Strange Crashes

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
mathomas3
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Fri Nov 30, 2007 7:53 pm

Strange Crashes

Post by mathomas3 »

Hello all... While this issue isnt exclusive to Mint... Im hoping that you could help point me to a test or solution...

I think it's hardware related...

I recently upgraded my server with a new computer Case/Mobo/PSU/CPU and in doing so I was left with a good/solid computer that I wanted to make into my desktop/gaming computer...

I installed new SSDs and a new video card XTX Radeon 5500 XT...

The problem is that the computer will crash when playing a game(after an hour or so) or when playing a video... things that I have done to try and narrow down the cause is...

RMA the video card with a new one

While using the computer with the builtin GPU(for two weeks) it might have crashed(or rebooted) once but could have also been a windows update... so it was a lot more stable without the GPU

updated the BIOs

Ran the memtest86 through 4 passes without any errors reported

Fresh install of Windows and Mint linux

After all this the computer still crashes(it crashes more often when running windows though)



I am lost as to what could be causing this. Only think that I can think is that perhaps the PSU is at fault. I am using a video card that requires it's own power cord(meaning that it's using a part of the PSU that it's never used before and when under heavy load it???) The PSU did have 9 HDDs running in it before, that's why I dont think it's the PSU but perhaps you all know something I dont.



Anything you can suggest that I try would be of great help. Thank you!
User avatar
kc1di
Level 16
Level 16
Posts: 6704
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: Strange Crashes

Post by kc1di »

What is the cpu temp reading?
if not sure use this command in terminal on mint.

Code: Select all

inxi -s
Easy tips : https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/ Pjotr's Great Linux projects page.
Linux Mint Installation Guide: http://linuxmint-installation-guide.rea ... en/latest/
Registered Linux User #462608
mathomas3
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Fri Nov 30, 2007 7:53 pm

Re: Strange Crashes

Post by mathomas3 »

cpu without a load is 28.7c

the GPU while under heavy load topped out at 61c
User avatar
kc1di
Level 16
Level 16
Posts: 6704
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: Strange Crashes

Post by kc1di »

Those look good so not the cause.
Easy tips : https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/ Pjotr's Great Linux projects page.
Linux Mint Installation Guide: http://linuxmint-installation-guide.rea ... en/latest/
Registered Linux User #462608
User avatar
kc1di
Level 16
Level 16
Posts: 6704
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: Strange Crashes

Post by kc1di »

What does

Code: Select all

inxi -Fxxz
show?
Easy tips : https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/ Pjotr's Great Linux projects page.
Linux Mint Installation Guide: http://linuxmint-installation-guide.rea ... en/latest/
Registered Linux User #462608
mathomas3
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Fri Nov 30, 2007 7:53 pm

Re: Strange Crashes

Post by mathomas3 »

What I dont get is that this was a server PC for 2 years... hardly had any issues with it... never the hardware... and since adding this video card it freezes and crashes... I RMA'd the first card(company said there wasnt a fault but sent me a new card anyway) and the problem persists...

