Wifi not working on lenovo legion

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
panqueinthebox
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Apr 20, 2019 6:27 am

Wifi not working on lenovo legion

Post by panqueinthebox » Sat Apr 20, 2019 6:53 am

Hello everybody I installed Linux Mint 19.1 Cinnamon in my Lenovo legion Y530-15ICH and I can not connect to internet because it doesn't detect any internet connexion. How could I resolve this problem? I tried to install controllers from my bootable USB but it doesn't work, i got the message "failed to dowload repository information"

Thanks for you help

User avatar
karlchen
Level 20
Level 20
Posts: 11340
Joined: Sat Dec 31, 2011 7:21 am
Location: Germany

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by karlchen » Sat Apr 20, 2019 6:55 am

Hello, panqueinthebox.

To start with, please, give us a concise report on your hardware and on how Mint sees it. I.e. please, post a complete inxi -Fxz report.

Here is how to generate the report on post it:
  • Open a terminal window. Make it fullscreen to avoid unneeded linebreaks or chopped lines.
  • Execute the command

    Code: Select all

    inxi -Fxz
    exactly as it has been typed here.
  • Mark the complete text output which inxi -Fxz will display with your mouse.
  • Press the keyboard shortcut <Shift><Ctrl>C to copy the marked text into the clipboard.
  • Paste it into your next reply.
Best regards,
Karl
Image
Linux Mint 19.2 32-bit xfce Desktop, Total Commander 9.22a 32-bit
Haß gleicht einer Krankheit, dem Miserere, wo man vorne herausgibt, was eigentlich hinten wegsollte. (Goethe)

panqueinthebox
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Apr 20, 2019 6:27 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by panqueinthebox » Sat Apr 20, 2019 7:06 am

Hi again and thanks for your help. This is what I got

Code: Select all

israelvergara@panqueinthebox:~$ inxi -Frz
System:    Host: panqueinthebox Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64 Desktop: Cinnamon 4.0.8
           Distro: Linux Mint 19.1 Tessa
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 81FV v: Lenovo Legion Y530-15ICH serial: <filter>
           Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: <filter> UEFI: LENOVO v: 8JCN48WW date: 11/02/2018
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 50.9 Wh condition: 52.5/52.5 Wh (100%)
CPU:       Topology: 6-Core model: Intel Core i7-8750H bits: 64 type: MT MCP L2 cache: 9216 KiB
           Speed: 800 MHz min/max: 800/4100 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 801 4: 800 5: 800 6: 801 7: 801 8: 801
           9: 800 10: 801 11: 801 12: 800
Graphics:  Device-1: Intel driver: i915 v: kernel
           Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Ti Mobile] driver: nouveau v: kernel
           Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting,nouveau unloaded: fbdev,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics (Coffeelake 3x8 GT2) v: 4.5 Mesa 18.0.5
Audio:     Device-1: Intel driver: snd_hda_intel
           Sound Server: ALSA v: k4.15.0-20-generic
Network:   Device-1: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter driver: ath10k_pci
           IF: wlp7s0 state: down mac: <filter>
           Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet driver: r8169
           IF: enp8s0 state: down mac: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 931.51 GiB used: 26.85 GiB (2.9%)
           ID-1: /dev/sdb vendor: Seagate model: ST1000LM049-2GH172 size: 931.51 GiB
Partition: ID-1: / size: 915.40 GiB used: 13.42 GiB (1.5%) fs: ext4 dev: /dev/sdb2
           ID-2: swap-1 size: 2.00 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/dm-0
Sensors:   System Temperatures: cpu: 56.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 41 C
           Fan Speeds (RPM): N/A
Repos:     No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
           1: deb http://packages.linuxmint.com tessa main upstream import backport #id:linuxmint_main
           2: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic main restricted universe multiverse
           3: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates main restricted universe multiverse
           4: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-backports main restricted universe multiverse
           5: deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-security main restricted universe multiverse
           6: deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ bionic partner
Info:      Processes: 281 Uptime: 52m Memory: 7.67 GiB used: 1.45 GiB (18.9%) Shell: bash inxi: 3.0.27
Last edited by karlchen on Sat Apr 20, 2019 7:19 am, edited 1 time in total.
Reason: enclosed inxi report in [code] tags

