No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Forum rules
Before you post read how to get help. Topics in this forum are automatically closed 6 months after creation.
Locked
Micik
Level 1
Level 1
Posts: 43
Joined: Sat Oct 16, 2021 1:52 pm

No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by Micik »

Hello Linux Mint guys,
this is a question from newbie that has recently came from Windows 10 pro to Linux Mint Ulyana 20.
I have installed Mint on HP mini PC that previously had win 10 pro. This PC had Display port output and I use TV instead of monitor. In the DP port is inserted DP/HDMi adapter and from that HDMI cable to the TV. Everything worked fine on windows 10 pro, so this is just question about Linux Mint settings.
info.
This is my configuration:

Code: Select all

https://termbin.com/1nme
I have already searched this forum about problems on HDMi no sound since this seems to be a common issue.
My relevant sound info is here:

Code: Select all

https://termbin.com/akmd
Output of lsmod | grep hdmi is the following:

Code: Select all

$ lsmod | grep hdmi
snd_hda_codec_hdmi     61440  1
snd_hda_codec         135168  5 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_conexant,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_soc_hdac_hda
snd_hda_core           90112  9 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_conexant,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_ext_core,snd_hda_codec,snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_hdac_hda,snd_sof_intel_hda
snd_pcm               106496  10 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_sof,snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_core,snd_hda_core,snd_pcm_dmaengine
snd                    90112  22 snd_hda_codec_generic,snd_seq,snd_hda_codec_conexant,snd_seq_device,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_timer,snd_compress,snd_soc_core,snd_pcm,snd_rawmidi
As you guess, there is no sound on TV and it is not possible to choose output device in Pulse Audio Volume Control. There is sound on the small built in speaker in the HP mini PC.
Last edited by LockBot on Wed Dec 28, 2022 7:16 am, edited 1 time in total.
Reason: Topic automatically closed 6 months after creation. New replies are no longer allowed.
Distro: Linux Mint 20.3 Una, Desktop: Cinnamon 5.2.7, Kernel: 5.4.0-100-generic x86_64
User avatar
MrEen
Level 23
Level 23
Posts: 18270
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by MrEen »

Hi Micik, and welcome to the forum.

While ALSA "sees" an HDMI device, it isn't getting recognized properly. PulseAudio isn't seeing it at all. I would suggest checking your BIOS to see if you can toggle the HDMI audio off for one boot, then back on again for the next boot.
Micik
Level 1
Level 1
Posts: 43
Joined: Sat Oct 16, 2021 1:52 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by Micik »

Hello MrEn,

I turned off Audio in BIOS, reboot the machine, saw there is no sound and then went back and turn on AUDIO in BIOS. Unfortunately, it didn't solve the problem.
I'll try with another distro of Linux Mint to see if the problem still exists.

In the meantime, I tried with Ubuntu 20.4 Live DVD and the behaviour is the same.
Since cable is HDMI connected to the HDMI port on TV and on the PC is connected via adapter to display port, I'm not sure if this is Linux problem no sound via display port or via HDMI.
Distro: Linux Mint 20.3 Una, Desktop: Cinnamon 5.2.7, Kernel: 5.4.0-100-generic x86_64
Micik
Level 1
Level 1
Posts: 43
Joined: Sat Oct 16, 2021 1:52 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by Micik »

I have installed new version of Linux Mint, this time 20.2 Mate and the problem is still present:

Code: Select all

inxi -Fxxxrz
System:
  Kernel: 5.4.0-74-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 
  Desktop: MATE 1.24.0 info: mate-panel wm: marco 1.24.0 dm: LightDM 1.30.0 
  Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal 
Machine:
  Type: Desktop System: HP product: HP ProDesk 400 G4 DM v: N/A 
  serial: <filter> Chassis: type: 6 serial: <filter> 
  Mobo: HP model: 83F3 v: KBC Version 07.D1.00 serial: <filter> UEFI: HP 
  v: Q23 Ver. 02.16.00 date: 04/16/2021 
CPU:
  Topology: 6-Core model: Intel Core i5-8500T bits: 64 type: MCP 
  arch: Kaby Lake rev: A L2 cache: 9216 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 25199 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/3500 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 
  3: 800 4: 800 5: 801 6: 800 
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics 630 vendor: Hewlett-Packard driver: i915 
  v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:3e92 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
  compositor: marco v: 1.24.0 resolution: 1920x1080~50Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2) v: 4.6 Mesa 20.2.6 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Hewlett-Packard 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a348 
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-74-generic 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 02:00.0 
  chip ID: 10ec:8168 
  IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 704.24 GiB used: 8.72 GiB (1.2%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: SK Hynix model: PC401 NVMe 256GB 
  size: 238.47 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 serial: <filter> rev: 80006E00 
  scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sda vendor: Seagate model: ST500LX012-SSHD-8GB size: 465.76 GiB 
  speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial: <filter> rev: LVM1 scheme: GPT 
Partition:
  ID-1: / size: 233.24 GiB used: 8.71 GiB (3.7%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme0n1p2 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 58.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Repos:
  No active apt repos in: /etc/apt/sources.list 
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list 
  1: deb http://packages.linuxmint.com uma main upstream import backport #id:linuxmint_main
  2: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal main restricted universe multiverse
  3: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-updates main restricted universe multiverse
  4: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-backports main restricted universe multiverse
  5: deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ focal-security main restricted universe multiverse
  6: deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ focal partner
Info:
  Processes: 229 Uptime: 2m Memory: 7.62 GiB used: 1003.2 MiB (12.9%) 
  Init: systemd v: 245 runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 alt: 9 Shell: bash 
  v: 5.0.17 running in: mate-terminal inxi: 3.0.38
And also this:

Code: Select all

pacmd list-cards
1 card(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 7
	properties:
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0x4000100000 irq 136"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "a348"
		device.product.name = "Cannon Lake PCH cAVS"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		device.description = "Built-in Audio"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 65, available: no)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6500, available: unknown)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6565, available: no)
		output:analog-surround-40: Analog Surround 4.0 Output (priority 1200, available: unknown)
		output:analog-surround-40+input:analog-stereo: Analog Surround 4.0 Output + Analog Stereo Input (priority 1265, available: no)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:analog-stereo>
	sinks:
		alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo/#0: Built-in Audio Analog Stereo
	sources:
		alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo.monitor/#0: Monitor of Built-in Audio Analog Stereo
	ports:
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-speakers"
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"

Code: Select all

pacmd list-sinks
1 sink(s) available.
  * index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: RUNNING
	suspend cause: (none)
	priority: 9039
	volume: front-left: 30419 /  46% / -20,00 dB,   front-right: 30419 /  46% / -20,00 dB
	        balance 0,00
	base volume: 65536 / 100% / 0,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 4,31 ms
	max request: 0 KiB
	max rewind: 0 KiB
	monitor source: 0
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 3
	linked by: 3
	configured latency: 4,00 ms; range is 4,00 .. 371,52 ms
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "CX20632 Analog"
		alsa.id = "CX20632 Analog"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0x4000100000 irq 136"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "a348"
		device.product.name = "Cannon Lake PCH cAVS"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "front:0"
		device.buffering.buffer_size = "65536"
		device.buffering.fragment_size = "32768"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-speakers"
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
	active port: <analog-output-speaker>
Distro: Linux Mint 20.3 Una, Desktop: Cinnamon 5.2.7, Kernel: 5.4.0-100-generic x86_64
User avatar
MrEen
Level 23
Level 23
Posts: 18270
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by MrEen »

I wonder if the modesetting video driver is causing this. I would now suggest trying the Intel driver if you haven't already.
Micik
Level 1
Level 1
Posts: 43
Joined: Sat Oct 16, 2021 1:52 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by Micik »

Thank you Mreen. I tried ubuntu live and mint 19 xfce live and the issue is the same. I had to accept the fact that my hardware is simply not supported in Linux, so I moved back to win 10. Since I still want to gather some experience in Linux, I’ll see if I can install it on my laptop.
Thank you for your time and effort.
Distro: Linux Mint 20.3 Una, Desktop: Cinnamon 5.2.7, Kernel: 5.4.0-100-generic x86_64
User avatar
MrEen
Level 23
Level 23
Posts: 18270
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by MrEen »

No worries, Micik.

One thing I hadn't gotten to yet is the kernel. As you have what looks to be a newer machine, the 5.11 kernel may have helped fixed this.
Micik
Level 1
Level 1
Posts: 43
Joined: Sat Oct 16, 2021 1:52 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by Micik »

Hello,

before definitely giving up, I decided to try one more approach.

