Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read how to get help
DrunkyMcStumble
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:18 am

Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Postby DrunkyMcStumble » Wed Apr 10, 2013 12:35 am

I just downloaded the Linux Mint 14 Nadia, 64-bit Cinnamon ISO from the main website, burnt it onto a DVD using Imgburn, then rebooted to the DVD. The "Automatic Boot in 10 sec..." splash screen comes up fine, but then, after waiting the 10 seconds, the screen goes black, flashes as if changing to a different display mode, and then just hangs forever; unresponsive to key-presses or the reset/power button on the front panel.

I tried each of the options on the automatic boot menu, including "Start Linux Mint", "Start in Compatibility Mode" and "Integrity Check" and each time got the same result - a few seconds into it and the whole system just freezes.

Very frustrating, since I can't even tell if there's something it doesn't like with my hardware configuration or if it's just a bad image or burn.

User avatar
turboscrew
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Sep 26, 2009 2:13 pm

Re: Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Postby turboscrew » Wed Apr 10, 2013 4:16 am

Now that you didn't mention, you have 64-bit CPU?
Have you checked the image against the checksum from the download site (MD5 or SHA)?

DrunkyMcStumble
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:18 am

Re: Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Postby DrunkyMcStumble » Thu Apr 11, 2013 2:59 am

Well, I installed the CPU myself, so I'm pretty sure it's 64 bit. :?

Checksum is 1b103578411b421cc012cddf3253e32c, which is exactly what the website says it should be: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=118

Since I'm only getting a blank screen, there's no error codes or anything I can report. I'm going to try re-burning the DVD, but I don't think that's the problem. Would it be worth downloading the install ISO for version 13 then just manually updating to 14.1 once I'm got it properly installed on my system?

User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
Posts: 1658
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Re: Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Postby catweazel » Thu Apr 11, 2013 5:29 am

I'll lay an egg if you don't have an nVidia video card.
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
Intel i7 4820K @ 4.7GHz, 32GB Corsair Vengeance Pro
2133MHz XMP, 4 Samsung 850 PRO 512GB SSDs in
RAID0, 12TB HW RAID10, 3 x 24" Samsung UlHD,
Custom pre-emptive kernel 4.7.5,
Dual nVidia GTX 1080

DrunkyMcStumble
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:18 am

Re: Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Postby DrunkyMcStumble » Thu Apr 11, 2013 6:45 am

Funny you should mention that... it's a GeForce GTX 260. Is that bad?

By the way, I just tried installing Linux Mint ver 13 and had exactly the same problem.

User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
Posts: 1658
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Re: Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Postby catweazel » Sat Apr 13, 2013 2:16 am

DrunkyMcStumble wrote:Funny you should mention that... it's a GeForce GTX 260. Is that bad?

It would have been bad for me if it wasn't an nVidia.

First, try starting Mint with vga=771 as a kernel parameter. For example:

Code: Select all

quiet splash vga=771
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
Intel i7 4820K @ 4.7GHz, 32GB Corsair Vengeance Pro
2133MHz XMP, 4 Samsung 850 PRO 512GB SSDs in
RAID0, 12TB HW RAID10, 3 x 24" Samsung UlHD,
Custom pre-emptive kernel 4.7.5,
Dual nVidia GTX 1080

DrunkyMcStumble
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:18 am

Re: Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Postby DrunkyMcStumble » Sat Apr 13, 2013 8:03 am

But how do I do that if I'm booting from a DVD? I can edit the parameter file if it's installed on my harddrive, but the problem is I can't even get to that point.

DrunkyMcStumble
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:18 am

Re: Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Postby DrunkyMcStumble » Tue Apr 16, 2013 7:33 am

OK, so I don't know what's changed since last week but, feeling particularly stubbon, I tried the install again today and got the following message when I attempted to boot normally from the DVD:

Code: Select all

ata-id[314]:HDIO_GET_IDENTITY failed for '/dev/sdc/':Invalid Argument

Note that I've had to transcribe this from what I wrote down, so there may be typos, etc. Anyway, that was it: just a single line at the top of a blank grey rectangle that covered about 2/3rds of my monitor. At that point my system completely froze.

Next I tried booting in Compatability Mode and, after happily scrolling through a few screenfuls of stuff, the system came to a crashing halt with these messages:

Code: Select all

ata7.00: exception Emask 0x52 SAct 0x0 SErr 0xffffffff action 0xe frozen
ata7: SError: { RecovData RecovComm UnrecovData Persist Proto Hos tInit PHYRdyChg PHYInt CommWake 10B8B Dispar BadCRC Handshk LinkSeq TrStaTrns Unr ecFIS DevExch }
ata7.00: failed command: IDENTIFY PACKET DEVICE
ata7.00: cmd a1/00:01:00:00:00/00:00:00:00:00/00 tag 0 pio 512 in
         res 40/00:02:00:00:02/00:00:00:00:00/00 Emask 0x56 (ATA bus error)
ata7.00: status: { DRDY }
ata: hard resetting link

Any ideas? Because of the mention of ATA in the errors, I've tried fiddling with my HDD & SDD settings in the BIOS, updated my firmware as well as disconnecting all USB drives and other peripherals but still no luck.

User avatar
monkeyboy
Level 5
Level 5
Posts: 793
Joined: Mon Oct 13, 2008 11:30 am

Re: Hangs/Crashes when booting from Installation DVD

Postby monkeyboy » Tue Apr 16, 2013 10:44 am

Do you have SATA or IDE optical drive and can you boot from a USB drive?
If you don't like it, make something better
If you can't make something better, adapt
If you can't do either ball your panties up and cry.

Complaining is like masticating most anyone can do it.
However doing it in public is really hardcore.


Return to “Installation & Boot”

Who is online

Users browsing this forum: Phicksur and 8 guests