Sound not working in Mint 18.3

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
User avatar
Sir Charles
Level 7
Level 7
Posts: 1897
Joined: Thu Jan 04, 2018 1:00 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by Sir Charles » Fri Mar 02, 2018 4:39 am

rickshaw wrote:
Fri Mar 02, 2018 4:34 am
I do not have a laptop. I have a desktop.
Oh, alright. I am sorry, I misunderstood :oops:
The kernel you want is 4.4.0-116. LTS means that it has Long Term Support.
I suppose that's one of the ironies of life, doing the wrong thing at the right moment -C.C.

rickshaw
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:59 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by rickshaw » Fri Mar 02, 2018 4:48 am

Marziano wrote:
Fri Mar 02, 2018 4:39 am
rickshaw wrote:
Fri Mar 02, 2018 4:34 am
I do not have a laptop. I have a desktop.
Oh, alright. I am sorry, I misunderstood :oops:
The kernel you want is 4.4.0-116. LTS means that it has Long Term Support.
If you look at the previous image it says it is "installed". I am unsure why it is not showing up in the output from the previous inxi -S command.

User avatar
Sir Charles
Level 7
Level 7
Posts: 1897
Joined: Thu Jan 04, 2018 1:00 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by Sir Charles » Fri Mar 02, 2018 5:00 am

That is because you have 4.13.0-36 installed as well and the latest kernel is chosen by default. You can verify that by looking at 4.13.0-36 in that window and it should show as active.
In order to boot 4.4.0-116, you would choose that at boot screen under "Advanced options".
I suppose that's one of the ironies of life, doing the wrong thing at the right moment -C.C.

rickshaw
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:59 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by rickshaw » Fri Mar 02, 2018 5:20 am

Marziano wrote:
Fri Mar 02, 2018 5:00 am
That is because you have 4.13.0-36 installed as well and the latest kernel is chosen by default. You can verify that by looking at 4.13.0-36 in that window and it should show as active.
In order to boot 4.4.0-116, you would choose that at boot screen under "Advanced options".
I do not have any "advanced options" when I boot. It simply goes straight into Mint. I do not have a dual boot system. I have a single boot system.

User avatar
Sir Charles
Level 7
Level 7
Posts: 1897
Joined: Thu Jan 04, 2018 1:00 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by Sir Charles » Fri Mar 02, 2018 5:33 am

Alright, just right after you power up your computer press repeatedly left shift button. That should bring you to the screen with the other boot options. If left shift won't work try esc.
I suppose that's one of the ironies of life, doing the wrong thing at the right moment -C.C.

rickshaw
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:59 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by rickshaw » Fri Mar 02, 2018 7:08 am

Marziano wrote:
Fri Mar 02, 2018 5:33 am
Alright, just right after you power up your computer press repeatedly left shift button. That should bring you to the screen with the other boot options. If left shift won't work try esc.
OK, I have now got 4.4.0.116 running

Code: Select all

$ inxi -S
System:    Host: Nirvanna Kernel: 4.4.0-116-generic x86_64 (64 bit)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7  Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Still no sound though.

What am I meant to be looking for now?

User avatar
Sir Charles
Level 7
Level 7
Posts: 1897
Joined: Thu Jan 04, 2018 1:00 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by Sir Charles » Fri Mar 02, 2018 7:13 am

I am sorry rickshaw, I am at a loss. Be patient, I am sure others will come along to help you out.
Good luck!
I suppose that's one of the ironies of life, doing the wrong thing at the right moment -C.C.

rickshaw
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:59 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by rickshaw » Fri Mar 02, 2018 9:18 am

Marziano wrote:
Fri Mar 02, 2018 7:13 am
I am sorry rickshaw, I am at a loss. Be patient, I am sure others will come along to help you out.
Good luck!
OK, thanks for your help.

