only one time sound after recording video and audio sound from desktop

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
Post Reply
LMF100

only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by LMF100 »

Hello, I am using Linux Mint 19.1. I recorded  audio sound and videos from desktop with Kazam, Audacity, and two other apps. I had ever the same problem. The videos was working but without sound. If I play it: no sound or very very low sound. I played it with VLC-Player and another player.
I tried to solve the problem with PulseAudioVolume Control. I changed some preferences there, I forget which one. And it was working only one time: video with sound. Great!!! But: the next time it was the same problem again: no sound or very very low sound. And all my trying to change the preferences in PulseAudioVolume Control was not successful.

Has someone an idea, what can I do?
Thank you very much for helping...  ;-)
User avatar
MrEen
Level 21
Level 21
Posts: 14021
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by MrEen »

Hi LMF100, and welcome to the forum.

Let's get some system details, as I'm suspecting the newest version of PulseAudio is disagreeing with your system. Please post the output of inxi -Fxz as well as this command:

Code: Select all

curl https://gitlab.freedesktop.org/pulseaudio/pulseaudio/raw/master/src/utils/pa-info?inline=false | bash | nc termbin.com 9999
LMF100

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by LMF100 »

Hello MrEen,

curl https://gitlab.freedesktop.org/pulseaud ... line=false | bash | nc termbin.com 9999
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 2039 100 2039 0 0 224 0 0:00:09 0:00:09 --:--:-- 448
User avatar
MrEen
Level 21
Level 21
Posts: 14021
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by MrEen »

There should have been one more line at the end of the output with a termbin.com URL.
LMF100

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by LMF100 »

Hello, I tried a second time. You are right. Sorry. The first time I didn't see more.

$ curl https://gitlab.freedesktop.org/pulseaud ... line=false | bash | nc termbin.com 9999
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 2039 100 2039 0 0 2729 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 2725
No protocol specified
xcb_connection_has_error() returned true
No protocol specified
No protocol specified
xcb_connection_has_error() returned true
lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfsd-fuse file system /run/user/1002/gvfs
Output information may be incomplete.
Invalid card number.
No protocol specified
xcb_connection_has_error() returned true
No protocol specified
xcb_connection_has_error() returned true
/usr/sbin/alsactl: save_state:1595: No soundcards found...
cat: /tmp/alsa-info.9ng0S8RRUA/alsactl.tmp: No such file or directory
https://termbin.com/udjo
User avatar
MrEen
Level 21
Level 21
Posts: 14021
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by MrEen »

Okay, I've never seen this before. In dmesg we see this:

Code: Select all

[   54.661443] snd_hda_codec_idt hdaudioC0D0: autoconfig for 92HD90BXX: line_outs=1 (0xe/0x0/0x0/0x0/0x0) type:line
[   54.661446] snd_hda_codec_idt hdaudioC0D0:    speaker_outs=1 (0xd/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   54.661448] snd_hda_codec_idt hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0xb/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   54.661449] snd_hda_codec_idt hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[   54.661451] snd_hda_codec_idt hdaudioC0D0:    inputs:
[   54.661453] snd_hda_codec_idt hdaudioC0D0:      Dock Mic=0xf
[   54.661455] snd_hda_codec_idt hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x11
[   54.661459] snd_hda_codec_idt hdaudioC0D0:      Mic=0xa
That shows the card as card 0 device 0. But the amixer output shows this:

Code: Select all

!!Amixer output
!!-------------

!!-------Mixer controls for card 0 [PCH]

Invalid card number.
That claims card 0 doesn't exist.

Have you created a ~/.asoundrc file in your home directory, or a /etc/asound.conf file?

Oh, I may have spotted what's causing this but I'm not certain:

Code: Select all

lang      1585  0.0  0.2 1332392 17980 ?       S<l  05:34   0:00 /usr/bin/pulseaudio --start --log-target=syslog
admin     3739  0.0  0.0  11464  1028 pts/1    S+   06:20   0:00 grep pulseaudio
The card is only going to be available to user lang as that's the user pulseaudio was started under. Could that be the source of your issue?
LMF100

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by LMF100 »

<Have you created a ~/.asoundrc file in your home directory, or a /etc/asound.conf file?>
I don't know. Actually how can I find it out?

<The card is only going to be available to user lang as that's the user pulseaudio was started under. Could that be the source of your issue?>
I am using it at the user lang.
User avatar
MrEen
Level 21
Level 21
Posts: 14021
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by MrEen »

To find out if those files exist, these commands will return errors if they don't:

Code: Select all

cat ~/.asoundrc

Code: Select all

cat /etc/asound.conf
And let's also see this one:
sudo fuser -v /dev/snd/*
LMF100

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by LMF100 »

$ cat ~/.asoundrc
No such file or directory


$ cat /etc/asound.conf
No such file or directory


$ sudo fuser -v /dev/snd/*

USER PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0: lang 1580 F.... pulseaudio
User avatar
MrEen
Level 21
Level 21
Posts: 14021
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by MrEen »

Well, those are all good outputs.

What happens if you run this command:

Code: Select all

pacmd load-module module-alsa-sink
If that throws some error, try this instead:

Code: Select all

pacmd load-module module-alsa-sink device=hw:0,0
If that gets things recognized properly, there's a chance things might start out muted, so watch for that.
LMF101
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Tue Aug 11, 2020 4:40 am

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by LMF101 »

(Sorry I changed from my username LMF100 to LMF101, now.)

$ pacmd load-module module-alsa-sink
No PulseAudio daemon running, or not running as session daemon.

and

$ pacmd load-module module-alsa-sink device=hw:0,0
No PulseAudio daemon running, or not running as session daemon.
User avatar
MrEen
Level 21
Level 21
Posts: 14021
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: only one time sound after recording video and audio sound from desktop

Post by MrEen »

Well, on Friday the daemon was running. So try pulseaudio --start first, then the load-module command.

EDIT: Or, you tried those as admin instead of lang.
Post Reply

Return to “Newbie Questions”