CPU: Quad Core AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics (-MT MCP-)
speed/min/max: 1420/1600/3600 MHz Kernel: 5.4.0-60-generic x86_64 Up: 51m
Mem: 914.5/40076.6 MiB (2.3%) Storage: 953.88 GiB (36.9% used) Procs: 245
Shell: bash 5.0.17 inxi: 3.0.38
:~$ inxi -s
Sensors:
System Temperatures: cpu: 33.8 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 28 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
:~$ inxi -Fxxz
System:
Kernel: 5.4.0-60-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
Desktop: Cinnamon 4.6.7 wm: muffin dm: LightDM
Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
Type: Desktop System: Gigabyte product: AB350M-D3H v: N/A serial: <filter>
Mobo: Gigabyte model: AB350M-D3H-CF v: x.x serial: <filter>
UEFI [Legacy]: American Megatrends v: F51c date: 07/02/2020
CPU:
Topology: Quad Core model: AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics
bits: 64 type: MT MCP arch: Zen L2 cache: 2048 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
bogomips: 57489
Speed: 1418 MHz min/max: 1600/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1436 2: 1420
3: 1503 4: 1419 5: 1538 6: 1422 7: 1596 8: 1419
Graphics:
Device-1: AMD Navi 14 [Radeon RX 5500/5500M / Pro 5500M] vendor: XFX Pine
driver: amdgpu v: kernel bus ID: 03:00.0 chip ID: 1002:7340
Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: amdgpu,ati
unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa resolution: 2560x1080~60Hz
OpenGL: renderer: Radeon RX 5500 XT (NAVI14 DRM 3.35.0 5.4.0-60-generic
LLVM 11.0.0)
v: 4.6 Mesa 20.2.6 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD Navi 10 HDMI Audio vendor: XFX Pine driver: snd_hda_intel
v: kernel bus ID: 03:00.1 chip ID: 1002:ab38
Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel
v: kernel bus ID: 0a:00.6 chip ID: 1022:15e3
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-60-generic
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel port: e000 bus ID: 06:00.0
chip ID: 10ec:8168
IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 953.88 GiB used: 352.04 GiB (36.9%)
ID-1: /dev/sda vendor: Silicon Power model: SPCC Solid State Disk
size: 476.94 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: <filter>
ID-2: /dev/sdb vendor: Silicon Power model: SPCC Solid State Disk
size: 476.94 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: <filter>
Partition:
ID-1: / size: 467.96 GiB used: 352.04 GiB (75.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
Sensors:
System Temperatures: cpu: 34.2 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 34 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:
Processes: 250 Uptime: 1h 39m Memory: 39.14 GiB used: 1.42 GiB (3.6%)
Init: systemd v: 245 runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 alt: 9 Shell: bash
v: 5.0.17 running in: gnome-terminal inxi: 3.0.38
User avatar
SMG
Level 11
Level 11
Posts: 3708
Joined: Sun Jul 26, 2020 6:15 pm
Location: USA

Re: Strange Crashes

Post by SMG »

mathomas3 wrote:
Thu Jan 14, 2021 11:35 am
The problem is that the computer will crash when playing a game(after an hour or so) or when playing a video...
What happens when it "crashes"? Does the computer lose power? Does the screen go black? Is there one particular game that is more likely to have this happen?
mathomas3 wrote:
Thu Jan 14, 2021 11:35 am
I am lost as to what could be causing this. Only think that I can think is that perhaps the PSU is at fault. I am using a video card that requires it's own power cord(meaning that it's using a part of the PSU that it's never used before and when under heavy load it???)
This webpage AMD Radeon RX 5500 XT indicates a suggested PSU of 300W which is not high compared to suggestions for other cards, so your system may already meet that.
mathomas3 wrote:
Thu Jan 14, 2021 2:33 pm
What I dont get is that this was a server PC for 2 years... hardly had any issues with it... never the hardware... and since adding this video card it freezes and crashes... I RMA'd the first card(company said there wasnt a fault but sent me a new card anyway) and the problem persists...
AMD does offer newer drivers than what you are using AMD Radeon™ RX 5500 XT Drivers & Support. I do not know if that would help reduce/eliminate your issue, but I always suggest making a Timeshift snapshot before making any graphics changes. That way if the outcome is not as you would like it, it's easy to roll back to what you previously had.

I did notice your / partition is getting full. Keeping your system clean can help performance. How to Clean Linux Mint Safely

Partition:
ID-1: / size: 467.96 GiB used: 352.04 GiB (75.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
LM20.1 Cinnamon
mathomas3
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Fri Nov 30, 2007 7:53 pm

Re: Strange Crashes

Post by mathomas3 »

Thank you for the reply SMG... It took you good deal of time to respond/look at this post...

What happens when it "crashes"? Does the computer lose power? Does the screen go black? Is there one particular game that is more likely to have this happen?
- When it crashes... it's like a hard reset... the screen goes dark until it POSTs and boots normally... just today instead of crashing it froze when playing a video...

This webpage AMD Radeon RX 5500 XT indicates a suggested PSU of 300W which is not high compared to suggestions for other cards, so your system may already meet that.
- The PSU installed on this system is 450W... which powered 8 3.5HHDs and 2SSDs for a time... I would like to think the PSU is good... but short of this being the cause... It would be hard to explain the problem...

AMD does offer newer drivers than what you are using AMD Radeon™ RX 5500 XT Drivers & Support. I do not know if that would help reduce/eliminate your issue, but I always suggest making a Timeshift snapshot before making any graphics changes. That way if the outcome is not as you would like it, it's easy to roll back to what you previously had.
- This issue is present in both Mint and Windows(which crashes more frequently) but thank you for noticing that... I will update the drivers but this wouldnt solve the issue in windows... thus the problem has to be a physical one... :(

I did notice your / partition is getting full. Keeping your system clean can help performance. How to Clean Linux Mint Safely

Partition:
ID-1: / size: 467.96 GiB used: 352.04 GiB (75.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
[/quote]
User avatar
hglee
Level 4
Level 4
Posts: 484
Joined: Fri Jun 22, 2018 4:31 pm

Re: Strange Crashes

Post by hglee »

As a fellow Ryzen user, I urge you to upgrade your kernel. You absolutely need at least version 5.7 to take advantage of the recent AMD-specific optimisations, including the integrated Radeon Vega Graphics hardware acceleration. Mint supports kernel 5.8.

Go to Update Manager, then View > Linux Kernels > [Continue]. Then, from the list on the left, select 5.8 and install the top version.

To be sure you have the latest graphics APIs, including Vulkan, install the oibaf repository. Copy-and-paste these four Terminal commands...

Code: Select all

sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt update
sudo apt dist-upgrade
sudo apt install mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers libvulkan1 libvulkan1:i386 vulkan-utils
Linux Mint 20.1 Ulyssa, MATE 1.24.0, kernel 5.8.0-44, Dell 2-in-1
AMD Ryzen 7 4700U with Radeon (Renoir) GPU @1920x1080
Touchscreen X.Org 1.20.9 driver: amdgpu,ati OpenGL 4.6 Mesa 21.1.0
Intel AX200 WiFi-6 BT5.1 driver: iwlwifi; 32GB DDR4; 2TB SSD
User avatar
Da Londo
Level 2
Level 2
Posts: 60
Joined: Fri Feb 06, 2009 11:48 am
Location: Maasmechelen, BE
Contact:

Re: Strange Crashes

Post by Da Londo »

hglee wrote:
Thu Jan 14, 2021 11:07 pm
As a fellow Ryzen user, I urge you to upgrade your kernel. You absolutely need at least version 5.7 to take advantage of the recent AMD-specific optimisations, including the integrated Radeon Vega Graphics hardware acceleration. Mint supports kernel 5.8.
Kernel: 5.4.0-56 started problems with AMD up untill 59-60 so you really should upgrade. However, the PSU could also crash your system as you say.

Was the slot in use prior to this graphics card? If not, blow it out with compressed air.
mathomas3
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Fri Nov 30, 2007 7:53 pm

Re: Strange Crashes

Post by mathomas3 »

well as it turns out... it was the RAM chips... I had a total of four in there... 2x4gig 2x16gig...

the 16gig chips were a recent add along with the video card...

the test that I did was removed the old ram cards and tried to boot... it froze at the bios... removed the 16gig chips and put in thee 4gig ones... and thus far it hasnt failed yet...

anyone else come across this before?

like I said... I ran the memtest86 program and it passed with flying colors... False Negative?
User avatar
SMG
Level 11
Level 11
Posts: 3708
Joined: Sun Jul 26, 2020 6:15 pm
Location: USA

Re: Strange Crashes

Post by SMG »

mathomas3 wrote:
Thu Feb 11, 2021 8:17 pm
well as it turns out... it was the RAM chips... I had a total of four in there... 2x4gig 2x16gig...

the 16gig chips were a recent add along with the video card...

the test that I did was removed the old ram cards and tried to boot... it froze at the bios... removed the 16gig chips and put in thee 4gig ones... and thus far it hasnt failed yet...

anyone else come across this before?
RAM turned out to be the issue which was causing a computer not to boot after a graphics card change as explained in this post of the thread Changed from Radeon to Geforce; now neither work (nor the OS).
LM20.1 Cinnamon
mathomas3
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Fri Nov 30, 2007 7:53 pm

Re: Strange Crashes

Post by mathomas3 »

tks...

yea it's just wierd... I will RMA these cards and hope that the next pair work...

Matt
Post Reply

Return to “Hardware Support”