Mint 19 Cinnamon does not find soundcard

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
JowiKrause
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Wed Aug 22, 2018 4:29 am

Mint 19 Cinnamon does not find soundcard

Post by JowiKrause » Sat Sep 15, 2018 4:30 pm

Hi!
Since updating to Cinnamon 19 I have absolutely no sound. When I click on Sound in the setup, there is simply no soundcard availabele.
As sugested by MInt, I installed 'Pavucontrol', but this does not start. Error:
Conection to PulseAudio failed
In this case, this is likely because PULSE_SERVER .... is misconfigured.
The suggested manual restart by start-pulseaudio-x11 also gives no remedy,
The result in terminal is: Verbindungsfehler: Verbindung verweigert
pa_context_new() fehlgeschlagen: Verbindung verweigert
What can I do to get my soundcard working? It is a Soundblaster Live!, i.e. the chip is EMU10K1, which should be included in the kernel...
Please help. I don't want to go back to 18.3, where everything worked just fine.
Cheers!
Linux Mint 19 Cinnamon on Desktop, Linux Mint 18.3KDE on Laptop Happy user since 2010, but ocasional problems still occur...

User avatar
MrEen
Level 6
Level 6
Posts: 1323
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Mint 19 Cinnamon does not find soundcard

Post by MrEen » Sat Sep 15, 2018 4:59 pm

Hi JowiKrause.

What happens if you type pulseaudio --start in the terminal?

When you reply, also include the output of aplay -l please.

JowiKrause
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Wed Aug 22, 2018 4:29 am

Re: Mint 19 Cinnamon does not find soundcard

Post by JowiKrause » Sun Sep 16, 2018 2:59 pm

Hi and thanks for responding!

For the command "pulseaudio --start" I get the response:
W: [pulseaudio] core-util.c: Failed to open configuration file '/home/johann/.config/pulse//daemon.conf': Keine Berechtigung
W: [pulseaudio] daemon-conf.c: Öffnen der Konfigurationsdatei fehlgeschlagen : Keine Berechtigung
As Keine Berechtigung=No permission, this seems to be a permissions issue?

For the command "aplay -l" the response is:
W: [pulseaudio] core-util.c: Failed to open configuration file '/home/johann/.config/pulse//daemon.conf': Keine Berechtigung
W: [pulseaudio] daemon-conf.c: Öffnen der Konfigurationsdatei fehlgeschlagen : Keine Berechtigung
Karte 0: Live [SB Live! 5.1 [SB0220]], Gerät 0: emu10k1 [ADC Capture/Standard PCM Playback]
Sub-Geräte: 32/32
Sub-Gerät #0: subdevice #0
Sub-Gerät #1: subdevice #1
Sub-Gerät #2: subdevice #2
Sub-Gerät #3: subdevice #3
Sub-Gerät #4: subdevice #4
Sub-Gerät #5: subdevice #5
Sub-Gerät #6: subdevice #6
Sub-Gerät #7: subdevice #7
Sub-Gerät #8: subdevice #8
Sub-Gerät #9: subdevice #9
Sub-Gerät #10: subdevice #10
Sub-Gerät #11: subdevice #11
Sub-Gerät #12: subdevice #12
Sub-Gerät #13: subdevice #13
Sub-Gerät #14: subdevice #14
Sub-Gerät #15: subdevice #15
Sub-Gerät #16: subdevice #16
Sub-Gerät #17: subdevice #17
Sub-Gerät #18: subdevice #18
Sub-Gerät #19: subdevice #19
Sub-Gerät #20: subdevice #20
Sub-Gerät #21: subdevice #21
Sub-Gerät #22: subdevice #22
Sub-Gerät #23: subdevice #23
Sub-Gerät #24: subdevice #24
Sub-Gerät #25: subdevice #25
Sub-Gerät #26: subdevice #26
Sub-Gerät #27: subdevice #27
Sub-Gerät #28: subdevice #28
Sub-Gerät #29: subdevice #29
Sub-Gerät #30: subdevice #30
Sub-Gerät #31: subdevice #31
Karte 0: Live [SB Live! 5.1 [SB0220]], Gerät 2: emu10k1 efx [Multichannel Capture/PT Playback]
Sub-Geräte: 8/8
Sub-Gerät #0: subdevice #0
Sub-Gerät #1: subdevice #1
Sub-Gerät #2: subdevice #2
Sub-Gerät #3: subdevice #3
Sub-Gerät #4: subdevice #4
Sub-Gerät #5: subdevice #5
Sub-Gerät #6: subdevice #6
Sub-Gerät #7: subdevice #7
Karte 0: Live [SB Live! 5.1 [SB0220]], Gerät 3: emu10k1 [Multichannel Playback]
Sub-Geräte: 1/1
Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 1: PCH [HDA Intel PCH], Gerät 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
Sub-Geräte: 1/1
Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 1: PCH [HDA Intel PCH], Gerät 2: VT1708S Alt Analog [VT1708S Alt Analog]
Sub-Geräte: 1/1
Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 1: PCH [HDA Intel PCH], Gerät 3: VT1708S Digital [VT1708S Digital]
Sub-Geräte: 1/1
Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 1: PCH [HDA Intel PCH], Gerät 7: HDMI 0 [HDMI 0]
Sub-Geräte: 1/1
Sub-Gerät #0: subdevice #0

