Mint 11 upgrade feature

Questions about the project and the distribution - obviously no support questions here please
Post Reply
User avatar
tatsujin79
Level 2
Level 2
Posts: 76
Joined: Tue Sep 21, 2010 10:34 pm
Location: California

Mint 11 upgrade feature

Post by tatsujin79 »

Just kinda curious and i didn't see this in the forums already. Does anyone know if katya will have the same type of "upgrade from cd" feature that ubuntu has in 11.4? I tried it on natty alpha 3 and it was ok, but 3 out of the 6 times i tried it (different machines) it failed. Nice feature tho and was just curious, thanks

vincent
Level 8
Level 8
Posts: 2217
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by vincent »

The Mint devs strongly discourage upgrades between releases (even though it's simple enough to edit your sources.list to point to the new release's repos and run a dist-upgrade...I don't see the point of having an upgrade from CD option, really), so I doubt there will be any sort of official upgrade feature. Anyone who wants to upgrade to Mint 11 will be pointed to this tutorial on the Community website:

http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm

User avatar
tatsujin79
Level 2
Level 2
Posts: 76
Joined: Tue Sep 21, 2010 10:34 pm
Location: California

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by tatsujin79 »

vincent wrote:The Mint devs strongly discourage upgrades between releases (even though it's simple enough to edit your sources.list to point to the new release's repos and run a dist-upgrade...I don't see the point of having an upgrade from CD option, really), so I doubt there will be any sort of official upgrade feature. Anyone who wants to upgrade to Mint 11 will be pointed to this tutorial on the Community website:

http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2

I understand its discouraged and like i said i was just curious. I upgraded from 9 - 10 earlier today by adjusting my sources.list so i'ts not an issue for me at all, just you know, wondering. But i guess its not likely taking the stance on upgrading. Thanks

craig10x
Level 7
Level 7
Posts: 1565
Joined: Fri Jul 03, 2009 12:44 pm

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by craig10x »

If you go LMDE,, then you will automatically get newer versions of Mint, including whatever new features Mint 11 brings forth...It comes to you....no re-install or upgrading that might break your system, necessary... :)

User avatar
tatsujin79
Level 2
Level 2
Posts: 76
Joined: Tue Sep 21, 2010 10:34 pm
Location: California

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by tatsujin79 »

craig10x wrote:If you go LMDE,, then you will automatically get newer versions of Mint, including whatever new features Mint 11 brings forth...It comes to you....no re-install or upgrading that might break your system, necessary... :)
I was running lmde originally before going to Arch. As I said its not an issue for me i always just do an apt style upgrade anyhow.

User avatar
dentex
Level 1
Level 1
Posts: 38
Joined: Thu Sep 23, 2010 3:45 am
Location: Italy
Contact:

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by dentex »

this is from the "get Ubuntu 11.04 beta" page:
To upgrade from Ubuntu 10.10 on a desktop system, press Alt+F2, type in "update-manager -d" (without the quotes), and press Enter. Update Manager will open up and display the message, "New distribution release '11.04' is available." Click Upgrade and follow the on-screen instructions.
does anyone know if this will be possible with Mint from 10 to 11 too?

ciao.

vincent
Level 8
Level 8
Posts: 2217
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by vincent »

dentex wrote:this is from the "get Ubuntu 11.04 beta" page:
To upgrade from Ubuntu 10.10 on a desktop system, press Alt+F2, type in "update-manager -d" (without the quotes), and press Enter. Update Manager will open up and display the message, "New distribution release '11.04' is available." Click Upgrade and follow the on-screen instructions.
does anyone know if this will be possible with Mint from 10 to 11 too?

ciao.
No, because Mint uses its own branded mintUpdate tool, not Ubuntu's update-manager. If you want to do an in-place upgrade to Mint 11, just modify your sources.list to point to katya/natty repositories and run a dist-upgrade.
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm

User avatar
dentex
Level 1
Level 1
Posts: 38
Joined: Thu Sep 23, 2010 3:45 am
Location: Italy
Contact:

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by dentex »

vincent wrote: If you want to do an in-place upgrade to Mint 11, just modify your sources.list to point to katya/natty repositories and run a dist-upgrade.
OK, this is what I've done before. I didn't know that the ubuntu method was so different.
Thanks for answering, have a nice day.

vincent
Level 8
Level 8
Posts: 2217
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by vincent »

Ubuntu's method is the same (it uses APT as well), but they provide a graphical interface to manage the dist-upgrade.
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm

User avatar
dentex
Level 1
Level 1
Posts: 38
Joined: Thu Sep 23, 2010 3:45 am
Location: Italy
Contact:

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by dentex »

ok, thanks.

User avatar
MSXManiac
Level 1
Level 1
Posts: 11
Joined: Wed Mar 11, 2009 6:44 pm
Location: Porto Alegre - RS - Brasil

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by MSXManiac »

Well!
I updated Minto10 to Mint11 and MintMenu no longer works.
How I do fix this?

Stosskraft
Level 3
Level 3
Posts: 123
Joined: Wed May 26, 2010 7:54 pm

Re: Mint 11 upgrade feature

Post by Stosskraft »

I am having alot of trouble with MINT 11 http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=46&t=73612

Maybe I should try an upgrade from the sources list?

Post Reply

Return to “Non-technical Questions”