LMDE BREAKAGES - (Tracking SID!) -{CLOSED}

Archived topics about LMDE 1 and LMDE 2
Locked
User avatar
Gerd50
Level 5
Level 5
Posts: 734
Joined: Wed Jul 22, 2009 3:42 pm
Location: Fishtown, Germany

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by Gerd50 »

I don't have eglibc installed dcihon and had no problems with todays upgrade.

Code: Select all

Die folgenden Pakete werden aktualisiert (Upgrade):
  bind9-host binutils cpp-4.6 dnsutils g++-4.6 gcc-4.6 gcc-4.6-base host libarchive1
  libbind9-80 libc-bin libc-dev-bin libc6 libc6-dev libc6-i686 libdns81 libgcc1
  libgfortran3 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libglu1-mesa libgomp1
  libisc83 libisccc80 libisccfg82 liblwres80 libquadmath0 libstdc++6 libstdc++6-4.6-dev
  libusb-1.0-0 libvte-common libvte9 linux-libc-dev locales multiarch-support python-vte
  ttf-lyx unetbootin unetbootin-translations usbutils winff winff-doc xserver-common
  xserver-xephyr xserver-xorg-core xvfb
47 aktualisiert, 0 neu installiert, 0 zu entfernen und 3 nicht aktualisiert.
I believe in everything, except humans.

LM9, Debian Testing Xfce, Debian Sid Xfce - CPU/Amd64 2,6Ghz, Graphics/Nvidia 9600 GT, Sound/SB Audigy4 emu10K1

michaelzap
Level 3
Level 3
Posts: 163
Joined: Sat Sep 11, 2010 9:32 pm

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by michaelzap »

Gerd50 wrote:I don't have eglibc installed dcihon and had no problems with todays upgrade.
Dist-upgrade went fine for me also today, although it didn't fix my issues playing video.

User avatar
xircon
Level 5
Level 5
Posts: 768
Joined: Sun Aug 01, 2010 7:59 am
Location: Sheffield, UK

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by xircon »

xircon wrote:Is anybody else's Flash player broken? All browsers, jittery, stops and is unwatchable, tested on BBC.

:edit: appears to be pulse related, if I disconnect pulse then reconnect, they play OK.
OK just in case anyone gets the same problem the fix is:

Code: Select all

sudo gedit /etc/default/pulseaudio

Code: Select all

sudo gedit /etc/init.d/pulseaudio
and set PULSEAUDIO_SYSTEM_START=1. Don't know if you actually need both, but belt & braces :)
Dell Inspiron N5010 / Core I5 / ATI Mobility Radeon HD5400, LMDE Tracking Sid & Cinnamon Desktop
"Ubuntu is an African word meaning 'I can't configure Debian'"

GeneC
Level 7
Level 7
Posts: 1599
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by GeneC »

Hmm.

Maybe just particular to you?

I just ran video from BBC with no problems. (Chrome)

Code: Select all

PULSEAUDIO_SYSTEM_START=0
In both
/etc/default/pulseaudio
and
/etc/init.d/pulseaudio :?:

Image
and
Image :lol:
Last edited by GeneC on Mon Dec 12, 2011 1:24 pm, edited 1 time in total.

User avatar
xircon
Level 5
Level 5
Posts: 768
Joined: Sun Aug 01, 2010 7:59 am
Location: Sheffield, UK

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by xircon »

Maybe just me. I was also getting "PulseAudio configured for per-user sessions ... (warning)." message on boot and my user was not a member of either of the two pulse groups.

This problem only started yesterday, been getting that error message a while.
Dell Inspiron N5010 / Core I5 / ATI Mobility Radeon HD5400, LMDE Tracking Sid & Cinnamon Desktop
"Ubuntu is an African word meaning 'I can't configure Debian'"

User avatar
Regulus74
Level 2
Level 2
Posts: 61
Joined: Mon Oct 03, 2011 6:07 pm
Location: Mantova - Italy

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by Regulus74 »

xircon wrote:Maybe just me. I was also getting "PulseAudio configured for per-user sessions ... (warning)." message on boot and my user was not a member of either of the two pulse groups.

This problem only started yesterday, been getting that error message a while.
I have the same problem...but not every time and it started a few weeks ago. :?
Arch Linux user

User avatar
Regulus74
Level 2
Level 2
Posts: 61
Joined: Mon Oct 03, 2011 6:07 pm
Location: Mantova - Italy

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by Regulus74 »

After the latest updates, when I open some applications (Chrome, Nautilus, Bleachbit, Libreoffice...), the system crashes (but not with the same application) and I have to reboot :?: :?: :?: :?
Arch Linux user

User avatar
xircon
Level 5
Level 5
Posts: 768
Joined: Sun Aug 01, 2010 7:59 am
Location: Sheffield, UK

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by xircon »

Try the Pulse fix, my browser was locking up my machine and I had to ctrl+alt+backspace to log out. I also added my user to both pulse audio groups.

:Edit: Forget it, if I play a flash video in Chrome and then try and close it, it locks everything up and I have to ctrl+alt+bkspace and log in again.
Dell Inspiron N5010 / Core I5 / ATI Mobility Radeon HD5400, LMDE Tracking Sid & Cinnamon Desktop
"Ubuntu is an African word meaning 'I can't configure Debian'"

User avatar
karashata
Level 4
Level 4
Posts: 439
Joined: Tue May 10, 2011 2:53 pm
Location: Stratford, Ontario, Canada
Contact:

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by karashata »

Related to the audio issues: I noticed that after the recent batch of updates a rather large number of "ALSA Plugin (gnome-settings-daemon)" entries showed up in the list of applications using the audio system, I don't know whether or not that might have something to do with the sudden issues with audio playback (which also may be why Flash content crashes the plugin-container for Firefox/Iceweasel) but it does seem unusual and never happened before the updates... I'm unsure what specific package(s) might have caused this but I'm trying to figure it out...

If anyone running Debian Sid/Experimental could possibly come up with a list of only the packages updated yesterday I might be able to track it down... Unfortunately I restored a week-old backup to revert my system to a properly working state so I have to catch up on the past week's updates, and I can't determine which were specifically from yesterday...
Linux Mint user since 2010, fluffy dragon forever!
Registered Linux User #473695
Image

User avatar
xircon
Level 5
Level 5
Posts: 768
Joined: Sun Aug 01, 2010 7:59 am
Location: Sheffield, UK

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by xircon »

Here is my history:
http://pastebin.com/qDi4jjLQ
Dell Inspiron N5010 / Core I5 / ATI Mobility Radeon HD5400, LMDE Tracking Sid & Cinnamon Desktop
"Ubuntu is an African word meaning 'I can't configure Debian'"

User avatar
karashata
Level 4
Level 4
Posts: 439
Joined: Tue May 10, 2011 2:53 pm
Location: Stratford, Ontario, Canada
Contact:

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by karashata »

Thanks, that should be helpful.

I notice there are a large number of gstreamer updates, including gstreamer0.10-alsa, which, given what I noticed, seems like it could be the culprit. I'm updating everything excluding gstreamer-related packages currently, and will make a quick backup before I proceed any further should everything still be performing correctly. Afterward I'll update the gstreamer packages excluding gstreamer0.10-alsa, then if everything still performs properly, we'll have nailed it down.

Wish me luck!

EDIT: Well, I'm not sure what the problem is but it's not the gstreamer packages... It didn't manifest itself until after I rebooted when I skipped them though. I also noticed that Banshee could not play audio *at all* until after I pulled in the updated gstreamer packages. I'm not sure how helpful this might be to anyone, but more information is usually a good thing.

I'm going to try starting again from the old backup and skip some more packages that may be problematic.
Linux Mint user since 2010, fluffy dragon forever!
Registered Linux User #473695
Image

User avatar
Regulus74
Level 2
Level 2
Posts: 61
Joined: Mon Oct 03, 2011 6:07 pm
Location: Mantova - Italy

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by Regulus74 »

Regulus74 wrote:After the latest updates, when I open some applications (Chrome, Nautilus, Bleachbit, Libreoffice...), the system crashes (but not with the same application) and I have to reboot :?: :?: :?: :?
Related to this problem, I noticed that the system crashes when I CLOSE some applications.
Arch Linux user

GeneC
Level 7
Level 7
Posts: 1599
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by GeneC »

I started thinking these problems might be hardware related?
I am not having any video or sound problems with LMDE_SID Gnome. I have pulled in some packages from Experimental to get Gnome 3.2, but cant see where that would be a problem. I am full updated. I did a hard reboot, and rechecked sound and video (you tube, and bbc). All seems fine to me.

karashata
I do have 'gstreamer0.10-alsa' 0-10-35-1 from Unstable.
I am also running the latest Liquorix kernel

Code: Select all

gene@zordon:~$ inxi -F
System:    Host zordon Kernel 3.1.0-4.dmz.1-liquorix-amd64 x86_64 (64 bit) Distro Linux Mint Debian Edition
CPU:       Quad core AMD Phenom II X4 955 (-MCP-) cache 2048 KB flags (lm nx sse sse2 sse3 sse4a svm) bmips 25713 
           Clock Speeds: (1) 800.00 MHz (2) 3200.00 MHz (3) 800.00 MHz (4) 800.00 MHz
Graphics:  Card nVidia GF104 [GeForce GTX 460] X.Org 1.11.2.902 Res: 1680x1050@50.0hz 
           GLX Renderer GeForce GTX 460/PCI/SSE2 GLX Version 4.2.0 NVIDIA 290.10 Direct Rendering Yes
Audio:     Card-1 ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) driver snd_hda_intel BusID: 00:14.2
           Card-2 nVidia GF104 High Definition Audio Controller driver snd_hda_intel BusID: 01:00.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
Network:   Card Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller driver r8169 v: 2.3LK-NAPI at port e800 BusID: 04:00.0
Disks:     HDD Total Size: 322.0GB (6.0% used) 1: /dev/sda ST3320613AS 320.1GB 
           2: USB /dev/sde CardReader_SD 2.0GB 
Partition: ID:/ size: 17G used: 6.6G (43%) fs: ext4 ID:swap-1 size: 0.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 35.0C mobo: 39.0C gpu: 0.0:46C 
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 901 sys-1: 1115 
Info:      Processes 158 Uptime 3 min Memory 394.3/5975.2MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.23 

User avatar
karashata
Level 4
Level 4
Posts: 439
Joined: Tue May 10, 2011 2:53 pm
Location: Stratford, Ontario, Canada
Contact:

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by karashata »

@GeneC I've determined it's not the gstreamer packages causing the audio issues I'm having. I'm fairly certain it's not hardware related, since the problem only manifested itself following updates applied yesterday and is not present on either the earlier LMDE backup I have nor on my secondary OS, Mint 12 'Lisa'. I'm currently going through the list of updates and selectively installing what I can determine is safe, and I'll try to narrow things down from there...
Linux Mint user since 2010, fluffy dragon forever!
Registered Linux User #473695
Image

GeneC
Level 7
Level 7
Posts: 1599
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by GeneC »

karashata

Here's what I have upgraded from the last couple of days.

Code: Select all

Start-Date: 2011-12-10  06:51:04
Commandline: /usr/sbin/synaptic
Install: libminiupnpc5:amd64 (1.5-2, automatic), minissdpd:amd64 (1.1.20111007-3, automatic), libnatpmp1:amd64 (20110808-3, automatic)
Upgrade: libidn11:amd64 (1.23-1, 1.23-2), debhelper:amd64 (8.9.12, 8.9.13), transmission-gtk:amd64 (2.03-2.2, 2.33-2), transmission-common:amd64 (2.03-2.2, 2.33-2), libio-socket-inet6-perl:amd64 (2.69-1, 2.69-2)
End-Date: 2011-12-10  06:51:39

Start-Date: 2011-12-10  17:35:52
Commandline: /usr/sbin/synaptic
Upgrade: gtk3-engines-unico:amd64 (1.0.1-0.1, 1.0.1-1), fonts-cantarell:amd64 (0.0.6+git20110405-1, 0.0.7-1), btrfs-tools:amd64 (0.19+20111105-1, 0.19+20111105-2)
libpurple0:amd64 (2.10.0-1+b2, 2.10.1-1), libstdc++6:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), libc-bin:amd64 (2.13-21, 2.13-22), libpurple-bin:amd64 (2.10.0-1, 2.10.1-1), g++-4.6:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), gcc-4.6-base:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), libgomp1:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), pidgin-data:amd64 (2.10.0-1, 2.10.1-1), gcc-4.6:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), libquadmath0:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), libgcc1:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), locales:amd64 (2.13-21, 2.13-22), gir1.2-totem-plparser-1.0:amd64 (2.32.6-1, 2.32.6-2), multiarch-support:amd64 (2.13-21, 2.13-22), libstdc++6-4.6-dev:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), libtotem-plparser17:amd64 (2.32.6-1, 2.32.6-2), gimp:amd64 (2.6.11-6, 2.6.11-7), libgimp2.0:amd64 (2.6.11-6, 2.6.11-7), libc6-dev:amd64 (2.13-21, 2.13-22), pidgin:amd64 (2.10.0-1+b2, 2.10.1-1), libgfortran3:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), cpp-4.6:amd64 (4.6.2-6, 4.6.2-7), libc-dev-bin:amd64 (2.13-21, 2.13-22), libgrilo-0.1-0:amd64 (0.1.17-1, 0.1.18-1), libc6:amd64 (2.13-21, 2.13-22), gimp-data:amd64 (2.6.11-6, 2.6.11-7)
End-Date: 2011-12-11  07:28:09

Start-Date: 2011-12-12  07:46:39
Commandline: /usr/sbin/synaptic
Install: libx264-120:amd64 (0.120.2120+git0c7dab9-0.0, automatic)
Upgrade: libswscale2:amd64 (0.8.7-0.0, 0.9-0.1), libavutil51:amd64 (0.8.7-0.0, 0.9-0.1), libavcodec53:amd64 (0.8.7-0.0, 0.9-0.1), libpostproc51:amd64 (0.8.7-0.0, 0.9-0.1), libavformat53:amd64 (0.8.7-0.0, 0.9-0.1)
End-Date: 2011-12-12  07:47:04

Start-Date: 2011-12-12  07:50:34
Commandline: /usr/sbin/synaptic
Upgrade: libgtkhtml-editor-3.14-0:amd64 (3.32.2-2, 3.32.2-2.1), libarchive1:amd64 (2.8.5-3+b1, 2.8.5-4), bind9-host:amd64 (9.8.1.dfsg-1, 9.8.1.dfsg-1.1), dnsutils:amd64 (9.8.1.dfsg-1, 9.8.1.dfsg-1.1), libgl1-mesa-dev:amd64 (7.11.1-1, 7.11.2-1), xserver-xorg-core:amd64 (1.11.2.901-1, 1.11.2.902-1), xserver-common:amd64 (1.11.2.901-1, 1.11.2.902-1), libgl1-mesa-dri:amd64 (7.11.1-1, 7.11.2-1), libvte-common:amd64 (0.28.2-3, 0.28.2-4), libgl1-mesa-glx:amd64 (7.11.1-1, 7.11.2-1), libdns81:amd64 (9.8.1.dfsg-1, 9.8.1.dfsg-1.1), libglapi-mesa:amd64 (7.11.1-1, 7.11.2-1), libisccc80:amd64 (9.8.1.dfsg-1, 9.8.1.dfsg-1.1), mesa-common-dev:amd64 (7.11.1-1, 7.11.2-1), libgtkhtml-editor-3.14-common:amd64 (3.32.2-2, 3.32.2-2.1), liblwres80:amd64 (9.8.1.dfsg-1, 9.8.1.dfsg-1.1), libgtkhtml3.14-19:amd64 (3.32.2-2, 3.32.2-2.1), python-vte:amd64 (0.28.2-3, 0.28.2-4), libvte9:amd64 (0.28.2-3, 0.28.2-4), libbind9-80:amd64 (9.8.1.dfsg-1, 9.8.1.dfsg-1.1), usbutils:amd64 (004-2, 005-1), libisccfg82:amd64 (9.8.1.dfsg-1, 9.8.1.dfsg-1.1), linux-libc-dev:amd64 (3.1.4-1, 3.1.5-1), xnest:amd64 (1.11.2.901-1, 1.11.2.902-1), libglu1-mesa:amd64 (7.11.1-1, 7.11.2-1), libisc83:amd64 (9.8.1.dfsg-1, 9.8.1.dfsg-1.1), binutils:amd64 (2.22-1, 2.22-2), libusb-1.0-0:amd64 (1.0.8-6, 1.0.9~rc3-2)
End-Date: 2011-12-12  07:51:17

Start-Date: 2011-12-12  11:14:46
Commandline: /usr/sbin/synaptic
Upgrade: unattended-upgrades:amd64 (0.75, 0.75.1), python-gobject-2:amd64 (2.28.6-8, 2.28.6-9), xdg-utils:amd64 (1.1.0~rc1-3, 1.1.0~rc1+git20111210-1), xserver-xorg-input-synaptics:amd64 (1.5.0-1, 1.5.0-2)
End-Date: 2011-12-12  11:15:08

Start-Date: 2011-12-12  12:59:29
Commandline: /usr/sbin/synaptic
Upgrade: gnome-contacts:amd64 (3.2.2-1, 3.2.2-1+b1)
End-Date: 2011-12-12  12:59:41

User avatar
xircon
Level 5
Level 5
Posts: 768
Joined: Sun Aug 01, 2010 7:59 am
Location: Sheffield, UK

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by xircon »

Yes, I don't think it is hardware, problem is definitely due to updates. The pulse fix I mentioned solves part of it, but Chrome still occasionally hangs, so I am using xkill to shut it.
Dell Inspiron N5010 / Core I5 / ATI Mobility Radeon HD5400, LMDE Tracking Sid & Cinnamon Desktop
"Ubuntu is an African word meaning 'I can't configure Debian'"

User avatar
karashata
Level 4
Level 4
Posts: 439
Joined: Tue May 10, 2011 2:53 pm
Location: Stratford, Ontario, Canada
Contact:

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by karashata »

Thanks GeneC, that should help. I'm going to try to get everything up until yesterday's updates applied since I know everything worked fine up to that point, then I'm going to make a backup of that state since I don't wanna have to keep updating everything else...

I'll keep you all informed of my efforts. With any luck I'll pin this down.
Linux Mint user since 2010, fluffy dragon forever!
Registered Linux User #473695
Image

User avatar
Gerd50
Level 5
Level 5
Posts: 734
Joined: Wed Jul 22, 2009 3:42 pm
Location: Fishtown, Germany

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by Gerd50 »

Just a thought. A week or so ago d-u wanted to install libavcodec-extra-53, libavutil-extra-51, libpostproc52. First i held this
pks back, because they wanted to remove ffmpeg, gstreamer0.10-ffmpeg, winff, smplayer. Some days later i installed them,
reinstalled the removed pks and my system is healthy since then.

Maybe libavformat53, libavutil51, libpostproc51 could be the culprits?
Last edited by Gerd50 on Mon Dec 12, 2011 7:02 pm, edited 1 time in total.
I believe in everything, except humans.

LM9, Debian Testing Xfce, Debian Sid Xfce - CPU/Amd64 2,6Ghz, Graphics/Nvidia 9600 GT, Sound/SB Audigy4 emu10K1

User avatar
karashata
Level 4
Level 4
Posts: 439
Joined: Tue May 10, 2011 2:53 pm
Location: Stratford, Ontario, Canada
Contact:

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by karashata »

I doubt it, I don't have any of those last three packages installed, I have the first three you mentioned though, and those were installed before my week-old backup, so they should be safe...

EDIT: Well whatever it is, I installed it yet again, so now I'm having to revert to the backup and try again.

I think I'll save myself some frustration and just install everything I definitely want updated (GNOME 3.2 stuff mostly) and leave everything else the heck alone until I get a fresh backup made, this way if I can't figure it out at least the stuff I actually care about is updated... This is proving to be more difficult than I expected...

EDIT #2: Just realized Gerd50 was probably talking about something else unrelated to the issue I'm pursuing, disregard my earlier babbling...

EDIT #3: I think I've narrowed it down to libc, which specific package I don't know and I'm hesitant to try them all individually, if that's even a possibility... I'm going to whip up a quick backup just to save myself the frustration of reinstalling everything else again before I go any further...

EDIT #4: I've narrowed it down as far as I can, all of the libc packages need to be upgraded as a group, so I cannot test them individually to attempt to narrow it down further. I would have to hazard a guess that reverting them to their Testing version (the currently installed version on my system) would revert audio playback and other affected areas to normal, but I cannot confirm this.

Perhaps someone else experiencing the same issues could test this hypothesis?
Linux Mint user since 2010, fluffy dragon forever!
Registered Linux User #473695
Image

User avatar
gcp
Level 1
Level 1
Posts: 27
Joined: Sat Jul 02, 2011 6:24 am

Re: LMDE (Tracking SID, or other non-standard) BREAKAGES!

Post by gcp »

.
Lockup of single Windows or the complete Desktop
Totem or sushi fail to play Sound
generic strange behavior of your Desktop etc. etc.



After 3 very annoying days i decided to downgrade the following 7 packages
from sid to the testing repository:

libc6:amd64 (2.13-21)
libc6-dev:amd64 (2.13-21)
libc6-i386:amd64 (2.13-21) if you use this
libc-bin:amd64 (2.13-21)
libc-dev-bin:amd64 (2.13-21)
locales:amd64 (2.13-21)
multiarch-support:amd64 (2.13-21)

This FIXED the problem for me!
In the 2.13-22 Version of these Packages (in SID) must be a big Bug.


HOWTO at your own risk:
make a new empty folder.
download ALL the 7 packages manually into this folder
from http://packages.debian.org/search?searc ... ords=libc6
choose the version 2.13-21 from wheezy (testing) and take care of amd64 or i386.
open a terminal and go to the folder
execute: sudo dpkg -i *.deb
now the packages will be downgraded
reboot... :lol:

i have no dependency problems after this action.
its a good idea to pin these packages after success and wait for better days.
i wonder why the aptosid guys seem not to have this problem.

have fun! :D
<login2 debianSID><sudo apt-get dist-upgrade><DONTTHINK><ENTER><WHOCARES><ENTER><OOHHNOO!><HAVENOBACKUP,IM-A-MAN><reinstalling,Windowslike...>

Locked

Return to “LMDE Archive”