So I take it that the soundcard is being recognized....

Re Pulse Audio: Do I have to install something additional if I want to use an external bluetooth speaker as my speaker?

Re the permissions issue: Could it be a problem that I have externalized my home folder to an external partition? /home is just the mountpoint.

What now?

Cheers!
Jowi
Linux Mint 19 Cinnamon on Desktop, Linux Mint 18.3KDE on Laptop Happy user since 2010, but ocasional problems still occur...

User avatar
MrEen
Level 6
Level 6
Posts: 1323
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Mint 19 Cinnamon does not find soundcard

Post by MrEen » Sun Sep 16, 2018 3:39 pm

Looks like it could be just some messed up permissions.

You can check with:

Code: Select all

find $HOME ! -user $USER
And fix with:

Code: Select all

sudo chown -R $USER:$USER /home/$USER
I'd then delete the files in ~/.config/pulse/ and try pulseaudio --start

JowiKrause
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Wed Aug 22, 2018 4:29 am

Re: Mint 19 Cinnamon does not find soundcard

Post by JowiKrause » Sun Sep 16, 2018 3:57 pm

Hi and thanks!
I saw the suggestion in the other chat with Dirk and did just that: "sudo chown -R $USER:$USER /home/$USER"
Presto! Pulse Audio starts without any other activity.
However all find when I open the pavucontrol is the built-in soundcard, wher I can chhose a number of options, from "Analog Duplex Stero (unplugged)" to "Digital Stereo (HDMI 2 -Output).
My Bluetooth speaker (JBL) is not available, though it is connected in the Bluetooth Service app.
So, well, problem #1 seems solved, but I still have no sound....
Cheers!
Linux Mint 19 Cinnamon on Desktop, Linux Mint 18.3KDE on Laptop Happy user since 2010, but ocasional problems still occur...

JowiKrause
Level 1
Level 1
Posts: 12
Joined: Wed Aug 22, 2018 4:29 am

Re: Mint 19 Cinnamon does not find soundcard

Post by JowiKrause » Sun Sep 16, 2018 4:50 pm

Hi again!
Just to complete this:
I went to the App Manager and searched for everything with pulse. Found pulse-module-bluetooth. Installed it.
No change initially, but after restarting the computer and the bluethooth speaker connection, the JBL speaker appears!
So: My sound problems seem to be solved. :D
Thanks to the forum and to you, MrEen!
Cheers!
Linux Mint 19 Cinnamon on Desktop, Linux Mint 18.3KDE on Laptop Happy user since 2010, but ocasional problems still occur...

User avatar
MrEen
Level 6
Level 6
Posts: 1323
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Mint 19 Cinnamon does not find soundcard

Post by MrEen » Sun Sep 16, 2018 9:04 pm

Very nice work, JowiKrause!

So glad you're fixed. :)

Post Reply

Return to “Hardware Support”