No Sound

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
split
Level 1
Level 1
Posts: 18
Joined: Mon Apr 23, 2012 3:23 pm

No Sound

Postby split » Sat Feb 02, 2013 9:01 am

I have dual boot win 7 & mint 14 cinnamon installed. Was able to use sound applications(Skype etc) without any hassle.
Just a few days back the speakers or microphone just stopped working. Its very bothersome because i have to logon to win and use any sound related application.
Need your help.

User avatar
viking777
Level 14
Level 14
Posts: 5138
Joined: Mon Dec 01, 2008 11:21 am

Re: No Sound

Postby viking777 » Sat Feb 02, 2013 10:48 am

To start with open the 'Sound' application, make sure the output volume is set to 100% and the connector is set to Speaker. If you have more than one "device for sound output" then try an alternative. You could also look under the Applications tab to see that the apps using sound are recognised (you have to be using a sound app to see it there though, so play some music or something).
Fujitsu Lifebook AH532. Intel i5 processor, 6Gb ram, Intel HD3000 graphics, Intel Audio/wifi. Realtek RTL8111/8168B Ethernet.Lubuntu 13.10,Ubuntu12.10 (Unity), Mint16 (Cinnamon), Manjaro (Xfce).

split
Level 1
Level 1
Posts: 18
Joined: Mon Apr 23, 2012 3:23 pm

Re: No Sound

Postby split » Sat Feb 02, 2013 3:10 pm

Thanks but I've tried all of this.

User avatar
DrHu
Level 17
Level 17
Posts: 7560
Joined: Wed Jun 17, 2009 8:20 pm

Re: No Sound

Postby DrHu » Sat Feb 02, 2013 3:17 pm

I'd consider pulling down the alsa utils and running alsamixer to see the full status of the sound device, and possibly adjusting some of the settings or if it's puleaudio you are using, run pavcontrol
    Don't think it is as good as alsa, but either one should give you more access to the sound device..

split
Level 1
Level 1
Posts: 18
Joined: Mon Apr 23, 2012 3:23 pm

Re: No Sound

Postby split » Sun Feb 03, 2013 5:17 am

DrHu wrote:I'd consider pulling down the alsa utils and running alsamixer to see the full status of the sound device, and possibly adjusting some of the settings or if it's puleaudio you are using, run pavcontrol
    Don't think it is as good as alsa, but either one should give you more access to the sound device..


Tried pavcontrol but everything seems normal.

User avatar
TheDynamicHamza21
Level 5
Level 5
Posts: 795
Joined: Thu Oct 04, 2012 7:24 pm
Location: California
Contact:

Re: No Sound

Postby TheDynamicHamza21 » Sun Feb 03, 2013 1:24 pm

I had this experience recently on Maya MATE I used the terminal:

Code: Select all

sudo killall pulseaudio


That got my sound working again. Maybe it will work for you.
Linux Registered User: # 573034

www.domeshotsandfatlaces.com

split
Level 1
Level 1
Posts: 18
Joined: Mon Apr 23, 2012 3:23 pm

Re: No Sound

Postby split » Wed Feb 06, 2013 8:50 am

TheDynamicHamza21 wrote:I had this experience recently on Maya MATE I used the terminal:

Code: Select all

sudo killall pulseaudio


That got my sound working again. Maybe it will work for you.


Nopes not working. Like i mentioned earlier, everything was fine when i installed cinnamon, but suddenly it stopped. Kind of frustrating because to use any sound app i have to switch to windows.

mfluder
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Wed Feb 06, 2013 9:10 am

Re: No Sound

Postby mfluder » Thu Feb 07, 2013 3:36 pm

No! don't switch back to windows. Try this:

Menu, preferences, Sound
Disable HDMI device in hardware tab (change profile to off) and built-in audio analog stereo will become default device

atherk
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Aug 11, 2012 2:46 am

Re: No Sound

Postby atherk » Tue Feb 26, 2013 11:54 am

my headphone speakers are working. however the mic does not work. because of that cant use skype. pls help. i think it has something to do with my sound preferences. need guidance on the settings


Return to “Newbie Questions”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Grahf and 16 guests