4G Mobile Broadband Adapter Visible but Not Working

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Epsilahn
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Thu May 17, 2018 9:00 pm

4G Mobile Broadband Adapter Visible but Not Working

Post by Epsilahn » Thu May 17, 2018 11:17 pm

I have a Novatel e371 mini PCIE card in my laptop (Dell e6330). I have an appropriate SIM inserted, it is known to be working.

Network Manager can apparently see this WWAN adapter. It shows a Mobile Broadband category, but that it is unavailable. In NM settings, it displays the correct IMEI of the card. The toggle is off. I can turn it on, and it will stay, but upon re-entering NM settings, it will be off again. Presentation bug.

Here are the hopefully-relevant results of my troubleshooting so far. I have deliberately obfuscated my IMEI and phone number in this these logs, but I'm sure I missed some super personal info. Still, if anyone can help:

nmcli dev

Code: Select all

DEVICE    TYPE      STATE        CONNECTION         
wlp2s0    wifi      connected    Auto The_Wifi
eno1      ethernet  unavailable  --                 
cdc-wdm0  gsm       unavailable  --                 
lo        loopback  unmanaged    --

mmcli -L

Code: Select all

Found 1 modems:
	/org/freedesktop/ModemManager1/Modem/0 [Novatel Wireless Incorporated] 4051

mmcli -m 0

Code: Select all

/org/freedesktop/ModemManager1/Modem/0 (device id '4b710f85a480adc9cf2bee9a49509c42ce41b762')
  -------------------------
  Hardware |   manufacturer: 'Novatel Wireless Incorporated'
           |          model: '4051'
           |       revision: 'MDM9200-3.32  1  [2011-12-16 10:00:07]'
           |      supported: 'gsm-umts
           |                  lte
           |                  gsm-umts, lte'
           |        current: 'gsm-umts, lte'
           |   equipment id: '01277300#######'
  -------------------------
  System   |         device: '/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.6'
           |        drivers: 'option1, qmi_wwan'
           |         plugin: 'Dell'
           |   primary port: 'cdc-wdm0'
           |          ports: 'ttyUSB0 (at), cdc-wdm0 (qmi), wwp0s29u1u6i6 (net), ttyUSB3 (at)'
  -------------------------
  Numbers  |           own : 'unknown'
  -------------------------
  Status   |           lock: 'sim-pin2'
           | unlock retries: 'sim-pin (3), sim-pin2 (10), sim-puk (10), sim-puk2 (10)'
           |          state: 'disabled'
           |    power state: 'low'
           |    access tech: 'unknown'
           | signal quality: '0' (cached)
  -------------------------
  Modes    |      supported: 'allowed: 2g, 3g, 4g; preferred: none'
           |        current: 'allowed: 2g, 3g, 4g; preferred: none'
  -------------------------
  Bands    |      supported: 'dcs, egsm, pcs, g850, u2100, u1900, u17iv, u800, u850'
           |        current: 'dcs, egsm, pcs, g850, u2100, u1900, u850'
  -------------------------
  IP       |      supported: 'ipv4, ipv6, ipv4v6'
  -------------------------
  3GPP     |           imei: '01277300#######'
           |  enabled locks: 'none'
           |    operator id: 'unknown'
           |  operator name: 'unknown'
           |   subscription: 'unknown'
           |   registration: 'unknown'
  -------------------------
  SIM      |           path: '/org/freedesktop/ModemManager1/SIM/0'

  -------------------------
  Bearers  |          paths: 'none'
dmesg | grep -e "modem" -e "tty"

Code: Select all

[    0.000000] console [tty0] enabled
[    1.341089] 0000:00:16.3: ttyS4 at I/O 0xf0e0 (irq = 19, base_baud = 115200) is a 16550A
[    9.754868] usbserial: USB Serial support registered for GSM modem (1-port)
[    9.755015] option 2-1.6:1.0: GSM modem (1-port) converter detected
[    9.755233] usb 2-1.6: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
[    9.755269] option 2-1.6:1.1: GSM modem (1-port) converter detected
[    9.755439] usb 2-1.6: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
[    9.755470] option 2-1.6:1.2: GSM modem (1-port) converter detected
[    9.755768] usb 2-1.6: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2
[    9.755801] option 2-1.6:1.3: GSM modem (1-port) converter detected
[    9.755866] usb 2-1.6: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB3
[    9.755895] option 2-1.6:1.4: GSM modem (1-port) converter detected
[    9.756201] usb 2-1.6: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB4

tr -s "\n" < /dev/ttyUSB0
echo -e "ATI+CNUM\r\n" > /dev/ttyUSB0

Code: Select all

ATI+CNUM
Manufacturer: Novatel Wireless Incorporated
Model: E371 WWAN
Revision: 3.32 SVN 1 [2011-12-16 10:00:07]
IMEI: 01277300#######
+GCAP: +CLTE2, +CGSM, +CGSM,+DS,+ES

+CNUM: ,"1###402####",129


OK

mmcli -e -m 0

Code: Select all

error: couldn't enable the modem: 'GDBus.Error:org.freedesktop.libqmi.Error.Protocol.InvalidTransaction: Couldn't set operating mode: QMI protocol error (60): 'InvalidTransaction''

qmicli -d /dev/cdc-wdm0 -w

Code: Select all

wwp0s29u1u6i6

ifconfig -a

Code: Select all

wwp0s29u1u6i6 Link encap:Ethernet  HWaddr 92:8c:ea:88:4b:69  
          inet6 addr: fe80::908c:eaff:fe88:4b69/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:25 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:3023 (3.0 KB)
(I am intrigued by those TX bytes...)

rfkill list

Code: Select all

1: phy0: Wireless LAN
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no
3: dell-wifi: Wireless LAN
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no
4: dell-bluetooth: Bluetooth
	Soft blocked: yes
	Hard blocked: no
5: dell-wwan: Wireless WAN
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no

qmicli -d /dev/cdc-wdm0 --wds-get-profile-list=3gpp

Code: Select all

Profile list retrieved:
	[1] 3gpp - profile1
		APN: 'broadband'
		PDP type: 'ipv4'
		Auth: 'none'

qmicli -d /dev/cdc-wdm0 --wds-start-network="apn=broadband,ip-type=4"

Code: Select all

error: couldn't start network: QMI protocol error (14): 'CallFailed'
call end reason (12): (null)
verbose call end reason (2,201): [internal] error

qmicli -d /dev/cdc-wdm0 --nas-network-scan

Code: Select all

error: couldn't scan networks: QMI protocol error (3): 'Internal'
I do not have PIN2 for the SIM. Apparently it is not necessary, and this is expected behavior, and shouldn't prevent achieving a connection.


The modem manager GUI says "Modem is not ready. Please wait while modem is being prepared..." And that's all she wrote.

Anyone have any insights? I'm a clueless muggle in the land of mobile broadband and most of linux. Your help or just teaching me some additional troubleshooting steps will be appreciated!

Post Reply

Return to “Wireless”