Game crashes when adjusting volume

Anything related to gaming on Linux Mint including game discussion or questions concerning Steam or Wine.
Forum rules
Before you post read how to get help. Topics in this forum are automatically closed 6 months after creation.
Post Reply
fr0gstrum
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Fri Jul 05, 2024 6:50 pm

Game crashes when adjusting volume

Post by fr0gstrum »

Hi all, hoping to get some info re the below.

I have come across an issue when playing Metro Exodus (Steam using Proton 9.0-2). Whilst in game, when I go to adjust the volume using my keyboards volume knob (volume icon appears briefly), the game will "crash", causing the monitor to either go black, or the video signal to stutter wildly.

Any help is appreciated.

Code: Select all

System:
  Kernel: 5.15.0-113-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.4.0 Desktop: Cinnamon 6.0.4
    tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 21.3 Virginia
    base: Ubuntu 22.04 jammy
Machine:
  Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: <superuser required>
  Mobo: ASUSTeK model: TUF GAMING B550M-E WIFI v: Rev X.0x serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends v: 2803 date: 04/28/2022
CPU:
  Info: 6-core model: AMD Ryzen 5 5600X bits: 64 type: MT MCP smt: enabled arch: Zen 3 rev: 2
    cache: L1: 384 KiB L2: 3 MiB L3: 32 MiB
  Speed (MHz): avg: 3146 high: 3867 min/max: 2200/3700 boost: enabled cores: 1: 3867 2: 2962
    3: 3599 4: 2878 5: 2877 6: 2878 7: 3598 8: 2876 9: 3586 10: 2878 11: 2879 12: 2879
    bogomips: 88803
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Graphics:
  Device-1: AMD Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT / 6800M] vendor: Sapphire driver: amdgpu v: kernel
    pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: DP-3 empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 0d:00.0
    chip-ID: 1002:73df class-ID: 0300
  Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: amdgpu,ati
    unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 2560x1440 s-dpi: 96 s-size: 677x381mm (26.7x15.0") s-diag: 777mm (30.6")
  Monitor-1: DisplayPort-2 mapped: DP-3 model: Dell S2721DGF serial: <filter> res: 2560x1440
    dpi: 109 size: 597x336mm (23.5x13.2") diag: 685mm (27") modes: max: 2560x1440 min: 720x400
  OpenGL: renderer: NAVI22 (navi22 LLVM 15.0.7 DRM 3.42 5.15.0-113-generic)
    v: 4.6 Mesa 23.2.1-1ubuntu3.1~22.04.2 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD Navi 21 HDMI Audio [Radeon RX 6800/6800 XT / 6900 XT] driver: snd_hda_intel
    v: kernel pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 0d:00.1 chip-ID: 1002:ab28 class-ID: 0403
  Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel pcie:
    speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 0f:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.0-113-generic running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 15.99.1 running: yes
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
  Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: speed: 5 GT/s lanes: 1
    bus-ID: 09:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
  IF: wlp9s0 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK PRIME B450M-A
    driver: r8169 v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 0a:00.0
    chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp10s0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 1.36 TiB used: 124.32 GiB (8.9%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Crucial model: CT1000P3PSSD8 size: 931.51 GiB speed: 63.2 Gb/s
    lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: P9CR413 temp: 24.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/nvme1n1 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO Plus 500GB size: 465.76 GiB
    speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 2B2QEXM7 temp: 24.9 C scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / size: 915.32 GiB used: 124.31 GiB (13.6%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2
  ID-2: /boot/efi size: 511 MiB used: 6.1 MiB (1.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1
Swap:
  ID-1: swap-1 type: file size: 2 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 file: /swapfile
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Hi-speed hub with single TT ports: 10 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Hub-2: 1-2:2 info: Genesys Logic Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 100mA
    chip-ID: 05e3:0608 class-ID: 0900
  Device-1: 1-2.1:4 info: Keychron V1 type: Keyboard,HID driver: hid-generic,usbhid
    interfaces: 3 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 500mA chip-ID: 3434:0311 class-ID: 0300
  Device-2: 1-2.2:5 info: Logitech G PRO Gaming Mouse type: Mouse,HID driver: hid-generic,usbhid
    interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 300mA chip-ID: 046d:c08c class-ID: 0300
    serial: <filter>
  Device-3: 1-6:3 info: ASUSTek AURA LED Controller type: HID driver: hid-generic,usbhid
    interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 16mA chip-ID: 0b05:19af class-ID: 0300
    serial: <filter>
  Hub-3: 2-0:1 info: Super-speed hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003
    class-ID: 0900
  Hub-4: 3-0:1 info: Hi-speed hub with single TT ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Hub-5: 4-0:1 info: Super-speed hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003
    class-ID: 0900
Sensors:
  System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 30.0 C mem: 26.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Repos:
  Packages: 2361 apt: 2350 flatpak: 11
  No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
    1: deb https: //mirror.aarnet.edu.au/pub/linuxmint-packages virginia main upstream import backport
    2: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu jammy main restricted universe multiverse
    3: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates main restricted universe multiverse
    4: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-backports main restricted universe multiverse
    5: deb http: //security.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-security main restricted universe multiverse
Info:
  Processes: 340 Uptime: 1m wakeups: 0 Memory: 15.52 GiB used: 1.69 GiB (10.9%) Init: systemd
  v: 249 runlevel: 5 Compilers: gcc: 11.4.0 alt: 11/12 Client: Cinnamon v: 6.0.4 inxi: 3.3.13
Last edited by fr0gstrum on Sat Jul 06, 2024 11:50 pm, edited 2 times in total.
Teadrinker
Level 4
Level 4
Posts: 294
Joined: Fri Mar 03, 2023 8:52 am

Re: Game crashes when adjusting volume

Post by Teadrinker »

Hi!
Could you please provide the full System Info?
Also does the game crash if you alt-tab and adjust volume instead of using keyboard knob?
fr0gstrum
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Fri Jul 05, 2024 6:50 pm

Re: Game crashes when adjusting volume

Post by fr0gstrum »

Teadrinker wrote: Sat Jul 06, 2024 12:16 pm Could you please provide the full System Info?
Sorry, I have edited my original post to show the full system info.
Teadrinker wrote: Sat Jul 06, 2024 12:16 pm Also does the game crash if you alt-tab and adjust volume instead of using keyboard knob?
The game appears to crash/close when I alt-tab, before I go to adjust the volume.
Teadrinker
Level 4
Level 4
Posts: 294
Joined: Fri Mar 03, 2023 8:52 am

Re: Game crashes when adjusting volume

Post by Teadrinker »

fr0gstrum wrote:The game appears to crash/close when I alt-tab, before I go to adjust the volume.
I'm sorry about that!

This is apparently a game bug as another user has also reported the same issue 1 year ago on ProtonDB:
When using my keyboard shortcut to change the audio volume, the game changes to windowed and crashes
Maybe you can try with:

Code: Select all

PULSE_LATENCY_MSEC=60 %command%
But this would be unlikely to fix it...

Also I see lots of users have recommended these commands for better performance/less crashes (I will also add above command to it and note that these are recommended for Metro Exoduce Enhanced Edition):

Code: Select all

gamemoderun VKD3D_FEATURE_LEVEL=12_2 VKD3D_CONFIG=dxr,dxr11 RADV_PERFTEST=rt PULSE_LATENCY_MSEC=60 %command%
fr0gstrum
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Fri Jul 05, 2024 6:50 pm

Re: Game crashes when adjusting volume

Post by fr0gstrum »

Teadrinker wrote: Sun Jul 07, 2024 10:33 am This is apparently a game bug as another user has also reported the same issue 1 year ago on ProtonDB:
Thanks for the info, that website seems like a good resource.
Post Reply

Return to “Gaming”