User avatar
Sir Charles
Level 7
Level 7
Posts: 1897
Joined: Thu Jan 04, 2018 1:00 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by Sir Charles » Fri Mar 02, 2018 9:21 am

You are welcome!
I suppose that's one of the ironies of life, doing the wrong thing at the right moment -C.C.

asinoro
Level 4
Level 4
Posts: 246
Joined: Mon Feb 12, 2018 11:43 am

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by asinoro » Fri Mar 02, 2018 10:05 am

Post this.

Code: Select all

lspci | grep -i audio

rickshaw
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:59 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by rickshaw » Fri Mar 02, 2018 9:29 pm

asinoro wrote:
Fri Mar 02, 2018 10:05 am
Post this.

Code: Select all

lspci | grep -i audio
OK:

Code: Select all

$ lspci | grep -i audio
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GK107 HDMI Audio Controller (rev a1)

User avatar
MrEen
Level 15
Level 15
Posts: 5534
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by MrEen » Fri Mar 02, 2018 10:10 pm

Hi rickshaw,

In pavucontrol, on the Output Devices tab, click on the button that says Digital Output (S/PDIF) and see if Headphones (plugged in) is an option.

(In reading up to this point, it didn't appear like this had been checked.)

Edit: Missed Marziano suggesting similar.

rickshaw
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:59 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by rickshaw » Fri Mar 02, 2018 11:13 pm

MrEen wrote:
Fri Mar 02, 2018 10:10 pm
Hi rickshaw,

In pavucontrol, on the Output Devices tab, click on the button that says Digital Output (S/PDIF) and see if Headphones (plugged in) is an option.

(In reading up to this point, it didn't appear like this had been checked.)

Edit: Missed Marziano suggesting similar.
What is "pavucontrol", please?

I have "pulseaudio" and I have "alsamixergui" installed. Is there something else I need to install?

User avatar
MrEen
Level 15
Level 15
Posts: 5534
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by MrEen » Fri Mar 02, 2018 11:51 pm

pavucontrol = Pulse Audio Volume Control and you posted a screenshot of it here: viewtopic.php?p=1437695#p1437695

rickshaw
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:59 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by rickshaw » Sat Mar 03, 2018 12:42 am

MrEen wrote:
Fri Mar 02, 2018 11:51 pm
pavucontrol = Pulse Audio Volume Control and you posted a screenshot of it here: viewtopic.php?p=1437695#p1437695
Thanks.

Mine states "Digital Output (S/PDIF)" in the output but does not list earphones in the configuration. I have my earphones plugged directly into the motherboard sound outlets. When I first opened "pavucontrol" it had "Digital Stereo (IEC958) + Stereo input" in Configuration. Earphones are not listed at all.

User avatar
MrEen
Level 15
Level 15
Posts: 5534
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by MrEen » Sat Mar 03, 2018 1:00 am

Are there any other options when you click on Digital Output (S/PDIF) in the Output Devices tab?

rickshaw
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:59 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by rickshaw » Sat Mar 03, 2018 1:46 am

MrEen wrote:
Sat Mar 03, 2018 1:00 am
Are there any other options when you click on Digital Output (S/PDIF) in the Output Devices tab?
Nope.

User avatar
MrEen
Level 15
Level 15
Posts: 5534
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by MrEen » Sat Mar 03, 2018 1:52 am

Ok, sorry. One thing I didn't see if it was answered, if the sound works when the earphones are not plugged in.

asinoro
Level 4
Level 4
Posts: 246
Joined: Mon Feb 12, 2018 11:43 am

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by asinoro » Sat Mar 03, 2018 3:14 am

You did that before.

Code: Select all

gksudo xed /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
At the bottom of the file change 3stack to auto.

Code: Select all

options snd-hda-intel model=auto
Save close reboot and check your sound.

rickshaw
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Sep 01, 2017 11:59 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by rickshaw » Sat Mar 03, 2018 4:03 am

MrEen wrote:
Sat Mar 03, 2018 1:52 am
Ok, sorry. One thing I didn't see if it was answered, if the sound works when the earphones are not plugged in.
No. There are no speakers. This is a desktop.

Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”