Protonmail Bridge wont start automatically

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
darrenh20
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Mon Jan 04, 2021 7:47 pm

Protonmail Bridge wont start automatically

Post by darrenh20 »

Hi,

I am using Protonmail bridge to sync my Protonmail account with Thunderbird but it will not start automatically. Has any one got this working in LM 20.04.
There is a setting in Protonmail bridge to ‘Automatically start bridge’. This is set. it’s also enabled in ‘Startup Applications' in Linux Mint settings.

Thanks.
SyncSyncHalt
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Nov 05, 2013 4:08 pm

Re: Protonmail Bridge wont start automatically

Post by SyncSyncHalt »

I've just encountered this as well. About the nearest i can tell, it started with the last Bridge update (1.6.3; files dated 2/10/21). It's not completely clear to me, but it seems that either this update or the one prior added the "proton-bridge-launcher" whereas previously in /usr/lib/protonmail/bridge there was only "proton-bridge" (well, and some support directories).

The error I find is

Feb 23 08:54:26 canis cinnamon-session[1430]: WARNING: t+1.73776s: Failed to start app: Unable to start application: Failed to execute child process “/usr/lib/protonmail/bridge/protonmail-bridge” (No such file or directory)

Permissions and ownership seem fine (and are the same as they've been - looking back through timeshift).

This must not be particularly widespread, for I found very little looking about online.

It's not a BIG deal to launch it after logging in, but one still wonders....!
SyncSyncHalt
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Nov 05, 2013 4:08 pm

Re: Protonmail Bridge wont start automatically

Post by SyncSyncHalt »

I found the problem - at least on my system (LM 19.3, Cinnamon).

The file (note space in name)...

~/.config/autostart/ProgonMail Bridge.desktop

contained the lines...

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=ProtonMail Bridge
Exec="/usr/lib/protonmail/bridge/protonmail-bridge" "--no-window"
X-GNOME-Autostart-enabled=true

however the file listed on the 'Exec' line does not exist
changing the 'Exec' line to...

Exec="/usr/lib/protonmail/bridge/proton-bridge-launcher" "--no-window"

works like a charm

It appears in looking through my timeshift backups that the name changed from "protonmail-bridge" to "proton-bridge" around 2021-02-17 (last update).
Post Reply

Return to “Software & Applications”