Fan is still running very loudly and fast, 65C

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
jendas
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sat Feb 09, 2013 11:07 am

Fan is still running very loudly and fast, 65C

Postby jendas » Sat Feb 09, 2013 11:10 am

I am running DELL Vostro 3750, operating system Linux Mint and despite all my attempts the fan is still running very fast and loud. So far I have tried first edit Grub according to this article: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1920148 . Than I tried to install nvidia drivers according to this manual - http://www.howtoeverything.net/linux/ha ... linux-mint but all got was a screen telling me that the X screen can't be started because no X devices were found. So I had to delete /etc/X11/xorg.conf file. Before I had ubuntu 12.04 and the problems were the same. There I also tried Jupiter and the bumlebee project. But no results.

I am already totally desperate and any advices are welcomed. If I can provide any more information, just tell me what I should run or do and I will copy these information to my question.

These are my computer informations:

Code: Select all

System:    Host ntb Kernel 3.2.0-4-amd64 x86_64 (64 bit) Distro Linux Mint Debian Edition
CPU:       Quad core Intel Core i7-2670QM (-HT-MCP-) cache 6144 KB flags (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips 17543.7
           Clock Speeds: (1) 800.00 MHz (2) 800.00 MHz (3) 800.00 MHz (4) 800.00 MHz (5) 800.00 MHz (6) 800.00 MHz (7) 800.00 MHz (8) 800.00 MHz
Graphics:  Card-1 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller Card-2 NVIDIA GF108 [GeForce GT 540M] X.Org 1.12.4 Res: 1600x900@60.1hz
           GLX Renderer N/A GLX Version N/A Direct Rendering N/A
Audio:     Card Intel 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller driver snd_hda_intel BusID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
Network:   Card-1 Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller driver r8169 v: 2.3LK-NAPI at port 3000 BusID: 04:00.0
           Card-2 Intel Centrino Wireless-N 1030 driver iwlwifi v: in-tree: BusID: 02:00.0
Disks:     HDD Total Size: 750.2GB (-) 1: /dev/sda ST9750420AS 750.2GB
Partition: ID:/ size: 49G used: 7.6G (17%) fs: rootfs ID:/ size: 49G used: 7.6G (17%) fs: ext4
Sensors:   System Temperatures: cpu: 65.0C mobo: 65.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes 182 Uptime 49 min Memory 893.1/5882.2MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.23

agvares
Level 2
Level 2
Posts: 70
Joined: Sat Feb 25, 2012 5:22 pm

Re: Fan is still running very loudly and fast, 65C

Postby agvares » Sun Feb 10, 2013 9:17 am

most likely the only adequate solution would be tuning off the powerful GPU, since it's not like you would ever need that in Linux

igor83

Re: Fan is still running very loudly and fast, 65C

Postby igor83 » Sun Feb 10, 2013 6:25 pm

jendas wrote:I am running DELL Vostro 3750, operating system Linux Mint and despite all my attempts the fan is still running very fast and loud. So far I have tried first edit Grub according to this article: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1920148 . Than I tried to install nvidia drivers according to this manual - http://www.howtoeverything.net/linux/ha ... linux-mint but all got was a screen telling me that the X screen can't be started because no X devices were found. So I had to delete /etc/X11/xorg.conf file. Before I had ubuntu 12.04 and the problems were the same. There I also tried Jupiter and the bumlebee project. But no results.

I am already totally desperate and any advices are welcomed. If I can provide any more information, just tell me what I should run or do and I will copy these information to my question.

These are my computer informations:

Code: Select all

System:    Host ntb Kernel 3.2.0-4-amd64 x86_64 (64 bit) Distro Linux Mint Debian Edition
CPU:       Quad core Intel Core i7-2670QM (-HT-MCP-) cache 6144 KB flags (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips 17543.7
           Clock Speeds: (1) 800.00 MHz (2) 800.00 MHz (3) 800.00 MHz (4) 800.00 MHz (5) 800.00 MHz (6) 800.00 MHz (7) 800.00 MHz (8) 800.00 MHz
Graphics:  Card-1 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller Card-2 NVIDIA GF108 [GeForce GT 540M] X.Org 1.12.4 Res: 1600x900@60.1hz
           GLX Renderer N/A GLX Version N/A Direct Rendering N/A
Audio:     Card Intel 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller driver snd_hda_intel BusID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
Network:   Card-1 Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller driver r8169 v: 2.3LK-NAPI at port 3000 BusID: 04:00.0
           Card-2 Intel Centrino Wireless-N 1030 driver iwlwifi v: in-tree: BusID: 02:00.0
Disks:     HDD Total Size: 750.2GB (-) 1: /dev/sda ST9750420AS 750.2GB
Partition: ID:/ size: 49G used: 7.6G (17%) fs: rootfs ID:/ size: 49G used: 7.6G (17%) fs: ext4
Sensors:   System Temperatures: cpu: 65.0C mobo: 65.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes 182 Uptime 49 min Memory 893.1/5882.2MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.23


One thing that stands out to me like a sore thumb is that you are running a state-of-the-art cpu (i7), but yesterday's news as far as Linux Kernel goes. I suggest upgrading because the problem sounds like a kernel issue to me.

kibatz
Level 1
Level 1
Posts: 10
Joined: Thu Jan 31, 2013 6:46 am

Re: Fan is still running very loudly and fast, 65C

Postby kibatz » Thu Feb 14, 2013 7:41 am

i had the same issue with a 8800 GT PC, check my post in this forum, it was hard to find a solution: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=49&t=124369


Return to “Hardware Support”

Who is online

Users browsing this forum: lexon and 3 guests