Built-in microphone is not systematically recognized

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Tobari
Level 1
Level 1
Posts: 31
Joined: Tue Jun 02, 2020 5:24 am

Built-in microphone is not systematically recognized

Post by Tobari »

Hello guys,

I thought my microphone problem was solved here,[Solved] Built-in microphone doesn't work after the system goes to sleep.

Unfortunately, it's not solved.

I thought PulseAudio switches from the internal mic to "microphone unplugged" after the computer "woke up" from being suspended. In fact, it's not the case. At times it does it, at times it doesn't. It does it once a day, but I couldn't reproduce the bug if I wanted to.

Even after I switch back (manually) to "internal microphone", Telegram, Skype, etc. do not always take it into account, and I must reboot if I want to take a call.

User avatar
MrEen
Level 20
Level 20
Posts: 11542
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Built-in microphone is not systematically recognized

Post by MrEen »

Hi Tobari,

When that happens, close Telegram, Skype, etc., then run pulseaudio -k. Wait 5 seconds, then open the apps and see if they work properly.

We've already added the proper port to /etc/pulse/default.pa, so restarting the sound daemon with the above command "should" work.

Tobari
Level 1
Level 1
Posts: 31
Joined: Tue Jun 02, 2020 5:24 am

Re: Built-in microphone is not systematically recognized

Post by Tobari »

Thanks,

Do you think re-installing (say, Mint 20) would solve the problem for good?

User avatar
MrEen
Level 20
Level 20
Posts: 11542
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Built-in microphone is not systematically recognized

Post by MrEen »

It's hard to say for sure. Some people are having new sound issues on 20 that they weren't experiencing on 19.3. I've discovered PulseAudio is the cause, but no solution in sight yet. I may work fine for you, but certainly test the Live version first before installing.

Tobari
Level 1
Level 1
Posts: 31
Joined: Tue Jun 02, 2020 5:24 am

Re: Built-in microphone is not systematically recognized

Post by Tobari »

Thanks for you answer.

Is there really no way to fix the problem permanently?

It's not much fun to check PulseAudio everytime I wake up the laptop...

User avatar
MrEen
Level 20
Level 20
Posts: 11542
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Built-in microphone is not systematically recognized

Post by MrEen »

There are possible solutions. It's a question of how much time you want to put in to try to find the magical solution for your setup.

One possible solution is adding a resume script to run pulseaudio -k similar to this idea. You would change the post command to something like sudo --user=YourUserName pulseaudio -k

There is more than one way to accomplish the same thing. I don't use suspend, so can only go by what I find in web searches.

User avatar
MrEen
Level 20
Level 20
Posts: 11542
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Built-in microphone is not systematically recognized

Post by MrEen »

In this post I share a way that mostly worked for one user. You'll need to change the coomand from gksudo xed /etc/systemd/system/resume-fix-pulseaudio@.service to xed admin:///etc/systemd/system/resume-fix-pulseaudio@.service.

And this is predicated on the fact pulseaudio -k actually works for you.

Tobari
Level 1
Level 1
Posts: 31
Joined: Tue Jun 02, 2020 5:24 am

Re: Built-in microphone is not systematically recognized

Post by Tobari »

Thank you for taking the time to look into it, btw.

In fact, pulseaudio -k doesn't work.

On the one hand, it does set PulseAudio on the internal mic. That's why I thought it worked.

But it doesn't get Telegram and Skype to work. Telegram even displays
There seems to be a problem with your sound card. Please make sure that your computer's speakers and microphone are working and try again.
What does your laptop do when you close it, if you don't have it suspended?

User avatar
MrEen
Level 20
Level 20
Posts: 11542
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Built-in microphone is not systematically recognized

Post by MrEen »

Tobari wrote:
Sun Aug 02, 2020 10:05 am
What does your laptop do when you close it, if you don't have it suspended?
I've only ever used desktops.

When this happens, post the output of pacmd list-sources. I'm hoping we'll see the asterisk next to the .monitor source index number, which is an easy fix.

Tobari
Level 1
Level 1
Posts: 31
Joined: Tue Jun 02, 2020 5:24 am

Re: Built-in microphone is not systematically recognized

Post by Tobari »

The output is long. I hope it'll help :)

Code: Select all

2 source(s) available.
  * index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo.monitor>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE 
	priority: 1030
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
	        balance 0,00
	base volume: 65536 / 100% / 0,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0,00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0,00 ms; range is 0,50 .. 341,33 ms
	monitor_of: 0
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	module: 5
	properties:
		device.description = "Monitor of Built-in Audio Analog Stereo"
		device.class = "monitor"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xe1244000 irq 129"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "9d70"
		device.product.name = "Sunrise Point-LP HD Audio"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
    index: 1
	name: <alsa_input.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE 
	priority: 9039
	volume: front-left: 44462 /  68% / -10,11 dB,   front-right: 44462 /  68% / -10,11 dB
	        balance 0,00
	base volume: 13076 /  20% / -42,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0,00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0,00 ms; range is 0,50 .. 341,33 ms
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	module: 5
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "CX20724 Analog"
		alsa.id = "CX20724 Analog"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xe1244000 irq 129"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "9d70"
		device.product.name = "Sunrise Point-LP HD Audio"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "front:0"
		device.buffering.buffer_size = "65536"
		device.buffering.fragment_size = "32768"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
		alsa.mixer_name = "Conexant CX20724"
		alsa.components = "HDA:14f150f4,103c8079,00100109 HDA:80862809,80860101,00100000"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		analog-input-internal-mic: Internal Microphone (priority 8900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-linein: Line In (priority 8100, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
	active port: <analog-input-internal-mic>

Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”