I have found almost the same HP mini PC and install Linux Mint 20.2 and on this PC HDMI output is working. The sound is loud and clear on my TV/ There is a HW difference between these two mini PCs, the working PC has i3 CPU, 4 GB RAM and additional VGA output (in addition to DP). It worked on this PC immediately after installing Mint, I didn't have to do anything. HP mini on which HDMI sound output is not working has serial port instead on VGA (module cars) and i5 CPU. Couldn't find any difference in BIOS that could explain this.
So, Can you please examine the info from working one and help me understand why is not working on my PC?
Here is the info:

Code: Select all

:~$ inxi -Fxxxrz
System:
  Kernel: 5.4.0-74-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 
  Desktop: Cinnamon 5.0.4 wm: muffin 5.0.1 dm: LightDM 1.30.0 
  Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal 
Machine:
  Type: Desktop System: HP product: HP ProDesk 400 G4 DM v: N/A 
  serial: <filter> Chassis: type: 6 serial: <filter> 
  Mobo: HP model: 83F3 v: KBC Version 07.B4.00 serial: <filter> UEFI: HP 
  v: Q23 Ver. 02.02.04 date: 07/27/2018 
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core i3-8100T bits: 64 type: MCP 
  arch: Kaby Lake rev: B L2 cache: 6144 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 24799 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/3100 MHz Core speeds (MHz): 1: 803 2: 800 
  3: 800 4: 800 
Graphics:
  Device-1: Intel 8th Gen Core Processor Gaussian Mixture Model 
  vendor: Hewlett-Packard driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 
  chip ID: 8086:3e91 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting 
  unloaded: fbdev,vesa resolution: 1920x1080~50Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2) 
  v: 4.6 Mesa 20.2.6 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Hewlett-Packard 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a348 
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-74-generic 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel port: 3000 
  bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:8168 
  IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 232.89 GiB used: 8.56 GiB (3.7%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Kingston model: SA2000M8250G size: 232.89 GiB 
  speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 serial: <filter> rev: S5Z42105 scheme: GPT 
Partition:
  ID-1: / size: 47.44 GiB used: 8.47 GiB (17.9%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme0n1p5 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 41.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Repos:
  No active apt repos in: /etc/apt/sources.list 
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list 
  1: deb http://packages.linuxmint.com uma main upstream import backport #id:linuxmint_main
  2: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal main restricted universe multiverse
  3: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-updates main restricted universe multiverse
  4: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-backports main restricted universe multiverse
  5: deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ focal-security main restricted universe multiverse
  6: deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ focal partner
Info:
  Processes: 210 Uptime: 5m Memory: 3.69 GiB used: 1.10 GiB (29.7%) 
  Init: systemd v: 245 runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 alt: 9 Shell: bash 
  v: 5.0.17 running in: gnome-terminal inxi: 3.0.38 

Code: Select all

~$ pacmd list-cards
1 card(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 7
	properties:
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0x4001100000 irq 134"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "a348"
		device.product.name = "Cannon Lake PCH cAVS"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		device.description = "Built-in Audio"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 65, available: no)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6500, available: unknown)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6565, available: no)
		output:analog-surround-40: Analog Surround 4.0 Output (priority 1200, available: unknown)
		output:analog-surround-40+input:analog-stereo: Analog Surround 4.0 Output + Analog Stereo Input (priority 1265, available: no)
		output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (priority 5900, available: unknown)
		output:hdmi-stereo+input:analog-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output + Analog Stereo Input (priority 5965, available: no)
		output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output (priority 800, available: unknown)
		output:hdmi-surround+input:analog-stereo: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output + Analog Stereo Input (priority 865, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra1: Digital Stereo (HDMI 2) Output (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra1+input:analog-stereo: Digital Stereo (HDMI 2) Output + Analog Stereo Input (priority 5765, available: no)
		output:hdmi-surround-extra1: Digital Surround 5.1 (HDMI 2) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround-extra1+input:analog-stereo: Digital Surround 5.1 (HDMI 2) Output + Analog Stereo Input (priority 665, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra1: Digital Surround 7.1 (HDMI 2) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra1+input:analog-stereo: Digital Surround 7.1 (HDMI 2) Output + Analog Stereo Input (priority 665, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra2: Digital Stereo (HDMI 3) Output (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra2+input:analog-stereo: Digital Stereo (HDMI 3) Output + Analog Stereo Input (priority 5765, available: no)
		output:hdmi-surround-extra2: Digital Surround 5.1 (HDMI 3) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround-extra2+input:analog-stereo: Digital Surround 5.1 (HDMI 3) Output + Analog Stereo Input (priority 665, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra2: Digital Surround 7.1 (HDMI 3) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra2+input:analog-stereo: Digital Surround 7.1 (HDMI 3) Output + Analog Stereo Input (priority 665, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra3: Digital Stereo (HDMI 4) Output (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra3+input:analog-stereo: Digital Stereo (HDMI 4) Output + Analog Stereo Input (priority 5765, available: no)
		output:hdmi-surround-extra3: Digital Surround 5.1 (HDMI 4) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround-extra3+input:analog-stereo: Digital Surround 5.1 (HDMI 4) Output + Analog Stereo Input (priority 665, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra3: Digital Surround 7.1 (HDMI 4) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra3+input:analog-stereo: Digital Surround 7.1 (HDMI 4) Output + Analog Stereo Input (priority 665, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra4: Digital Stereo (HDMI 5) Output (priority 5700, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra4+input:analog-stereo: Digital Stereo (HDMI 5) Output + Analog Stereo Input (priority 5765, available: no)
		output:hdmi-surround-extra4: Digital Surround 5.1 (HDMI 5) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround-extra4+input:analog-stereo: Digital Surround 5.1 (HDMI 5) Output + Analog Stereo Input (priority 665, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra4: Digital Surround 7.1 (HDMI 5) Output (priority 600, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra4+input:analog-stereo: Digital Surround 7.1 (HDMI 5) Output + Analog Stereo Input (priority 665, available: no)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:hdmi-stereo>
	sinks:
		alsa_output.pci-0000_00_1f.3.hdmi-stereo/#0: Built-in Audio Digital Stereo (HDMI)
	sources:
		alsa_output.pci-0000_00_1f.3.hdmi-stereo.monitor/#0: Monitor of Built-in Audio Digital Stereo (HDMI)
	ports:
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-speakers"
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
				device.product.name = "TOSHIBA-TV"
		hdmi-output-1: HDMI / DisplayPort 2 (priority 5800, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-2: HDMI / DisplayPort 3 (priority 5700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-3: HDMI / DisplayPort 4 (priority 5600, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-4: HDMI / DisplayPort 5 (priority 5500, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"

