Mint 19.1 Surround Sound AMD APU Drivers Missing?

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
zyanni
Level 2
Level 2
Posts: 95
Joined: Wed Mar 26, 2014 1:20 pm

Mint 19.1 Surround Sound AMD APU Drivers Missing?

Post by zyanni » Sun Jan 13, 2019 11:11 am

Surround Sound Is not working...

After getting this system:

(Here is my Hardware)

Motherboard….MSI B450M Mortar with profiles and bios mentioned above
CPU…………..AMD Ryzen 5 2400g 3.6 Ghz set to 3.85Ghz
Memory………Corsair Vengeance LPX 16GB (2X8) DDr4 3200 clocked to 2933
Storage……….Samsung Evo 250gb M.2 2280
Power………...Corsair CXM 450Watt 80+ certified
Case………….Silverstone GDO4 Usb3 HTPC


up and running I am trying to get the following two choices to show as plugged in and available in Pulse:

Digital Surround 7.1 (HDMI 2) Output unplugged
Digital Surround 5.1 (HDMI 2) Output unplugged

Am I missing drivers? After I got the sound to actually work at all, MrEen on this forum suggested I ask for help in the Graphics section of the forum. This is what Pulse shows in the configuration tab:

Code: Select all

Digital Stereo (HDMI) Output
Digital Stereo (HDMI 2) Output unplugged
Digital Surround 7.1 (HDMI 2) Output unplugged
Digital Surround 5.1 (HDMI 2) Output unplugged
Off
Here is the current inxi-Fxz file:

Code: Select all

john@john-MS-7B89:~$ inxi -Fxz
System:
  Host: john-MS-7B89 Kernel: 4.18.0-13-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc 
  v: 7.3.0 Desktop: MATE 1.20.1 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa 
  base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:
  Type: Desktop System: Micro-Star product: MS-7B89 v: 1.0 serial: <filter> 
  Mobo: Micro-Star model: B450M MORTAR (MS-7B89) v: 1.0 serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: 1.20 date: 10/31/2018 
Battery:
  Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech M215 charge: 55% 
  status: Discharging 
  Device-2: hidpp_battery_1 model: Logitech Wireless Keyboard K360 
  charge: 100% status: Discharging 
CPU:
  Topology: Quad Core model: AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics 
  bits: 64 type: MT MCP arch: Zen L2 cache: 2048 KiB 
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm 
  bogomips: 61600 
  Speed: 3426 MHz min/max: N/A Core speeds (MHz): 1: 3426 2: 3653 3: 3213 
  4: 3120 5: 3291 6: 3539 7: 3619 8: 3543 
Graphics:
  Device-1: AMD Vega [Radeon Vega 8 Mobile] vendor: Micro-Star MSI 
  driver: amdgpu v: kernel bus ID: 38:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: amdgpu,ati 
  unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.26.0 / 4.18.0-13-generic LLVM 6.0.0) 
  v: 4.5 Mesa 18.0.5 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: AMD driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 38:00.1 
  Device-2: AMD vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel 
  bus ID: 38:00.6 
  Sound Server: ALSA v: k4.18.0-13-generic 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: f000 
  bus ID: 18:00.0 
  IF: enp24s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 232.89 GiB used: 20.91 GiB (9.0%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO 250GB 
  size: 232.89 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 227.74 GiB used: 20.90 GiB (9.2%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme0n1p2 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 37.8 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 37 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 218 Uptime: 7m Memory: 13.71 GiB used: 928.2 MiB (6.6%) 
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.3.0 Shell: bash v: 4.4.19 
  inxi: 3.0.27 
john@john-MS-7B89:~$ 

User avatar
trytip
Level 12
Level 12
Posts: 4012
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: Mint 19.1 Surround Sound AMD APU Drivers Missing?

Post by trytip » Sun Jan 13, 2019 11:50 am

Code: Select all

apt install libasound2-plugins-extra
did you have this installed?
Image

User avatar
roblm
Level 11
Level 11
Posts: 3664
Joined: Sun Feb 24, 2013 2:41 pm

Re: Mint 19.1 Surround Sound AMD APU Drivers Missing?

Post by roblm » Sun Jan 13, 2019 2:14 pm

The default amdgpu driver your AMD GPU is using does not support HDMI sound. See the section AMDGPU and HDMI Audio in this web page: https://wiki.archlinux.org/index.php/Ta ... HDMI_Audio

Also, this Phoronix article: https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... -DC-DRM-No

However, the amdgpu-pro driver does have the sound support. The question is whether your integrated Radeon Vega graphics will have a problem with that driver. In two other topics with similar graphics that I’ve been involved with in this forum, one user was able to install the driver without problems but the other was not. It appears that AMD does not officially support your GPU with amdgpu-pro: https://www.amd.com/en/support

amdgpu-pro.png

When the Submit button is clicked, there are no listed Linux drivers, only Windows.

I suggest you try installing the amdgpu-pro driver. Use the instructions in my third post in this topic: viewtopic.php?f=59&t=272074#p1515630

zyanni
Level 2
Level 2
Posts: 95
Joined: Wed Mar 26, 2014 1:20 pm

Re: Mint 19.1 Surround Sound AMD APU Drivers Missing?

Post by zyanni » Tue Jan 15, 2019 9:09 am

O.K.
I think I have it solved. I thought the posts about the amdgpu-pro drivers warned against using it in my case so I tried something very simple.
Usually when I build and set up computers I use an Asus monitor with stereo Bang and Olufsen built in speakers. I went downstairs and plugged this new computer into my Home theater set up with the Sony A/V receiver and then checked the sound settings. The 5.1 surround and the 7.1 surround now showed up as plugged in without doing anything more . I chose the 5.1 and tested it with the Pulse test and different YouTube sound samples and even streamed a movie. All works fine now!! :D
Not sure if I still need to do this...apt install libasound2-plugins-extra?
Also not sure why, on some of the output information the amd 2400g shows up as having the Vega 8 mobile graphics instead of the Vega 11 graphics?
Any Ideas on that?
Thanks for your help!!!

Hoser Rob
Level 15
Level 15
Posts: 5670
Joined: Sat Dec 15, 2012 8:57 am

Re: Mint 19.1 Surround Sound AMD APU Drivers Missing?

Post by Hoser Rob » Tue Jan 15, 2019 9:53 am

roblm wrote:
Sun Jan 13, 2019 2:14 pm
The default amdgpu driver your AMD GPU is using does not support HDMI sound. See the section AMDGPU and HDMI Audio in this web page: https://wiki.archlinux.org/index.php/Ta ... HDMI_Audio

Also, this Phoronix article: https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... -DC-DRM-No

However, the amdgpu-pro driver does have the sound support. The question is whether your integrated Radeon Vega graphics will have a problem with that driver. In two other topics with similar graphics that I’ve been involved with in this forum, one user was able to install the driver without problems but the other was not. It appears that AMD does not officially support your GPU with amdgpu-pro: https://www.amd.com/en/support


amdgpu-pro.png


When the Submit button is clicked, there are no listed Linux drivers, only Windows.

I suggest you try installing the amdgpu-pro driver. Use the instructions in my third post in this topic: viewtopic.php?f=59&t=272074#p1515630
I think he's right, it's suprisingly hard to find decent info on amdgpu-pro.

zyanni
Level 2
Level 2
Posts: 95
Joined: Wed Mar 26, 2014 1:20 pm

Re: Mint 19.1 Surround Sound AMD APU Drivers Missing?

Post by zyanni » Tue Jan 15, 2019 12:31 pm

That's why I was hesitant to get into the AMDGPU-Pro installation. :?
Still...Just curious about why it shows up as a mobile Vega 8 graphics when it should be Vega 11 graphics. It is why I went with the Ryzen 5 as opposed to the Ryzen 3.. :?

Code: Select all

Graphics:
  Device-1: AMD Vega [Radeon Vega 8 Mobile] vendor: Micro-Star MSI 
  driver: amdgpu v: kernel bus ID: 38:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: amdgpu,ati 
  unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.26.0 / 4.18.0-13-generic LLVM 6.0.0) 
  v: 4.5 Mesa 18.0.5 direct render: Yes 

Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”