[WORKEDAROUND] LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Questions about hardware and drivers
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
kalpha3
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Oct 14, 2020 11:30 am

[WORKEDAROUND] LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by kalpha3 »

on a Linux Mint Debian Edition (LMDE) 3 Cindy system i.e. Debian 9.4 based running Cinnamon the unit has 4Gb (though 512Mb shared for graphics) but only 1Gb shows as system total?
BIOS shows 4Gb
MemTest shows 3060Mb
but in LMDE3 System Info shows 1Gib
free -h shows Total Mem: 993M
inxi -Fxn under info: shows Memory 993.1Mib
thoughts?
Last edited by kalpha3 on Sat Oct 17, 2020 10:32 am, edited 2 times in total.
User avatar
antikythera
Level 8
Level 8
Posts: 2205
Joined: Thu Jul 02, 2020 12:52 pm

Re: LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by antikythera »

please post the full output of the following. Nothing personally identifiable to you or your machine will be revealed. put it in code brackets too please. Select all the pasted content and click the 5th button in on the post toolbar that looks like this </>

Code: Select all

inxi -Fxmz
Don't take life so seriously, nobody gets out alive anyway!
AMSTRAD CPC6128 - 128KB RAM, 3" Hitachi Floppy Diskette Drive, External Sony Cassette Recorder, Locomotive BASIC 1.1, CTM-644 Monitor
kalpha3
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Oct 14, 2020 11:30 am

Re: LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by kalpha3 »

Code: Select all

$ inxi -Fxmz
System:    Host: loanunit Kernel: 4.9.0-13-686 i686 bits: 32 compiler: gcc v: 6.3.0 Desktop: Cinnamon 4.2.4 
           Distro: LMDE 3 Cindy base: Debian 9.3 stretch 
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASRock model: N3050B-ITX serial: <filter> UEFI [Legacy]: American Megatrends v: P1.20 
           date: 06/02/2015 
Memory:    RAM: total: 992.9 MiB used: 493.9 MiB (49.7%) 
           RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Celeron N3050 bits: 64 type: MCP arch: Airmont rev: 3 L2 cache: 1024 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 6400 
           Speed: 1245 MHz min/max: 480/2160 MHz Core speeds (MHz): 1: 1245 2: 480 
Graphics:  Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics vendor: ASRock driver: i915 
           v: kernel bus ID: 00:02.0 
           Display: x11 server: X.Org 1.19.2 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa resolution: 1440x900~60Hz 
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 400 (Braswell) x86/MMX/SSE2 v: 4.5 Mesa 13.0.6 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series High Definition Audio vendor: ASRock 
           driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 
           Sound Server: ALSA v: k4.9.0-13-686 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASRock driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI 
           port: e000 bus ID: 02:00.0 
           IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 149.01 GiB used: 16.11 GiB (10.8%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST3160815AS size: 149.01 GiB 
Partition: ID-1: / size: 77.82 GiB used: 16.11 GiB (20.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda1 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 26.0 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:      Processes: 151 Uptime: 42m Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 6.3.0 Shell: bash v: 4.4.12 inxi: 3.0.32 
jwiz
Level 3
Level 3
Posts: 137
Joined: Tue Dec 20, 2016 6:59 am

Re: LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by jwiz »

What does 'sudo dmidecode -t memory' give you?
kalpha3
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Oct 14, 2020 11:30 am

Re: LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by kalpha3 »

Code: Select all

# dmidecode 3.0
Getting SMBIOS data from sysfs.
SMBIOS 2.8 present.

Handle 0x000A, DMI type 16, 23 bytes
Physical Memory Array
	Location: System Board Or Motherboard
	Use: System Memory
	Error Correction Type: None
	Maximum Capacity: 8 GB
	Error Information Handle: Not Provided
	Number Of Devices: 2

Handle 0x000C, DMI type 17, 40 bytes
Memory Device
	Array Handle: 0x000A
	Error Information Handle: Not Provided
	Total Width: 64 bits
	Data Width: 64 bits
	Size: 4096 MB
	Form Factor: DIMM
	Set: None
	Locator: A1_DIMM0
	Bank Locator: A1_BANK0
	Type: DDR3
	Type Detail: Unknown
	Speed: 1600 MHz
	Manufacturer: Undefined       
	Serial Number: 00000000  
	Asset Tag: A1_AssetTagNum0
	Part Number: PSD31600C114GVS   
	Rank: 1
	Configured Clock Speed: 1600 MHz
	Minimum Voltage: 1.5 V
	Maximum Voltage: 1.5 V
	Configured Voltage: 1.35 V

Handle 0x000E, DMI type 17, 40 bytes
Memory Device
	Array Handle: 0x000A
	Error Information Handle: Not Provided
	Total Width: Unknown
	Data Width: 64 bits
	Size: No Module Installed
	Form Factor: DIMM
	Set: None
	Locator: A1_DIMM1
	Bank Locator: A1_BANK1
	Type: Unknown
	Type Detail: Unknown
	Speed: Unknown
	Manufacturer: A1_Manufacturer1
	Serial Number: A1_SerNum1
	Asset Tag: A1_AssetTagNum1
	Part Number: Array1_PartNumber1
	Rank: Unknown
	Configured Clock Speed: Unknown
	Minimum Voltage: Unknown
	Maximum Voltage: Unknown
	Configured Voltage: Unknown
jwiz
Level 3
Level 3
Posts: 137
Joined: Tue Dec 20, 2016 6:59 am

Re: LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by jwiz »

So the 4GB ram module is there but seems not to be reported by inxi? Beats me why.
Maybe check memory usage with 'free -h' too.
If that gives you the proper values, then ignore the wrong system info.
kalpha3
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Oct 14, 2020 11:30 am

Re: LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by kalpha3 »

see intial (poorly formatted) post free -h shows 993M ... basically unit used to be fine ... there somewhere along line it would appear to have decided there is only 1Gb and it struggles to open more than one application and the longer you leave it the more the hard disk drive thrashes (suspect it is continually swapping ...
kalpha3
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Oct 14, 2020 11:30 am

Re: LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by kalpha3 »

gave up. did fresh install of LMDE4 all working, full RAM now seen by inxi and system.
User avatar
antikythera
Level 8
Level 8
Posts: 2205
Joined: Thu Jul 02, 2020 12:52 pm

Re: LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by antikythera »

Fair enough, it's supported for longer too which is a bonus.

Running the 32-bit non-PAE kernel with LMDE3 wouldn't have helped matters. Did you at least install 64-bit LMDE4 this time?

CPU: Topology: Dual Core model: Intel Celeron N3050 bits: 64 type: MCP arch: Airmont rev: 3 L2 cache: 1024 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 6400

Either way, please edit your first post and add [SOLVED] to the title.
Don't take life so seriously, nobody gets out alive anyway!
AMSTRAD CPC6128 - 128KB RAM, 3" Hitachi Floppy Diskette Drive, External Sony Cassette Recorder, Locomotive BASIC 1.1, CTM-644 Monitor
kalpha3
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Oct 14, 2020 11:30 am

Re: [WORKEDAROUND] LMDE3 4Gb only seen as 1Gb

Post by kalpha3 »

yes I installed 64bit version.
I updated with [WORKEDAROUND], the issue of why LMDE3 after having had 3+Gb for couple of years suddenly deciding it only thought it had 1Gb while BIOS and MemTest86 and LMDE4 confirmed presence of 4Gb chip was not solved as such.
Post Reply

Return to “Hardware Support”