Flash works in LXDE 12 but not in Cinamon 14.1?

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help
User avatar
MartinRF
Level 1
Level 1
Posts: 42
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:16 pm
Location: Sweden
Contact:

Flash works in LXDE 12 but not in Cinamon 14.1?

Postby MartinRF » Mon Dec 10, 2012 6:26 pm

Hello,

I am trying out Mint as a replacement for an ailing Ubuntu system and after having solved an install problem with 14.1 this weekend I just started som use testing (is Cinamon too heavy for old HW etc). To my surprise I can not get Flash to work in 14.1. Everything seem to be installed and ready to go but all I get from YouTube or TED is 100% CPU load and a black rectangle. Even less heavy things like http://www.visuwords.com/ don't work.

So I booted into LXDE 12 which is also a fresh install with no tweaking. Now flash works right away! It is heavy on the HW so I can only run YouTube at low resolution but it works.

What is going on here? (Same version of Flash plugin as far as I can see...)
Any ideas?

/Martin

User avatar
mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1359
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: Flash works in LXDE 12 but not in Cinamon 14.1?

Postby mank_in » Mon Dec 10, 2012 8:32 pm

i think the problem related with graphic driver ( Mint 14 including newer Mesa ), check driver with command :

Code: Select all

inxi -Gx
Image
Sorry for my bad English , I am Indonesian.

User avatar
MartinRF
Level 1
Level 1
Posts: 42
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:16 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Flash works in LXDE 12 but not in Cinamon 14.1?

Postby MartinRF » Tue Dec 11, 2012 5:48 pm

LXDE 12 reports:

Code: Select all

Graphics:  Card: nVidia NV44A [GeForce 6200] bus-ID: 01:00.0
           X.Org 1.10.4 drivers nvidia unloaded: fbdev,vesa,nouveau Resolution 1280x1024@50.0hz
           GLX Renderer GeForce 6200/AGP/SSE/3DNOW! GLX Version 2.1.2 NVIDIA 173.14.30 Direct Rendering Yes

And -- wait two minutes please while I re-boot -- Cinamon 14.1 says:

Code: Select all

Graphics:  Card: NVIDIA NV44A [GeForce 6200] bus-ID: 01:00.0
           X.Org: 1.13.0 drivers: (unloaded: fbdev,vesa,nouveau) FAILED: nvidia Resolution: 1280x1024@60.0hz
           GLX Renderer: GeForce 6200/AGP/SSE/3DNOW! GLX Version: 2.1.2 NVIDIA 304.43 Direct Rendering: Yes

Aha! "FAILED" and different NVIDIA driver version stick out like sore thumbs. I will investigate this further but don't mind hints (they usually speed up progress).

/Martin

User avatar
MartinRF
Level 1
Level 1
Posts: 42
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:16 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Flash works in LXDE 12 but not in Cinamon 14.1?

Postby MartinRF » Wed Dec 12, 2012 7:33 pm

I have changed graphics driver:

Code: Select all

Graphics:  Card: NVIDIA NV44A [GeForce 6200] bus-ID: 01:00.0
           X.Org: 1.13.0 drivers: (unloaded: fbdev,vesa) FAILED: nouveau Resolution: 1280x1024@60.0hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV4A GLX Version: 2.1 Mesa 9.0 Direct Rendering: Yes

and changed from Mint Flash plugin to Adobe Flash plugin.

No improvement :-(

Same behaviour from Live-session so it is not the install. Live-session Mint 13 XFCE does not have this problem. That is where I got the idea to switch graphics driver.

/Martin

User avatar
mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1359
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: Flash works in LXDE 12 but not in Cinamon 14.1?

Postby mank_in » Sun Dec 16, 2012 12:08 am

Something wrong with your graphic drivers :
If you are using NVIDIA proprieatary , it will show :
X.Org: 1.13.0 drivers: NVIDIA (unloaded: nouveau,fbdev,vesa)

If you are using open source drivers , it will show :
X.Org: 1.13.0 drivers: nouveau (unloaded:fbdev,vesa)

Maybe you can try , open software source, additional driver , try activating another drivers .
Image
Sorry for my bad English , I am Indonesian.

User avatar
MartinRF
Level 1
Level 1
Posts: 42
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:16 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Flash works in LXDE 12 but not in Cinamon 14.1?

Postby MartinRF » Thu Aug 15, 2013 5:48 pm

It has been a while but other matters had to be dealt with.

The reason for coming back to this is a recent up-date made Flash stop working in LXDE 12.

Thinking my Nvidia graphics card might be involved in this a I removed it and now run using the GPU on the motherboard of this computer. Still no Flash functionality.

inxi -Gx reports:

Code: Select all

Graphics:  Card: S3 VT8375 [ProSavage8 KM266/KL266] bus-ID: 01:00.0
           X.Org 1.10.4 drivers savage unloaded: fbdev,vesa Resolution 1280x1024@60.0hz
           GLX Renderer N/A GLX Version N/A Direct Rendering N/A


So now I get no Flash on this machine regardless of distro.

I am stumped for the time being.

/Martin

User avatar
MartinRF
Level 1
Level 1
Posts: 42
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:16 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Flash works in LXDE 12 but not in Cinamon 14.1?

Postby MartinRF » Fri Aug 16, 2013 3:26 pm

Short update.
I am running the 12 LXDE live CD now and Flash works just fine.

inxi /Gx reports

Code: Select all

Graphics:  Card: S3 VT8375 [ProSavage8 KM266/KL266] bus-ID: 01:00.0
           X.Org 1.10.4 drivers savage unloaded: fbdev,vesa Resolution 1280x1024@60.0hz
           GLX Renderer Mesa DRI ProSavageDDR x86/MMX+/3DNow!+/SSE GLX Version 1.2 Mesa 7.11 Direct Rendering Yes

The change in the rendering stuff on the last line, is that something I can re-configure or is it gone in the installed version due to an update? Is it significant for the malfunction of Flash?

/Martin

User avatar
MartinRF
Level 1
Level 1
Posts: 42
Joined: Wed Jun 20, 2007 12:16 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Flash works in LXDE 12 but not in Cinamon 14.1?

Postby MartinRF » Sat Aug 17, 2013 1:57 pm

OK, finally I *think* I am on to something.

My old computer's cpu lacks sse2 support and the latest versions of Adobe Flash don't work without sse2. More information here https://wiki.debian.org/FlashPlayer/ and here http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=697339.

If I replace Flash with gnash I get flash functionality again but very poor performance.

/Martin


Return to “Software & Applications”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests