearmint2, that sounded good, although I don't understand that 1mb business.

Lonestar144, now that sounds better and seems to eliminate the need for any programs to image or whatever.

The thing is, you said boot and system is on sda1. I don't think anything is on my sda1, except it says this is the boot.

It sure isn't really in use.....99.9% empty.

/home is on sda2. I am currently copying /home in it';s entirety over to sdb1. Nothing else seems to work or be what I want....a way to restore my o/s, personalised with all my programs, configured with my wallpaper, Tbird and Mozilla settings etc etc , whatever other tweaks I have done, as is, without having to do it all again.

sda is 1TB in total.
sdb is 320gb. It's ok as a backup drive but too old to use permanently forever.

I have a 320GB external too. But that has a lot of stuff on it I want to keep (not for Linux) so has a lot less free space.

piroska
Level 1
Level 1
Posts: 29
Joined: Mon Jan 01, 2018 7:48 pm

Re: Backups

Post by piroska » Wed Jan 17, 2018 1:21 am

So have copied /home over.
Now what do I do?

I would use gparted utility, not terminal.
I would use my original boot disk, obviously I know I'd have to do that....

Can you explain the steps according to Lonestars144 idea. I would like to change the partitions though, currently sda1 is 157Gb and sda2 is the rest.

User avatar
Moem
Level 17
Level 17
Posts: 7029
Joined: Tue Nov 17, 2015 9:14 am
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Backups

Post by Moem » Wed Jan 17, 2018 2:56 am

piroska wrote: now that sounds better and seems to eliminate the need for any programs to image or whatever.
A separate /home partition can be useful for sure, but it does not replace a backup. If the drive dies, it dies and if everything is on that same drive, it's gone just the same.
Image

If your issue is solved, kindly indicate that by editing the first post in the topic, and adding [SOLVED] to the title. Thanks!

piroska
Level 1
Level 1
Posts: 29
Joined: Mon Jan 01, 2018 7:48 pm

Re: Backups

Post by piroska » Wed Jan 17, 2018 4:25 pm

I understand that.
I've read so many threads all over about backups.


The main thing I wanted was a method of what I used to do with Windows.
Image my customised install, with all intact, mail profile, Firefox profile, my files and folders, my wallpaper selection, all the bits you spend ages doing.

Now it seems not quite the same and various things I tried didn't work the same, partly the way I have this set up now.

All I want to know is how to redo the drive, and get my customized bit back.
Someones said I should just reformat and start over with a fresh install then just copy my /home back over from off the other drive.
Weill that work? If not, what, exactly, should I do?

With system on sda1, home on sda2, I can still run Timeshift or something to have backups of the system. I can also, still copy these over to my sdb1 drive for safe keeping, and probably, as well, copy to an external also.
Thus having it on 2 other drives.

But the main thing is, avoiding losing my setup. It's bad enough in windows redoing this sort of thing, Linux seems easier actually, but being new, I don't even remember all what I did do, so I'd rather not have to start over from scratch.

User avatar
Moem
Level 17
Level 17
Posts: 7029
Joined: Tue Nov 17, 2015 9:14 am
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Backups

Post by Moem » Wed Jan 17, 2018 6:32 pm

piroska wrote:Someones said I should just reformat and start over with a fresh install then just copy my /home back over from off the other drive.
Weill that work?
That might have been me. Because I have had success with that method.

The nice thing is: if your home is a separate partition, you can reinstall the system, and reuse /home by setting the mount point for that partition to /home, and NOT ticking the box to format it. That should leave it in place. Of course, it's smart to have a backup in case this goes wrong.

It's a pretty neat trick... like swapping out the tablecloth, while not moving any of the tableware that's on the table. :)
Image

If your issue is solved, kindly indicate that by editing the first post in the topic, and adding [SOLVED] to the title. Thanks!

piroska
Level 1
Level 1
Posts: 29
Joined: Mon Jan 01, 2018 7:48 pm

Re: Backups

Post by piroska » Thu Jan 18, 2018 1:51 am

It did not work.
I copied it back after doing a reinstall.

Permissions were root, fixed that, had a friend check , all ownership and permissions are now as they should be.
Just nothing loads. Nothing at all.

He got me to create a new user. t's got me here, but there's something bizarre, some thigs work, like Firefox, this is under the new user. But some don't, like the software manager.
Nothing happens, it does the little circle like I'm loading then nothing.
Cannot uninstall anything from the menu.

Friend had to go..he thinks the first user folder is dodgy, no the whole thing is, by the look of it.

So confused??!!

User avatar
Moem
Level 17
Level 17
Posts: 7029
Joined: Tue Nov 17, 2015 9:14 am
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Backups

Post by Moem » Thu Jan 18, 2018 3:23 am

That's not good. Then I would do a clean reinstall and restore my settings manually. It's not much fun but it's a much more certain way to get things working right again. Sorry to hear it did not work out.
Image

If your issue is solved, kindly indicate that by editing the first post in the topic, and adding [SOLVED] to the title. Thanks!

piroska
Level 1
Level 1
Posts: 29
Joined: Mon Jan 01, 2018 7:48 pm

Re: Backups

Post by piroska » Thu Jan 18, 2018 3:25 pm

Yeah, despite me asking heaps of times, I didn't get a definite answer. SO now I know, the hard way, you can't file copy your stuff over.

Thanks to a guru friend I have (and some random experimentation on my part, it's fixed.

Willster
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sun Jan 14, 2018 6:19 am

Re: Backups: how do I change permissions from 'root'...trying to backup one hard drive to a usb mass storage drive?

Post by Willster » Fri Jan 19, 2018 4:40 am

piroska wrote:It did not work.
I copied it back after doing a reinstall.

Permissions were root, fixed that, had a friend check , all ownership and permissions are now as they should be.
Just nothing loads. Nothing at all.

He got me to create a new user. t's got me here, but there's something bizarre, some thigs work, like Firefox, this is under the new user. But some don't, like the software manager.
Nothing happens, it does the little circle like I'm loading then nothing.
Cannot uninstall anything from the menu.

Friend had to go..he thinks the first user folder is dodgy, no the whole thing is, by the look of it.

So confused??!!

User avatar
Moem
Level 17
Level 17
Posts: 7029
Joined: Tue Nov 17, 2015 9:14 am
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Backups: how do I change permissions from 'root'...trying to backup one hard drive to a usb mass storage drive?

Post by Moem » Fri Jan 19, 2018 4:48 am

Willster, it seems you're trying to ask a question of your own in someone elses topic, and asking it in the subject not the body of the message. Both of these are not the best ideas. Please start a new topic for your question.
Image

If your issue is solved, kindly indicate that by editing the first post in the topic, and adding [SOLVED] to the title. Thanks!

piroska
Level 1
Level 1
Posts: 29
Joined: Mon Jan 01, 2018 7:48 pm

Re: Backups

Post by piroska » Fri Jan 19, 2018 4:50 pm

Is the USB drive Linux (ext3 or ext 4 or such?) or is it in Fat or ntfs?

https://superuser.com/questions/752380/ ... -hard-disk

https://askubuntu.com/questions/251206/ ... cific-user

A couple of threads on it.

I am just doing this now:

tar cvf /mnt/mdir.tgz . (creates tar of /home/user)

tar xvf /mnt/mydir.tgz . (restores it)

And I use Timeshift for system snapshots.

Post Reply

Return to “Newbie Questions”