wifi problem

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
MZippy
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Jan 30, 2013 5:25 pm

wifi problem

Postby MZippy » Thu Jan 31, 2013 9:51 am

Good afternoon,

I installed Mint on a Dell D420 and all is great apart from that I cannot get wifi to work. It connect fine via cable but no wifi.

I tried:

* Switching wifi on - nothing happens
* Downloading drivers from Dell - no joy.(Maybe I haven't installed the driver properly?)
* Going to the menu item "Window Wireless Drivers - ndiswrapper driver installation tool" which asks for a inf file at which point I draw a blank.

Any help would be greatfully received.

Zip

User avatar
caf4926
Level 7
Level 7
Posts: 1848
Joined: Mon Mar 22, 2010 3:21 pm
Location: UK Lake District

Re: wifi problem

Postby caf4926 » Thu Jan 31, 2013 10:42 am

Don't use ndiswrapper

Post the result of this:

Code: Select all

lspci -nnk | grep -iA2 net
Image
Mint 18

MZippy
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Jan 30, 2013 5:25 pm

Re: wifi problem

Postby MZippy » Thu Jan 31, 2013 11:16 am

Thank you caf.

For this simpleton, please confirm what it is I have to do. Do you mean that I go into the command prompt and just type "lspci -nnk | grep -iA2 net" and then post the result?

User avatar
caf4926
Level 7
Level 7
Posts: 1848
Joined: Mon Mar 22, 2010 3:21 pm
Location: UK Lake District

Re: wifi problem

Postby caf4926 » Thu Jan 31, 2013 11:40 am

Open a terminal and use your mouse to paste that in
Hit enter

Copy the result here.

Typically Dell use broadcom but they are not all the same. The output will tell us what we need to do to get the correct firmware for your wireless
Image
Mint 18

MZippy
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Jan 30, 2013 5:25 pm

Re: wifi problem

Postby MZippy » Thu Jan 31, 2013 12:19 pm

Thanks. Will do tonight as I don't have the Dell with me at the moment.

MZippy
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Jan 30, 2013 5:25 pm

Re: wifi problem

Postby MZippy » Thu Jan 31, 2013 4:30 pm

Here is the result:

lspci -nnk | grep -iA2 net
09:00.0 Ethernet controller [0200]: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5752 Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1600] (rev 02)
Subsystem: Dell Device [1028:01d6]
Kernel driver in use: tg3
--
0c:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g [14e4:4312] (rev 01)
Subsystem: Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini-Card [1028:0007]
Kernel driver in use: b43-pci-bridge
mark@mark-Latitude-D420 ~ $

Thanks again for your help.

User avatar
caf4926
Level 7
Level 7
Posts: 1848
Joined: Mon Mar 22, 2010 3:21 pm
Location: UK Lake District

Re: wifi problem

Postby caf4926 » Fri Feb 01, 2013 1:04 am

Make sure you are connected to ethernet
Open a terminal
Paste this and hit enter

Code: Select all

sudo apt-get install firmware-b43-installer

Once it's done, reboot.

Wireless should work.
If not report back
Image
Mint 18

MZippy
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Jan 30, 2013 5:25 pm

Re: wifi problem

Postby MZippy » Fri Feb 01, 2013 3:44 am

Thanks.
I pasted and entered then it asks "[sudo] password for mark"
I try to enter passwrod but typing does not work so i try to copy/paste the passwrod in but pasting does not work. It seems nto to let me write anything more in terminal.
Trying again, I opened terminal again and tried typing something which worked. So I deleted my typing and pasted your command. which worked but it asked for the passwrod again and would not let me type anything.

What am I doping wrong?


****Holld the rpley...tried again and seems to work. Just about to reboot.....*********

MZippy
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Jan 30, 2013 5:25 pm

Re: wifi problem

Postby MZippy » Fri Feb 01, 2013 3:59 am

Thank you caf!!

All seems to work now. I don't know what I was doing wrong but third/fourth time was lucky and its fine now.

Thank you for your time and help.
:D

User avatar
caf4926
Level 7
Level 7
Posts: 1848
Joined: Mon Mar 22, 2010 3:21 pm
Location: UK Lake District

Re: wifi problem

Postby caf4926 » Fri Feb 01, 2013 4:18 am

MZippy wrote:Thank you caf!!

All seems to work now. I don't know what I was doing wrong but third/fourth time was lucky and its fine now.

Thank you for your time and help.
:D

YW
Enjoy
Image
Mint 18


Return to “Wireless”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests