(SOLVED) packages not available on repos?

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help
inoxidabile
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sun Nov 25, 2012 7:23 am

(SOLVED) packages not available on repos?

Postby inoxidabile » Sun Nov 25, 2012 7:57 am

Hi everybody!
I'm new on the forum and then I would like to ask for a help.

I installed Mint 13 Maya / Mate 64 bit several months ago and till now I haven't had problems with update.
From several days i see the "well known" problems "404 Not found" on several items:
http://packages.linuxmint-fr.net/dists/ ... 4/Packages
http://packages.linuxmint-fr.net/dists/ ... 4/Packages
http://packages.linuxmint-fr.net/dists/ ... 4/Packages
http://packages.linuxmint-fr.net/dists/ ... 6/Packages
http://packages.linuxmint-fr.net/dists/ ... 6/Packages
http://packages.linuxmint-fr.net/dists/ ... 6/Packages

Prior to ask, I waited some days and I also tried with mirrors, googling on web but without success...
I looked in the forum but I didn't find anything, so... I'm the only one with this problem?
Has anyone suggestion about?
Thanks!!!
Last edited by inoxidabile on Sun Nov 25, 2012 1:19 pm, edited 1 time in total.

User avatar
xenopeek
Level 23
Level 23
Posts: 19244
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: packages not available on repos?

Postby xenopeek » Sun Nov 25, 2012 8:28 am

That website appears to not work right now. I'm assuming you selected this as your mirror? You can pick a different mirror, or reset to use the primary server again. If you want help with that, please share the output of the following command:

Code: Select all

inxi -r
Image

inoxidabile
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sun Nov 25, 2012 7:23 am

Re: packages not available on repos?

Postby inoxidabile » Sun Nov 25, 2012 9:09 am

Hi Vincent and thank You very much for Your prompt reply !

As I said in my post, I tried to pick up other mirrorsand, of course, to reset to primary server.
However, this is the output of the command You suggested:

Code: Select all

Repos:     Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list
           deb http://packages.linuxmint-fr.net/ maya main upstream import
           deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise main restricted universe multiverse
           deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates main restricted universe multiverse
           deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ precise-security main restricted universe multiverse
           deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ precise partner
           deb http://packages.medibuntu.org/ precise free non-free
           deb http://mirror.rts-informatique.fr/linuxmint/packages/ maya main upstream import backport
           deb-src http://mirror.rts-informatique.fr/linuxmint/packages/ maya main upstream import backport #Added by software-properties
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/danielrichter2007-grub-customizer-precise.list
           deb http://ppa.launchpad.net/danielrichter2007/grub-customizer/ubuntu precise main
           deb-src http://ppa.launchpad.net/danielrichter2007/grub-customizer/ubuntu precise main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/format-junkie-team-release-precise.list
           deb http://ppa.launchpad.net/format-junkie-team/release/ubuntu precise main
           deb-src http://ppa.launchpad.net/format-junkie-team/release/ubuntu precise main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/jd-team-jdownloader-precise.list
           deb http://ppa.launchpad.net/jd-team/jdownloader/ubuntu precise main
           deb-src http://ppa.launchpad.net/jd-team/jdownloader/ubuntu precise main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/otto-kesselgulasch-gimp-precise.list
           deb http://ppa.launchpad.net/otto-kesselgulasch/gimp/ubuntu precise main
           deb-src http://ppa.launchpad.net/otto-kesselgulasch/gimp/ubuntu precise main


As You can see, the problem is related only to packages on http://packages.linuxmint-fr.net/ ...

User avatar
xenopeek
Level 23
Level 23
Posts: 19244
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: packages not available on repos?

Postby xenopeek » Sun Nov 25, 2012 10:01 am

Okay, you can go back to the primary server by changing this line:

Code: Select all

deb http://packages.linuxmint-fr.net/ maya main upstream import

into:

Code: Select all

deb http://packages.linuxmint.com/ maya main upstream import

For this you need to edit your /etc/apt/sources.list file as root. You can do so with:

Code: Select all

sudo nano /etc/apt/sources.list

It even has nice colour coding :D Change the packages.linuxmint-fr.net to packages.linuxmint.com as shown, and save and close the file (Ctrl+O, Enter, Ctrl+X). Then run:

Code: Select all

sudo apt-get update

and hopefully the update will now go without errors.
Image

inoxidabile
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sun Nov 25, 2012 7:23 am

Re: (SOLVED) packages not available on repos?

Postby inoxidabile » Sun Nov 25, 2012 1:27 pm

Thank You very much Vincent, now it's ok :)

I marked as solved but, just for my knowledge...
I didn't change anything on source list since installation and I didn't find anything on web from other users... so, what was wrong?
How I could be able to "be aware" of that change by myself?

User avatar
xenopeek
Level 23
Level 23
Posts: 19244
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: (SOLVED) packages not available on repos?

Postby xenopeek » Sun Nov 25, 2012 2:34 pm

I'm not sure how it would get in there, but when it gives such errors as a repository not found I usually just try the URL in my browser. If it doesn't work there, I remove the last part of the path and try again. Repeat. (Like http://packages.linuxmint-fr.net/dists/maya/main/binary-amd64/Packages doesn't work, so try http://packages.linuxmint-fr.net/dists/maya/main/binary-amd64, and so on.) Most of the time it is either you have somehow gotten a wrong release name (the maya part in the URL), or for example if you are using a PPA it might be that it doesn't have a repository for your release, or it might be that the server is down.
Image

inoxidabile
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sun Nov 25, 2012 7:23 am

Re: (SOLVED) packages not available on repos?

Postby inoxidabile » Sun Nov 25, 2012 3:58 pm

Thanks once again Vincent, it seems a simple but nice hints, I'll keep in mind for the future...
...even if it wouln't solve the problem in this specific , unless the "cut and try" goes in the website name.
However, as I said, thanks a lot, if I'll have this problem I check for repository site !


Return to “Software & Applications”

Who is online

Users browsing this forum: Time49 and 12 guests