Code: Select all

:~$ pacmd list-sinks
1 sink(s) available.
  * index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_00_1f.3.hdmi-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: RUNNING
	suspend cause: (none)
	priority: 9030
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
	        balance 0,00
	base volume: 65536 / 100% / 0,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 8,40 ms
	max request: 1 KiB
	max rewind: 1 KiB
	monitor source: 0
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 3
	linked by: 3
	configured latency: 8,00 ms; range is 8,00 .. 371,52 ms
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "HDMI 0"
		alsa.id = "HDMI 0"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "3"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0x4001100000 irq 134"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "a348"
		device.product.name = "Cannon Lake PCH cAVS"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "hdmi:0"
		device.buffering.buffer_size = "65536"
		device.buffering.fragment_size = "32768"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "hdmi-stereo"
		device.profile.description = "Digital Stereo (HDMI)"
		device.description = "Built-in Audio Digital Stereo (HDMI)"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
				device.product.name = "TOSHIBA-TV"
	active port: <hdmi-output-0>

Code: Select all

:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: CX20632 Analog [CX20632 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
Distro: Linux Mint 20.3 Una, Desktop: Cinnamon 5.2.7, Kernel: 5.4.0-100-generic x86_64
Micik
Level 1
Level 1
Posts: 43
Joined: Sat Oct 16, 2021 1:52 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by Micik »

I know exactly what is the problem. I have compared the two PCs and found out that PC on which sound is not working has the most up to date BIOS. I tried to downgrade it, but couldn't. I got message that downgrade is not possible due to system policies.

Out of curiosity, I turned on the working PC, entered Windows 10 and by using HP Support Assistant software, I have updated system firmware (which includes BIOS update) and voila, after restart into Mint, sound doesn't work anymore.
The catch is that downgrade is not possible even though there is an option to restrict BIOS rollback to previous versions and this option is NOT selected.
I have tried many things included BIOS update from local USB device, Win key +B recovery and many other things, but downgrade is not possible.

So now there are two PCs with no HDMI sound in Linux Mint (in Win 10 work OK), but at least I have found out why.

Now, all I can do is to wait for another BIOS revision and hope it will solve the problem.

Thank you for your help. The cause is found but problem is not solved.
At least win10 works OK on both PCs.
Last edited by Micik on Thu Oct 21, 2021 2:15 am, edited 1 time in total.
Distro: Linux Mint 20.3 Una, Desktop: Cinnamon 5.2.7, Kernel: 5.4.0-100-generic x86_64
tgibb
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Nov 24, 2020 2:35 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by tgibb »

Just curious but do computers no longer use BIOS batteries?
Micik
Level 1
Level 1
Posts: 43
Joined: Sat Oct 16, 2021 1:52 pm

Re: No sound on TV through HDMi cable and Display port adapter

Post by Micik »

They do use CR2032 battery. At least HP Mini Prodesk 400 G4 use this battery.
Distro: Linux Mint 20.3 Una, Desktop: Cinnamon 5.2.7, Kernel: 5.4.0-100-generic x86_64
Locked

Return to “Sound”