JeremyB
Level 20
Level 20
Posts: 10938
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by JeremyB » Sat Apr 20, 2019 7:14 am

That model still has the rfkill bug, in terminal do

Code: Select all

sudo apt install git dkms build-essential
git clone https://github.com/jeremyb31/ideapad-laptop.git
sudo dkms add ./ideapad-laptop
sudo dkms install ideapad-laptop/1.0
Reboot and make sure Secure Boot in disabled in BIOS

panqueinthebox
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Apr 20, 2019 6:27 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by panqueinthebox » Sat Apr 20, 2019 1:46 pm

Hi again, I tried your solution but I had this message -sorry but my computer was configured in spanish- :| :

Code: Select all

israelvergara@panqueinthebox:~$ sudo apt install git dkms build-essential
[sudo] password for israelvergara: *********************************************            
Sorry, try again.
[sudo] password for israelvergara:           
Leyendo lista de paquetes... Hecho
Creando árbol de dependencias       
Leyendo la información de estado... Hecho
dkms ya está en su versión más reciente (2.3-3ubuntu9.2).
No se pudieron instalar algunos paquetes. Esto puede significar que
usted pidió una situación imposible o, si está usando la distribución
inestable, que algunos paquetes necesarios aún no se han creado o se
han sacado de «Incoming».
La siguiente información puede ayudar a resolver la situación:

Los siguientes paquetes tienen dependencias incumplidas:
 build-essential : Depende: g++ (>= 4:7.2) pero no va a instalarse
E: No se pudieron corregir los problemas, usted ha retenido paquetes rotos.
Last edited by karlchen on Sun Apr 21, 2019 7:14 am, edited 1 time in total.
Reason: [code] tags added

JeremyB
Level 20
Level 20
Posts: 10938
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by JeremyB » Sat Apr 20, 2019 2:32 pm

Do

Code: Select all

echo "blacklist ideapad-laptop" | sudo tee /etc/modprobe.d/ideapad-laptop.conf
reboot and do

Code: Select all

sudo apt update
sudo apt install git dkms build-essential
git clone https://github.com/jeremyb31/ideapad-laptop.git
sudo dkms add ./ideapad-laptop
sudo dkms install ideapad-laptop/1.0
sudo rm /etc/modprobe.d/ideapad-laptop.conf

panqueinthebox
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Apr 20, 2019 6:27 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by panqueinthebox » Sun Apr 21, 2019 10:48 am

Nice, it works correctly now. Thank you so much!

JeremyB
Level 20
Level 20
Posts: 10938
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by JeremyB » Sun Apr 21, 2019 1:29 pm

Please edit the first post in the thread to add solved to the subject

User avatar
jungle_boy
Level 7
Level 7
Posts: 1715
Joined: Thu Aug 19, 2010 2:51 pm
Location: Amazon Rain Forest Land

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by jungle_boy » Sun Apr 21, 2019 1:57 pm

I am happy to know that the Lenovo Legion Y530 works with Linux mint, so I plan to buy this laptop.
@panqueinthebox, tell me, does keyboard lighting work fine on Linux Mint? Sorry for the topic out of the subject.

LFengineer
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun May 05, 2019 4:31 pm

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by LFengineer » Sun May 05, 2019 4:36 pm

This solution worked perfectly for my Lenovo Miix 510. I did have to turn of secure boot in the BIOS.

Thanks for the knowledge base!

LFengineer
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun May 05, 2019 4:31 pm

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by LFengineer » Mon May 06, 2019 5:56 pm

This fix did work to resolve the WIFI not working, until I restarted the computer. I verified that I did it correctly so I did try the solution again and it did work to regain WIFI functionality. But then when I restarted it was gone again. Is there a way to make this change permanent?

JeremyB
Level 20
Level 20
Posts: 10938
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by JeremyB » Mon May 06, 2019 6:10 pm

LFengineer wrote:
Mon May 06, 2019 5:56 pm
This fix did work to resolve the WIFI not working, until I restarted the computer. I verified that I did it correctly so I did try the solution again and it did work to regain WIFI functionality. But then when I restarted it was gone again. Is there a way to make this change permanent?
See the wireless script link in my signature and post results

LFengineer
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun May 05, 2019 4:31 pm

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by LFengineer » Tue May 07, 2019 11:54 am


JeremyB
Level 20
Level 20
Posts: 10938
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by JeremyB » Tue May 07, 2019 1:56 pm

What about

Code: Select all

modinfo ideapad-laptop

LFengineer
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun May 05, 2019 4:31 pm

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by LFengineer » Tue May 07, 2019 8:13 pm

Code: Select all

filename:       /lib/modules/4.15.0-48-generic/updates/ideapad-laptop.ko
version:        JB1
license:        GPL
description:    IdeaPad ACPI Extras
author:         David Woodhouse <dwmw2@infradead.org>
srcversion:     1508BC886B7D3706F36447B
alias:          acpi*:VPC2004:*
depends:        wmi,video,sparse-keymap
retpoline:      Y
name:           ideapad_laptop
vermagic:       4.15.0-48-generic SMP mod_unload 
signat:         PKCS#7
signer:         
sig_key:        
sig_hashalgo:   md4
parm:           no_bt_rfkill:No rfkill for bluetooth. (bool)
parm:           override_has_hw_rfkill_switch:Overrides the value of has_hw_rfkill_switch (int)

JeremyB
Level 20
Level 20
Posts: 10938
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by JeremyB » Tue May 07, 2019 8:59 pm

Try echo "options ideapad_laptop override_has_hw_rfkill_switch=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/ideapad_laptop.conf and reboot

LFengineer
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun May 05, 2019 4:31 pm

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by LFengineer » Wed May 08, 2019 6:43 pm

That did the trick and it stays after rebooting!

If I am looking at this correct, this set the rfkill switch to off at =0, correct? Sorry, I'm not much for programming.

Thank you for the assistance.

JeremyB
Level 20
Level 20
Posts: 10938
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by JeremyB » Wed May 08, 2019 6:53 pm

Yes, this was a custom patch from a person named ryuo on IRC as the kernel has a quirks list that only names so many models to ignore the rfkill info on some Lenovo laptops

Blanarul
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sat Jul 20, 2019 5:38 pm

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by Blanarul » Sat Jul 20, 2019 5:45 pm

Having the same wifi not working problem when restarting in Linux Mint Linux Mint 19.1 Cinnamon with a Lenovo Legion Y530-15YCH. Did all the above but still the problem persists. Any suggestions?

Code: Select all

alexandru@alexandru-Lenovo-Legion-Y530-15ICH-1060:~$ modinfo ideapad-laptop
filename:       /lib/modules/4.15.0-54-generic/updates/ideapad-laptop.ko
version:        JB1
license:        GPL
description:    IdeaPad ACPI Extras
author:         David Woodhouse <dwmw2@infradead.org>
srcversion:     0028759F7DB3BECA42E4857
alias:          acpi*:VPC2004:*
depends:        wmi,video,sparse-keymap
retpoline:      Y
name:           ideapad_laptop
vermagic:       4.15.0-54-generic SMP mod_unload 
signat:         PKCS#7
signer:         
sig_key:        
sig_hashalgo:   md4
parm:           no_bt_rfkill:No rfkill for bluetooth. (bool)

Code: Select all

alexandru@alexandru-Lenovo-Legion-Y530-15ICH-1060:~$ inxi -Fxz
System:
  Host: alexandru-Lenovo-Legion-Y530-15ICH-1060 
  Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0 
  Desktop: Cinnamon 4.0.10 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa 
  base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 81LB v: Lenovo Legion Y530-15ICH-1060 
  serial: <filter> 
  Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: <filter> UEFI: LENOVO 
  v: 9VCN15WW date: 11/08/2018 
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 39.4 Wh condition: 57.1/57.0 Wh (100%) 
  model: SMP L17M3PG2 status: Charging 
CPU:
  Topology: 6-Core model: Intel Core i7-8750H bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Kaby Lake rev: A L2 cache: 9216 KiB 
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 52992 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/4100 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 
  3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 9: 800 10: 800 11: 800 12: 800 
Graphics:
  Device-1: Intel vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 
  Device-2: NVIDIA GP106M [GeForce GTX 1060 Mobile] vendor: Lenovo 
  driver: nvidia v: 390.116 bus ID: 01:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting,nvidia 
  unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: GeForce GTX 1060/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 390.116 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel 
  v: kernel bus ID: 00:1f.3 
  Sound Server: ALSA v: k4.15.0-54-generic 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8822BE 802.11a/b/g/n/ac WiFi adapter vendor: Lenovo 
  driver: r8822be v: kernel port: 4000 bus ID: 07:00.0 
  IF: wlp7s0 state: up mac: <filter> 
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Lenovo driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus ID: 08:00.0 
  IF: enp8s0 state: down mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 66.83 GiB (14.0%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Western Digital 
  model: PC SN720 SDAPNTW-512G-1101 size: 476.94 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 467.96 GiB used: 66.83 GiB (14.3%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme0n1p2 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 62.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 269 Uptime: 11m Memory: 7.66 GiB used: 1.72 GiB (22.5%) 
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.4.0 Shell: bash v: 4.4.20 
  inxi: 3.0.27 
alexandru@alexandru-Lenovo-Legion-Y530-15ICH-1060:~$ 

JeremyB
Level 20
Level 20
Posts: 10938
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: Wifi not working on lenovo legion

Post by JeremyB » Sat Jul 20, 2019 6:00 pm

Blanarul wrote:
Sat Jul 20, 2019 5:45 pm
Having the same wifi not working problem when restarting in Linux Mint Linux Mint 19.1 Cinnamon with a Lenovo Legion Y530-15YCH. Did all the above but still the problem persists. Any suggestions?

Code: Select all

alexandru@alexandru-Lenovo-Legion-Y530-15ICH-1060:~$ modinfo ideapad-laptop
filename:       /lib/modules/4.15.0-54-generic/updates/ideapad-laptop.ko
version:        JB1
license:        GPL
description:    IdeaPad ACPI Extras
author:         David Woodhouse <dwmw2@infradead.org>
srcversion:     0028759F7DB3BECA42E4857
alias:          acpi*:VPC2004:*
depends:        wmi,video,sparse-keymap
retpoline:      Y
name:           ideapad_laptop
vermagic:       4.15.0-54-generic SMP mod_unload 
signat:         PKCS#7
signer:         
sig_key:        
sig_hashalgo:   md4
parm:           no_bt_rfkill:No rfkill for bluetooth. (bool)

Code: Select all

alexandru@alexandru-Lenovo-Legion-Y530-15ICH-1060:~$ inxi -Fxz
System:
  Host: alexandru-Lenovo-Legion-Y530-15ICH-1060 
  Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0 
  Desktop: Cinnamon 4.0.10 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa 
  base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 81LB v: Lenovo Legion Y530-15ICH-1060 
  serial: <filter> 
  Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: <filter> UEFI: LENOVO 
  v: 9VCN15WW date: 11/08/2018 
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 39.4 Wh condition: 57.1/57.0 Wh (100%) 
  model: SMP L17M3PG2 status: Charging 
CPU:
  Topology: 6-Core model: Intel Core i7-8750H bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Kaby Lake rev: A L2 cache: 9216 KiB 
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 52992 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/4100 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 
  3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 9: 800 10: 800 11: 800 12: 800 
Graphics:
  Device-1: Intel vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 
  Device-2: NVIDIA GP106M [GeForce GTX 1060 Mobile] vendor: Lenovo 
  driver: nvidia v: 390.116 bus ID: 01:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting,nvidia 
  unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: GeForce GTX 1060/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 390.116 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel 
  v: kernel bus ID: 00:1f.3 
  Sound Server: ALSA v: k4.15.0-54-generic 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8822BE 802.11a/b/g/n/ac WiFi adapter vendor: Lenovo 
  driver: r8822be v: kernel port: 4000 bus ID: 07:00.0 
  IF: wlp7s0 state: up mac: <filter> 
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Lenovo driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus ID: 08:00.0 
  IF: enp8s0 state: down mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 66.83 GiB (14.0%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Western Digital 
  model: PC SN720 SDAPNTW-512G-1101 size: 476.94 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 467.96 GiB used: 66.83 GiB (14.3%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme0n1p2 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 62.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 269 Uptime: 11m Memory: 7.66 GiB used: 1.72 GiB (22.5%) 
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.4.0 Shell: bash v: 4.4.20 
  inxi: 3.0.27 
alexandru@alexandru-Lenovo-Legion-Y530-15ICH-1060:~$ 
Your wifi indicates state is up so it must be working

Post Reply

Return to “Wireless”