laptop fan is always ON using linux mint 14

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
numproc
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sat Jan 12, 2013 9:50 am

laptop fan is always ON using linux mint 14

Postby numproc » Sat Jan 12, 2013 10:00 am

Im using Linux mint 14 Cinnamon 64bit.
I have problem with fan its always Running-ON i dont know why
can someone please help

Code: Select all

Linux core-Inspiron-N7010 3.5.0-17-generic #28-Ubuntu SMP Tue Oct 9 19:31:23 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux



Code: Select all

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +26.8°C  (crit = +100.0°C)
temp2:         +0.0°C  (crit = +100.0°C)

radeon-pci-0200
Adapter: PCI adapter
temp1:        +77.5°C 

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:       +55.0°C  (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2:       +52.0°C  (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)


Code: Select all

inxi -Fc 0
System:    Host: core-Inspiron-N7010 Kernel: 3.5.0-17-generic x86_64 (64 bit) Desktop: Gnome Distro: Linux Mint 14 Nadia
Machine:   Mobo: Dell model: 0PJTXT version: A11 serial: .24XCSN1.CN486430B30123. Bios: Dell version: A11 date: 03/31/2011
CPU:       Dual core Intel Core i5 CPU M 460 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx)
           Clock Speeds: 1: 1199.00 MHz 2: 1199.00 MHz 3: 1199.00 MHz 4: 1199.00 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Manhattan [Mobility Radeon HD 5400 Series]
           X.org: 1.13.0 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) tty size: 197x48 Advanced Data: N/A for root
Audio:     Card-1: Intel 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: 1.0.25
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300 Series] driver: snd_hda_intel
Network:   Card-1: Atheros AR8152 v1.1 Fast Ethernet driver: atl1c
           IF: eth0 state: down mac: f0:4d:a2:57:71:f4
           Card-2: Broadcom BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller driver: bcma-pci-bridge
           IF: wlan0 state: up mac: 1c:65:9d:7c:e8:5e
Drives:    HDD Total Size: 128.0GB (3.2% used) 1: id: /dev/sda model: SAMSUNG_SSD_830 size: 128.0GB
Partition: ID: / size: 110G used: 3.8G (4%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 8.44GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 26.8C mobo: 0.0C gpu: 76.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 162 Uptime: 17 min Memory: 915.1/7847.5MB Client: Shell inxi: 1.8.4

bedfojo
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Fri May 04, 2012 12:01 pm

Re: laptop fan is always ON using linux mint 14

Postby bedfojo » Sun Jan 13, 2013 10:34 am

I see you have an AMD (ATI) graphics card. On my machine, if I run the open-source driver (radeon) then I have a similar situation with the fan. The open source driver has poor fan control.

Try installing the proprietary drivers (fglrx) - see http://wiki.cchtml.com/ for instructions (although it seems to be down at the moment).

User avatar
bigj231
Level 5
Level 5
Posts: 790
Joined: Fri Feb 26, 2010 10:16 am
Location: Middle of Nowhere
Contact:

Re: laptop fan is always ON using linux mint 14

Postby bigj231 » Sun Jan 13, 2013 5:19 pm

The GPU is also running at 75C. It's trying to keep cool. Try the FGLRX drivers, but be aware that you can severely break your system.
Running on a 4-slot toaster @ 60Hz

igor83

Re: laptop fan is always ON using linux mint 14

Postby igor83 » Sun Jan 13, 2013 10:43 pm

bigj231 wrote:The GPU is also running at 75C. It's trying to keep cool. Try the FGLRX drivers, but be aware that you can severely break your system.


To be sure, installing fglrx is no picnic. But there's a ubuntu guide and an archlinux guide. I always use the Package Manager Synaptic and just pull in the packages listed on the ubuntu or arch linux guides. Using the package manager, with a list of the several required packages-- after reading the tutorials --and you may be ok.

I'm shopping for an Intel board to replace my ATI p.o.s. at the moment. :lol:


Return to “Hardware Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest