How to make Nemo default?

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Skalman
Level 2
Level 2
Posts: 50
Joined: Sat Dec 17, 2016 12:28 pm

How to make Nemo default?

Post by Skalman » Mon Jan 14, 2019 10:50 am

How to make Nemo default?
Want to change from Caja.
The menues don't give any choises.
Nemo is installed via the software Manger.
Thanks.

gm10
Level 14
Level 14
Posts: 5176
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: How to make Nemo default?

Post by gm10 » Mon Jan 14, 2019 11:05 am

As long as you have installed it correctly it does show up in this dropdown in the Preferred Applications tool:
nemo-preferred.png
nemo-preferred.png (28.24 KiB) Viewed 74 times
Note that if you didn't rename the shortcuts in the menu they'll both be called "Files", so either distinguish via the icon or rename them first.

Further note that as far as I recall the default association is imperfect, many things will open with Caja regardless. I didn't try right now to confirm that's still the case though.

Skalman
Level 2
Level 2
Posts: 50
Joined: Sat Dec 17, 2016 12:28 pm

Re: How to make Nemo default?

Post by Skalman » Mon Jan 14, 2019 3:41 pm

Thank You gm10.
But.....tha's what not happens. I got only the Caja and a file browser called DoubleCommander. Then Nemo never comes up. That's why I'm asking.
Other suggestions?
Edit some file somewhere in terminal?

gm10
Level 14
Level 14
Posts: 5176
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: How to make Nemo default?

Post by gm10 » Mon Jan 14, 2019 5:13 pm

Did you try logging out and back in?

Otherwise edit ~/.config/mimeapps.list and change references to caja to nemo.desktop.

Post Reply

Return to “Software & Applications”