Headphones work, speakers don't

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
aaronwalker1111
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Wed Jan 23, 2013 10:11 pm

Headphones work, speakers don't

Postby aaronwalker1111 » Wed Jan 23, 2013 10:21 pm

I previously used Crunchbang (a minimalistic debian-based distro) and I had the problem with my sound randomly cutting out from my speakers in the middle of a song/video. It didn't matter whether or not it was on youtube, Rhythmbox, vlc, etc. Doing a force reload on alsa would fix it for another 3 or so minutes but then it would cut out again. I decided to switch to Cinnamon Mint 14 64 bit and my sound worked right after installation. Yet again, my sound cut off. I turned off "auto-mute" and the problem was fixed temporarily. Now my sound plays through my speakers at the login screen but it won't play at all once I'm logged in. My headphones still work, however. I tried uninstalling and re-installing the alsa related stuff and it didn't work. I'm now out of ideas, any suggestions?

User avatar
asobczak
Level 1
Level 1
Posts: 33
Joined: Sun Jun 10, 2012 5:32 pm
Location: Warsaw, Poland

Re: Headphones work, speakers don't

Postby asobczak » Thu Jan 24, 2013 3:15 pm

IN my case, in the begging of my life with MInt have some problems with soud, I did't have sound on my tv for example.
The I found Menu>SystemSettings>Sound
It allows to set up output devices which in my case solved any problems so far.
The screen should look like this (of course I am using strange language :shock: ):

scrdrop.png
scrdrop.png (42.91 KiB) Viewed 1603 times


Hope this help
Sys 1: Intel® Sandybridge Desktop 64b Intel® Core™ i3-2120 CPU @ 3.30GHz×4 MEM 3,8GiB
Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64bit Cinnamon 2.8.6 Linux Mint 17.3 Rosa

Sys 2: ASUSTeK 1225B
Kernel: 3.13.0-37-generic x86_64bit Cinnamon 2.8.6 Linux Mint 17.3 Rosa

aaronwalker1111
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Wed Jan 23, 2013 10:11 pm

Re: Headphones work, speakers don't

Postby aaronwalker1111 » Thu Jan 24, 2013 5:45 pm

Uh, that screen looks like the input devices screen on mine? And I just have one option for output anyway so I don't know how I would change it.

User avatar
asobczak
Level 1
Level 1
Posts: 33
Joined: Sun Jun 10, 2012 5:32 pm
Location: Warsaw, Poland

Re: Headphones work, speakers don't

Postby asobczak » Thu Jan 24, 2013 8:18 pm

right, but the tab before is for output.
There is one ("Sprzet") ie Hardware or equipment (sory got Polish on mine and can't translate it back 100% sure). If you change device there, then you get different inputs and outputs on the other tab. Thats bit strage, couse I got to change devices when I switch from Skype on headset to music speakers....
Sys 1: Intel® Sandybridge Desktop 64b Intel® Core™ i3-2120 CPU @ 3.30GHz×4 MEM 3,8GiB
Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64bit Cinnamon 2.8.6 Linux Mint 17.3 Rosa

Sys 2: ASUSTeK 1225B
Kernel: 3.13.0-37-generic x86_64bit Cinnamon 2.8.6 Linux Mint 17.3 Rosa

aaronwalker1111
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Wed Jan 23, 2013 10:11 pm

Re: Headphones work, speakers don't

Postby aaronwalker1111 » Thu Jan 24, 2013 9:10 pm

The only device I have is "built in audio". I'm just so confused as the login screen sounds work but then it doesn't work when I'm logged in. This never was an issue before. I've always had sound on this laptop on linux without having to fiddle around with anything.

aaronwalker1111
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Wed Jan 23, 2013 10:11 pm

Re: Headphones work, speakers don't

Postby aaronwalker1111 » Tue Jan 29, 2013 6:21 pm

Anyone have any solutions? I'm stuck.

homerscousin
Level 5
Level 5
Posts: 531
Joined: Fri May 25, 2012 2:43 pm
Location: Somewhere on planet Earth (mostly)

Re: Headphones work, speakers don't

Postby homerscousin » Thu Jan 31, 2013 10:27 pm

I really know nothing about this because I haven't run across a problem. However I am running KDE and in system settings, phonon, audio hardware setup there is a selection for connector, either analog output or headphones. If I select headphones my speakers do nothing. Does Cinnamon have a 'connector' option?
i5 3570k, ASRock z77 Extreme 4, 8 Gb Ripjaws 1600, Antec 430w psu, HVR 1600 tv tuner, custom case- marble top, oak face. Carver & DCM Time Window sound system. Mint 14 KDE.


Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”

Who is online

Users browsing this forum: bigfoot, Google Feedfetcher, richyrich and 4 guests